26/4/16

Η Ελλάδα της δραχμής του Αρσένη που νοσταλγεί ο κ. Τσίπρας

Θέλετε να δείτε πως θα είναι η Ελλάδα της «νέας δραχμής» που ονειρεύονται ορισμένοι; Πως θα είναι η Ελλάδα απαλλαγμένη από το «άγος» του σκληρού νομίσματος το οποίο δήθεν δεν της ταιριάζει διότι είναι κατάλληλο μόνο για χώρες που «παίζουν στην Α’ Εθνική»; Θέλετε να δείτε ποιες θα είναι οι επιδόσεις της Ελλάδος στο ΑΕΠ, στα δημόσια οικονομικά και στις εξαγωγές, αν τυχόν ποτέ αποκτήσει και πάλι εθνικό νόμισμα, χωρίς όμως να σοβαρευτεί το πολιτικό σύστημα; Αν ναι, δείτε τότε την Ελλάδα του Ανδρέα και του Γεράσιμου Αρσένη, δείτε την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘80!
Δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη για το πόσο τραγικά παλαιό και χρεοκοπημένο είναι το δήθεν νέο που φέρνει ο Αλέξης και το παρεάκι του, από το σοκαριστικό γεγονός για όσους θυμούνται πολιτική ιστορία και γνωρίζουν από οικονομικά, του ότι ο κ. Τσίπρας εκφώνησε τον επικήδειο του Γεράσιμου Αρσένη! Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της αριστεράς η οποία δήθεν δεν κυβέρνησε ποτέ,ο διαπρύσιος κήρυκας του ξεμπερδέματος με το «παλαιό», έπλεξε το εγκώμιο ενός αποθανόντος μεγαλοστελέχους του ΠΑΣΟΚ, ίσως του πιο γνήσιου εκφραστή του «παλαιού» και της έμπρακτης αποτυχίας του! Αν και οι οικονομικές ιδέες του Γεράσιμου Αρσένη, εμπνευσμένες από τις λατινοαμερικάνικες εμπειρίες του ‘60 και του ’70, καταδίκασαν σε υπανάπτυξη και οπισθοδρόμηση την ελληνική οικονομία της δεκαετία του ‘80, ο Πρωθυπουργός του «νέου» στον επικήδειό που εκφώνησε για τον πρώην «Τσάρο» της οικονομίας, τον χαρακτήρισε "έναν σπουδαίο πολιτικό και διανοούμενο, που σημάδεψε με το έργο και την παρουσία του το σοσιαλιστικό κίνημα στην πατρίδα μας και άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτική ιστορία της χώρας»"

Για τη συνέχεια marketNews

21 σχόλια:

  1. Ο νόμος για τα πανωτόκια που έκλεισε όλες τις ανθηρές ελληνικές βιομηχανίες βλέπε ΧΡΩΠΕΙ για να έλθουν στην αγορά οι γαλλογερμανικοί κολοσσοί ήταν νόμος του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ? Στην υπανάπτυξη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ίσες ευθύνες από το 1974 και μετά.Και κυρίως ευθύνεται το μοντέλο της μικρής ανοικτής οικονομίας εντός ΕΕ που λάνσαραν και οι δύο από το 1974 και μετά.Αυτό κατέστρεψε την Ελλάδα ούτε οι παροχές του ΠΑΣΟΚ που ορθώς έγιναν και πρέπει να ξαναγίνουν ούτε η λιτότητα.Όπως ξέρουν και οι οικονομολόγοι αυτά αλλάζουν μόνο τα ονομαστικά μεγέθη βραχυχρόνια.Την Ελλάδα κατέστρεψε το μοντέλο Ευρώπη-ευρώ-μικρή ανοικτή οικονομία τύπου Βελγίου και φουλ του άσσου στον τουρισμό.
    Την Ελλάδα της δραχμής νοσταλγεί η μεγαλύτερη πλειοψηφία πλέον των Ελλήνων και Ευρωπαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ούτε οι παροχές του ΠΑΣΟΚ που ορθώς έγιναν και πρέπει να ξαναγίνουν ... με δανεικά λεφτά.

      Δεν διδάχτηκες τίποτε, διότι δεν κατάλαβες τίποτε. Φοβούμαι ότι σαν κι εσένα, είναι πολλοί, δυστυχώς.

