30/4/16

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται στην Αθήνα, με τα ενεργειακά στην κορυφή της ατζέντας

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Η επίσκεψη εκτιμάται ως βαρύνουσας πολιτικής σημασίας τόσο για τη Μόσχα όσο και για την ελληνική κυβέρνηση. Η φωτογραφία είναι από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2015.

Με την προώθηση ενός νέου αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού αερίου, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, στην Ιταλία, που συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση του σχεδίου χερσαίας και υποθαλάσσιας διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας (ΙGI), να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του, καταφθάνει στην Αθήνα στις 28 Μαΐου ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ενεργειακή ατζέντα του Ρώσου προέδρου περιλαμβάνει, επίσης, την επανενεργοποίηση του ενδιαφέροντος ρωσικών εταιρειών για τις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, στον βαθμό, βέβαια, που αυτές θα προχωρήσουν, αλλά και τη σύμπραξη ρωσικών εταιρειών ηλεκτρισμού με τη ΔΕΗ, ενώ θα επανεκτιμηθεί το ρωσικό ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η επίσκεψη θεωρείται βαρύνουσας πολιτικής σημασίας τόσο για τη ρωσική πλευρά, η οποία προσβλέπει στη στήριξη της Ελλάδας για την προώθηση της νέας γεωπολιτικής στρατηγικής της στην ευρύτερη περιοχή, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα επιχειρήσει εκ νέου να αξιοποιήσει το «ρωσικό χαρτί» ως μοχλό πίεσης στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Οι αγωγοί

Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου, η Ρωσία, μετά την ακύρωση του South Stream και την εγκατάλειψη του Τurkish Stream αλλά και της προβληματικής ουκρανικής οδού, αναζητεί νέα δίοδο για την μεταφορά αερίου της Gazprom στη Νότια Ευρώπη, στοχεύοντας πάντα και στο να ανακόψει τον ανταγωνισμό που θα προέλθει από την κατασκευή του αγωγού Tap, που θα αποτελέσει το όχημα για την είσοδο αζέρικου αερίου στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, και παρά τις αντιδράσεις Βρυξελλών και ΗΠΑ, έχει αποσπάσει ήδη τη στήριξη Ελλάδας και Ιταλίας για την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού IGI, που σχεδιάστηκε ως έργο που θα βοηθήσει στην πολιτική διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων της Ε.Ε. από την υψηλή ενεργειακή ρωσική εξάρτηση.
Η πρώτη στήριξη Ελλάδας και Ιταλίας σε αυτή την κατεύθυνση εκφράστηκε μέσω της υπογραφής μνημονίου μεταξύ ΔΕΠΑ, Εdison και Gazprom για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αναβίωσης του IGI, προκειμένου να μεταφερθεί ρωσικό αέριο τον Φεβρουάριο στη Ρώμη. Κατά την επίσκεψή του στις 28 Μαΐου στην Αθήνα, ο πρόεδρος Πούτιν θα επιδιώξει να διασφαλίσει την περαιτέρω στήριξη της ελληνικής πλευράς, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει φανεί και από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, προσδοκά στη στήριξη της ρωσικής πλευράς και στην υλοποίηση του σχεδίου συμπράξεων ιδιωτών με τη ΔΕΗ σε υφιστάμενες ή νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσω του οποίου επιχειρεί να αποφύγει το δυσμενές σενάριο πώλησης μονάδων. Η ρωσική πλευρά μέχρι σήμερα τουλάχιστον ξεκινούσε αυτήν τη συζήτηση, επαναφέροντας τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι παλαιών αντισταθμιστικών οφειλών που συνδέονται με τις πρώτες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Τώρα η ρωσική πλευρά ζητεί την απευθείας ανάθεση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, ενώ το υπουργείο και η ΔΕΗ επιδιώκουν τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην κατασκευή της νέας Μονάδας Μελίτη 2, μέσα από ένα κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ, στο οποίο θα μπορούσε να μπει και η εν λειτουργία Μονάδα Μελίτη 1, όπως και το εν λειτουργία ορυχείο για την τροφοδοσία της. Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να επαναδιατυπώσει στον κ. Αλέξη Τσίπρα το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ.

