27/4/16

Κυπριακό - Σχεδιασμοί ξένων κέντρων, που λέει κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Άριστος Μιχαηλίδης
aristosm@phileleftheros.com
Προσφέρθηκε πάλι η επέτειος του δημοψηφίσματος (24 Απριλίου) για να ακούσουμε διάφορα. Και ασυναρτησίες, μεταξύ τους. Όπως αυτούς που επιμένουν να μας εξηγούν σε τακτική βάση, ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να διαπραγματευθεί την καλυτέρευση του σχεδίου Ανάν, επειδή ήθελε εξ αρχής να το απορρίψει και γι' αυτό το άφησε ακαλλώπιστο για να το απορρίψει ο λαός. Το αναφέρω αυτό, διότι είναι η ουσία. Δεν χάνουν ευκαιρία όσοι εκ των ηγετών τότε υποστήριξαν το σχέδιο, να δηλώνουν ότι σέβονται την ετυμηγορία του λαού.
Και, πρώτος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που τις προάλλες ακόμα, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει επαναφορά παρόμοιου σχεδίου. Σέβονται όλοι την ετυμηγορία του λαού, αλλά στην πράξη παραμένουν προσκολλημένοι στη φιλοσοφία, που απέρριψε ο λαός. Γι΄ αυτό και η αναφορά στον Τάσσο. Μπορούσε, λένε, να διαπραγματευθεί και δεν το έπραξε. Αλλά, τι να διαπραγματευθεί αφού διαφωνούσε με τη φιλοσοφία του σχεδίου και με τις πιο βασικές του πρόνοιες. Θα μπορούσε να διαπραγματευθεί επί μέρους πρόνοιες (π.χ. πόσοι θα ήταν οι Ε/κ και πόσοι οι Τ/κ αστυνομικοί, λίγο πάνω, λίγο κάτω) αλλά όχι το προεδρικό συμβούλιο που θα μας κυβερνούσε. Αλλά, ο Τάσσος κρίνεται πια από την ιστορία και όχι από πεντέξι αμετανόητους, που επιμένουν να παραμυθιάζονται, ακόμα και όταν ο ίδιος ο αρχιτέκτονας πολλών προνοιών εκείνου του σχεδίου (μεταξύ τους και των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ασάφεια της παρθενογένεσης) ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνι, ομολόγησε με δέκα χρόνια καθυστέρηση, ότι το τελικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε στο δημοψήφισμα «ήταν απερίσκεπτα γενναιόδωρο προς τους Τούρκους» (Cybrus mail, 14/9/2014).
Η ουσία, λοιπόν, τότε και σήμερα, είναι αν οι ηγέτες μας, σεβάστηκαν πράγματι τη λαϊκή ετυμηγορία. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, τόσο η ηγεσία του ΔΗΣΥ, όσο και η ηγεσία του ΑΚΕΛ, ζητούσαν με δημόσιες τοποθετήσεις μερικές διακοσμητικές αλλαγές του σχεδίου, ώστε να μπορέσουν να πείσουν τον λαό. Δεν διαφώνησαν ποτέ με το όλο πνεύμα του σχεδίου, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την αστεία απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου που θα οδηγούσε σε βέβαιες περιπέτειες, και κυρίως, με τη νομιμοποίηση τουρκικών δικαιωμάτων και ελέγχου στην Κύπρο απευθείας από την Άγκυρα. Δεν διαφώνησαν ποτέ, για παράδειγμα, με το ότι με το σχέδιο Ανάν, ακόμα και η άφιξη στην Κύπρο του αιγυπτιακού μεταγωγικού ντακότα, που έφερε Αιγύπτιους κομάντος για να επιληφθούν της πρόσφατης αεροπειρατείας, θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά από έγκριση της Τουρκίας.
Δώδεκα χρόνια μετά, όλες οι διαπραγματεύσεις παραμένουν επί της ουσίας, στην ίδια φιλοσοφία. Απερίσκεπτα γενναιόδωρη προς τους Τούρκους. Όχι προς τους Τουρκοκύπριους, αλλά προς τους Τούρκους, προς την Τουρκία.
Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι να χάσουμε πατρίδες είναι στους σχεδιασμούς κάποιων -όχι Ελληνοκυπρίων προς Θεού- αλλά ξένων κέντρων», (23/4/16 στο Gala Dinner του Διγενή Μόρφου) ποια ξένα κέντρα εννοεί; Αυτά που επεξεργάζονται σχέδια απερίσκεπτα γενναιόδωρα προς τους Τούρκους; Και, πώς τα αντιμετωπίζουμε; Τσιμεντώνοντάς τα;
Άριστος Μιχαηλίδης
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Τι απαίσια σημαία. Γιατί τους ενοχλεί η υπάρχουσα σημαία, αναρωτιέμαι. Και υποθέτω την απάντηση. Κατάλυση του υπάρχοντος κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να δεις που ολο θα την μπερδευουν και θα βαζουν το κοκκινο από πανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.