      Διαγραφή
    2. Άντε πάλι με τα δανεικά, κόλλησε εκεί η βελόνα

      Διαγραφή
  2. Αν υπάρχουν το 2016 νοσταλγοί του Ανδρέα μετά απ΄ όσα έχουν ειπωθεί, μνημόνια μέχρι το 3000 μΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως βλέπεις, δυστυχώς υπάρχουν. Κι έχουν το θράσος να εμφανίζονται και να προσπαθούν να καθαρίσουν την μνήμη του. Είναι δύο ειδών:
      α) ανόητοι, που δεν κατάλαβαν τι έγινε
      β) κάποιοι που ευεργετήθηκαν οι ίδιοι, ή οικογένειές των και δεν μπορούν το ξεχάσουν.

      Κοινό τους σημείο το θράσος να προκαλούν, θέλοντας να ξαναγράψουν την ιστορία, σαν άλλες Ρεπούση.

      Διαγραφή
    2. Πόσο χρονών είσαι; Όλοι ευεργετήθηκαν ασχέτως αν οι Πασόκοι ήταν άπληστοι, το ίδιο έγινε kai από την άλλη πλευρά τα παλιότερα χρόνια όπου τα ίδια απολάμβαναν και δεξιοί και μη δεξιοί ανεξάρτητα από τις ζαβουλιές που κάναν οι δεξιοί για να έχουν αυτοί τις θέσεις τις καλές.
      Το καταλαβαίνετε ότι αν συνέχιζε η Ελλάδα με δραχμή δεν θα έμπαινε ποτέ σε μνημόνια; Aπο to 2005, 2-3 xρόνια μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, σε επιτήρηση βρίσκεται η χώρα, γιατί άραγε;

      Διαγραφή
    3. Και τι σχέση έχει η ΟΝΕ με τον Παπανδρέου και τα δανεικά που έπαιρνε, για να διορίζει αργόμισθα κομματόσκυλα, τούς γνωστούς πρασινοφρουρούς;

      Από την πόλη έρχομαι .... είναι τα σχόλιά σου.

      Διαγραφή
    4. Τί δεν κατάλαβες; Mήπως δεν κατάλαβες ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται η είσοδος στην ΟΝΕ και όχι ο προ εικοσαετίας πεθαμένος Παπανδρέου που από το 1993 που ξανακυβέρνησε μέχρι και το 1996 ήταν πιο συνετός; Ένας ακόμα αυθάδης νεοέλληνας είσαι

      Διαγραφή
    5. Εσύ δεν έχεις καταλάβει. Και τα δύο ευθύνονται. Ο μεν εκτίναξε το χρέος τής Ελλάδος στο ύψος (προειδοποιούσαν ήδη κάποιοι), για τούς λόγους που είπα και άφησε να καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός τής χώρας και ο άλλος έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, με ΗΔΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚ¨Ο ΙΣΤΟ, δίδοντάς της την χαριστική βολή.

      Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί που μού αποδίδεις, δύο συνεχόμενες φορές, δείχνουν το επίπεδο της αμάθειας και τής ασχετοσύνης σου.

      Διαγραφή
    6. Κλασικός νεοέλληνας, αφού κακολογήσει πρώτα ύστερα το ρίχνει στο επίπεδο. Η χώρα και παραγωγή είχε και το χρέος της ήταν στο δικό της νόμισμα, πέρα από αυτούς που έχουν συμφέροντα να προασπίσουν οι υπόλοιποι σαν και εσένα παπαγαλίζετε εύκολα ποιηματάκια

      Διαγραφή
    7. Σού ... κακολόγησα τον "Αντρέα"; Καλά, τόση ευγνωμοσύνη τού χρωστάς, που τού κάνεις τεμενάδες; :-)))
      Δεν μπορείς να αντικρούσεις την πραγματικότητα και γράφεις ανοησίες. Όταν μια χώρα έχει χρέος σε δικό της νόμισμα, παύει να είναι χρέος; Μήπως είσαι μπουνταλάς, συν τοις άλλοις;

      Διαγραφή
    8. Ποιον Ανδρέα να μου κακολογήσεις; Eγώ από δεξιά οικογένεια είμαι, αν μιλούσα με γνώμονα τα βιώματά μου μόνο χολή θα ξερνούσα για το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, από την άλλη δεν μπορώ να διαβάζω ασχετοσύνες. Κοίτα μήπως εσύ είσαι ευγνώμων στον Ανδρέα, εμείς στα χωράφια μεγαλώσαμε, διακοπές στα 26 πρωτοπήγαμε.
      Όλες οι χώρες χρωστάν, θα πει ο Κινέζος, ο Αμερικάνος, ο Ρώσος ή ο οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός ή δημόσιο πρόσωπο ποτέ ότι ζουν με δανεικά; Αυτά μόνο εδώ συμβαίνουν σε τέτοια έκταση και συστηματικά.
      To xρέος ήταν σε δραχμές, κανείς δεν σε είχε στο χέρι του, αυτό που συμβαίνει σήμερα που ξευτιλίζεται μια ολόκληρη χώρα για να χρηματοδοτηθεί δεν έχει τις αφετηρίες του στην εποχή του Παπανδρέου αλλά στην Σημιτική περίοδο.

      Διαγραφή
  3. Προσωπικά δεν με απασχολεί το δραχμή ή ευρώ ή δολάριο ή γιεν.
    Η χρήση και καθιέρωση ενός και μόνο νομίσματος για την διενέργεια συναλλαγών,και των καθημερινών, είναι σαδομαζοχιστική, είναι οικονομικός φασισμός.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, υπολογίζοντας την ισοτιμία της δραχμής έναντι του δολαρίου από το 2001 μέχρι το 2008, δηλαδή τη χρονιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης (την πρώτη χρονιά που σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία η Ελλάδα πέρασε σε ύφεση), διαπιστώνουμε πως η κρυφή ανατίμηση του ελληνικού νομίσματος στο διάστημα αυτό ήταν της τάξης του 81%.
    Μεταφράζοντας το πρόβλημα σε δραχμές και δολάρια, ενώ το 2001 αγόραζε κανείς ένα δολάριο με 398 δραχμές, το 2008, αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, θα μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα δολάριο μόλις με 69 δραχμές. Μία νομισματική ανατίμηση αυτού του μεγέθους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να εκτροχιάσει χώρες όπως η Ελβετία και η Ιαπωνία, πόσο μάλλον αδύναμες και μη ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ελλάδα (η Πορτογαλία και η Ισπανία). Το πρόβλημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, μάλιστα, καθώς στο δολάριο είναι συνδεδεμένο και το κινεζικό νόμισμα, γεγονός που σημαίνει πως η Ελλάδα, στο ίδιο διάστημα, έγινε, πέρα από τις ΗΠΑ, ακριβότερη και από την Κίνα, σχεδόν, στον ίδιο αυτόν εντυπωσιακό βαθμό.
    Στη δεκαετία του 2000 το νέο ελληνικό νόμισμα, το ευρώ, είχε τη μεγαλύτερη απόδοση στον κόσμο και έγινε το ακριβότερο νόμισμα διεθνώς. Έτσι, η Ελλάδα, που τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είχε επιβιώσει οικονομικά αφήνοντας το νόμισμα της να γίνει φθηνότερο κατά 88% έναντι του δολαρίου, έπρεπε τώρα να μάθει να ζει με το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου, του οποίου η αξία, μάλιστα αυξανόταν συνεχώς εξαιτίας της απόδοσης της γερμανικής οικονομίας.
    Και όσο αυτό δε συνέβαινε (όπως ήταν αναμενόμενο), η χώρα έπρεπε να βρίσκει τρόπους συμψηφίζει τις απώλειες από την εγκατάλειψη της φθηνής δραχμής.
    Πάνος Παναγιώτου
    Πηγή: sofokleous10
    ----------------
    Αν λοιπόν η Ελλάδα πήγαινε στην δραχμή, θα αγοράζαμε το δολάριο με.......69 δραχμές!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην ανησυχείτε, στο προσεχές μέλλον δεν θα υπάρχει ούτε η Ελλάδα του ευρώ ούτε και της δραχμής και θα ησυχάσουν όλοι. Η πονηριά που γίνεται συστηματικά και επανειλημμένα είναι ότι στην εποχή του ο Παπανδρέου κατηγορούταν κυρίως για τον πληθωρισμό που ροκάνιζε τα εισοδήματα ενώ τώρα κρίνεται και κατακρίνεται με κριτήρια που δεν ίσχυαν τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην ανησυχείτε, στο προσεχές μέλλον δεν θα υπάρχει ούτε η Ελλάδα του ευρώ ούτε και της δραχμής και θα ησυχάσουν όλοι. Η πονηριά που γίνεται συστηματικά και επανειλημμένα είναι ότι στην εποχή του ο Παπανδρέου κατηγορούταν κυρίως για τον πληθωρισμό που ροκάνιζε τα εισοδήματα ενώ τώρα κρίνεται και κατακρίνεται με κριτήρια που δεν ίσχυαν τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ζητουμενο δεν ειναι να εκδιδει τη δραχμη η ΤτΕ που ανηκει στο συστημα Ροτσιλντ, αλλα μια κρατικη τραπεζα. Βεβαια αυτο θα εχει συνεπειες......Αλλιως καλυτερα να μεινουμε στο ευρω. Ετσι κι αλλιως θα παρουν αυατ που θελουν....Ασε να τσακωνονται οι Ευρωπαιοι με τους Αμερικανους για τη μοιρασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    ……………………………….για όσους θυμούνται πολιτική ιστορία και γνωρίζουν από οικονομικά

    Δεν γνώριζα τις σπουδές του μεταστάντος Γεράσιμου Αρσένη, ούτε ότι υπήρξε αριστούχος του Βαρβακείου.

    Θυμάμαι τον αδελφό του ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων και ήταν υπεύθυνος αρκετών σκανδάλων που διαπράχθηκαν επί της εποχής του.

    Ο εκ των συνιδρυτών της θρυλικής κατασκευαστικής Εταιρίας ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ (ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΟΔΩΝ-ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ) Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. κ.Ιωάννης Ανδρόπουλος, όταν συναντήθηκε για μια και μοναδική φορά με το μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου του είπε με την πείρα διαχείρισης επιχειρήσεων πολλών ετών, ότι ο μακαρίτης Γεράσιμος Βασιλόπουλος θα τα κατάφερνε πολύ καλλίτερα από τον «Οικονομικό Τσάρο» που είχε διορίσει πανυπουργό οικονομικών, και εννοούσε προφανώς τον Αρσένη.

    Η όλη οικονομική πολιτική του Α.Π., την οποία ασπάσθηκε και ο μεταστάς Αρσένης, ήταν βασισμένη στον υπέρμετρο δανεισμό και στην κατανάλωση των δανειζόμενων κεφαλαίων, τουτέστιν στην καταστροφή κάθε υγειάς οικονομικής θεωρίας κατά την οποία χρησιμοποιείς το κεφάλαιο που δανείστηκες για να δημιουργήσεις πλούτο και μετά να αποπληρώσεις τόκους και δάνειο.

    Στο σχόλιό μου, θα περιοριστώ στο βιβλίο «Αμύνεσθαι περί …. Πάρτης» του Στρατηγού ε.α. κ. Κωνσταντίνου Φράγκου, Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα 2008, τιμάται 16,20 €. Εσείς ίσως να το βρείτε και φθηνότερα.

    Ο Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φράγκος, στις σελίδες 46 έως και 49, αναφέρεται εκτενώς στην μελέτη που έγινε καθώς και στην προσπάθεια που είχε καταβληθεί στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης όταν ήσαν τρείς υπουργοί οι Α. Παπανδρέου, Ι. Χαραλαμπόπουλος, και Ι. Βαρβιτσιωτης.

    Όλες οδήγησαν στον αποκλεισμό εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος Κύπρου, κυρίως λόγω κυρίως της αποστάσεως της Νήσου από την Ελλάδα και της εγγύτητάς της με την Τουρκία.

    Κατέληξαν ότι ΕΑΔΕΚ θα ήταν για τα δύο κράτη η ενότητα των θέσεων και η δύναμη αποτροπής που θα ανέπτυσσαν, έτσι ώστε να είναι τέτοια που θα έκοβε κάθε όρεξη της Άγκυρας για έναν νέο Αττίλα.

    Όπως γράφει ο Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φράγκος (σελ. 48), ένα πρωϊνό του 1993, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Σκαρβέλης, αργότερα Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ικανότατος αξιωματικός, μελετώντας τα σχόλια του τύπου, τινάχτηκε από το κάθισμά του όταν διάβασε στον Κυπριακό τύπο με πηχυαίους τίτλους πως : «Έρχεται πάνοπλη Ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο – Εξαγγέλλεται Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος Κύπρου».

    Ανήσυχος έσπευσε στο γραφείο του ΥΕΘΑ κ. Αρσένη ο οποίος αφού τον δέχθηκε μετά από μεγάλη επιμονή του, του δήλωσε ατάραχος ότι το έκανε αυτός για εντυπωσιασμό, αλλά να ξεχάσει την Μεραρχία, καθώς ότι αύριο θα εξαγγείλει την το Δόγμα …

    Μάταια ο Στρατηγός κ. Σκαρβέλης προσπάθησε να του εξηγήσει πως τα δόγματα ανακοινώνονται, αν όντως …. είναι ανάγκη να ανακοινωθούν, αφού προηγουμένως μελετηθούν, συνταχθούν σχέδια εφαρμογής, εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις κ.τ.λ.

    Τελικά εκλιπάρησε τον μεταστάντα Αρσένη να μην κάνει κάτι τέτοιο γιατί θα ήταν ολέθριο.

    Η απάντηση του υπουργού ήταν : - «Πηγαίνετε. Έχω λάβει τις αποφάσεις μου».

    Έτσι, στις 17 Νοεμβρίου 1993, πριν καν κλείσει έναν μήνα στην υπουργική καρέκλα και πριν μάθει πόσες Μεραρχίες και πόσα μαχητικά αεροσκάφη διέθεται η χώρα, το οποίο «μπουμπούνισε» εν χορδαίς και οργάνοις.

    Διαβάστε αν θέλετε το βιβλίο του Στρατηγού κ. Κωνσταντίνου Φράγκου και θα βρείτε εκεί πολλά πράγματα πολύ ενδιαφέροντα.

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ΣΞ ως βασικός συντελεστής των παραγόντων εθνικής ισχύος , πρέπει να συμβάλλει στην αντιστάθμιση των ….ΟΠΟΙΩΝ ΠΟΣΟΤΙΚΏΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ, με την ανάπτυξη και ετοιμότητα εφαρμογής πλεονεκτημάτων , ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ( όπου τα περιθώρια στενεύουν λόγω της άμβλυνσης των διαφορών με τον εχθρό στην εκπαίδευση που επήλθε με τον χρόνο)…….
      Σελίς 27η
      (Δόγμα Στρατού Ξηράς 2014 με ορίζοντα 5ετίας!)
      Βεβαίως και στην παράγραφο 4 , επισημαίνεται η παντελής απουσία Ελληνικής στρατιωτικής σκέψης ! και η υιοθέτηση ξενόφερτων μοντέλων που δεν συνάδουν με την τοπικότητα και ιστορική αναφορά.
      Εδώ έχουμε μια καταφανή και κραυγαλέα μαρτυρία περί παράλυσης του στρατού ξηράς και εκ των φαινομένων ουδείς δείχνει όχι να ενδιαφέρεται, αλλά και ελάχιστοι να το έχουν έχει αντιληφθεί!
      Τι τραγικό, τι τραγικό, από την γνωστή ελληνική ταινία με τον ποιητή Φανφάρα!!!!!
      Κύριε Καρδιανέ
      και με όλη την εκτίμηση μου στο πρόσωπο σας, εδώ πάει ή δεν πάει το ελληνικότατο……, εδώ ο κόσμος καίγεται και η ….( σουσού) χτενίζεται!!!

      Διαγραφή
    2. Αναφέρθηκα εκτενώς στον θανόντα Γεράσιμο Αρσένη και τον επίσης θανόντα Ανδρέα Παπανδρέου, αφ’ ενός επειδή η μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων είναι πολύ ασθενής και αφ’ ετέρου επειδή ο μεταστάς, - παρά την βαριά του ασθένεια -, εφέρετο ως υποψήφιος υπουργός οικονομικών και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη [Κατά τους Αμερικανούς της πρεσβείας είναι άριστη οικονομολόγος, άρα γνώριζε καλά σε ποια κατάσταση βρισκόταν η Ελλάδα όταν έβαλε το κνώδαλο να πει εκείνο το αλησμόνητο «Λεφτά υπάρχουν!» και να ξοδεύει τους πολύτιμους οικονομικούς πόρους της χώρας με «μπαξίσια ύψους 1.600.000.000 Ευρώ»] είναι σήμερα Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτού του γενικευμένου μπάχαλου και της διάλυσης των πάντων! Όχι μόνο της διάλυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων!!!

      Όμως το βιβλίο του Στρατηγού κ. Κωνσταντίνου Φράγκου, αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο του θανάσιμου για την χώρα μας «χορού των μιζών» των εξοπλισμών και τις ευθύνες των πολιτικών (υποτίθεται) ταγών της Ελλάδος.

      Άντε γιατί αρχίσαμε να μοιράζουμε συγχωροχάρτια στους πεθαμένους πολιτικάντες που χαντάκωσαν την Ελλάδα!

      Για την Κύπρο μας λέγαμε «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» για όλα αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν τι πρέπει να λέμε;


      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    3. Ευμένη,

      Θα έλεγα ότι μάς τα ψιλοζάλισες με τον Αρσένη. Επίσης, επίτρεψέ μου, επειδή το επαναλαμβάνεις συχνά, να σού θυμίσω ότι, μετά τον τίτλο τού στρατηγού/ναυάρχου/πτεράρχου, δεν βάζομε ποτέ το "κ."(ύριος). Ούτε προσφωνώντας τους με τον τίτλο των, τούς λέμε κυρίους.

      Π.χ. λέμε "κύριε ταγματάρχα", αλλά ποτέ "κύριε στρατηγέ".

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.