Η Αθήνα θα πρέπει, πάντως, να αξιολογήσει το νέο άνοιγμα προς τη ρωσική πλευρά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις ενστάσεις των εταίρων της σε Ευρώπη και ΗΠΑ όσο και την πολύ πρόσφατη αρνητική εμπειρία της στάσης της Ρωσίας στο ελληνικό πρόβλημα, έναν χρόνο πριν. Βασικός άξονας ήταν τότε ο αγωγός Τurkish Stream και οι περίφημες προκαταβολές για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, και τώρα ο IGI με ό,τι αυτός συνδυασθεί...

http://www.kathimerini.gr/858272/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/o-vlantimir-poytin-erxetai-sthn-a8hna--me-ta-energeiaka-sthn-koryfh-ths-atzentas

10 σχόλια:

  1. "με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων."
    " σύμπραξη ρωσικών εταιρειών ηλεκτρισμού με τη ΔΕΗ, ενώ θα επανεκτιμηθεί το ρωσικό ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ"
    Κανείς δεν ντρέπεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. που σαι Βλαδιμηρε οχι αλλους αγωγους πηξαμε στο αεριο και τι να το κανουμε . Δωστο στους συνεταιρους σου τους τουρκους μ αυτους κανεις πιο συμφερουσες επιχειρησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μονη ελπιδα απαγκιστρωσης απο τους τοκογλυφους, ειναι ο βλαδιμιρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως έρθει θα φυγει. Η κυβέρνηση επιθυμεί Χρεοκοπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάθαν πως ξεπουλιόμαστε και πλακώσαν και οι Ρώσοι. Αυτά είναι ρίσκα ιστορικού κινδύνου διότι όπως έχω ξαναπεί το να καλείς ξένες χώρες αφενός για να λεηλατήσεις μαζί τους τον πλούτο της χώρας και αφετέρου για να σου παρέχουν προστασία απέναντι στην Τουρκία σημαίνει ότι το βαθύ κράτος της Ελλάδος πήρε την απόφαση να προχωρήσει χωρίς να λογαριάσει τον πληθυσμό της χώρας-οι μισοί άλλωστε στην Αθήνα ζουν- και την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας.
    Σε άλλη ανάρτηση λέγατε για τη visa που δεν παίρνουν οι Ρώσοι για να πάνε διακοπές, ακόμα καλύτερα για τους Ρώσους ολιγάρχες, θα τους περισσέψουν και άλλα ευρώ σε συνάλλαγμα για να αγοράζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι φαντασιωσεις εχουν οι ρωσοφιλοι!!! οτι θα ερθει ο Πουτιν να μας σωσει. το τι ζηταει ολοι το ξρουμε. και θα πουν οι Αμερικανο Ευρωπαιοι οκ δωστε του κατι . Εγω λεω να του δωσουμε ενα πακετο απο του Λιακοπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oι Ευρωσταλινιστές, που λέει και ο έξοχος στοχαστής Τάσος Αναστασόπουλος αλλά με μια άλλη έννοια και όχι αυτή που εκφράζει πίστη και θαυμασμό στο έργο του Στάλιν, συναντιούνται με αυτούς που υπηρέτησαν το σύστημα του εδραίωσε ο Στάλιν και η ζωή κύκλους κάνει. Τα Λιακοπουλάκια τύπου αντιπροοδευτικος (61,3%=OXI) όταν καταλάβουν, αν καταλάβουν, περί τίνος πρόκειται θα είναι ήδη αργά για τη χώρα, όχι βέβαια ότι επηρεάζει η στάση δική τους, η δική μου αλλά και των άλλων που σχολιάζουν ή δεν σχολιάζουν την εξέλιξη των πραγμάτων, για να μιλάμε πάντα ρεαλιστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν ξέρω πόσα μπορούν να επιτευχθούν με τους πλειστηριαστές της τρόικας πάνω από τα κεφάλια μας και με τους Αμερικανούς να ουρλιάζουν σε τέτοιες περιπτώσεις...επίσης δεν ξέρω και κατά πόσο υπόψιν μας παίρνουν οι Ρώσοι όταν γίνονται δηλώσεις από υπουργό εθνικής άμυνας για νατοική βάση αλά Σούδα στην Κάρπαθο.Μακάρι πάντως να περάσει χωρίς εθνικές κατραπακιές ρωσικός αγωγός προς Ευρώπη αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο,διότι όλοι θυμόμαστε τι έπαθε από τους συμμάχους πρώην πρωθυπουργός όταν υποδεχόταν τον Πούτιν για παρόμοιο σκοπό..μακάρι πάντως να συζητήσουν και για τίποτα εξοπλιστικά οπως αεροσκάφη su 30 ή 35,διότι τα f16 και τα Μirage της ΠΑ χρυσά και ηρωικά για το 1990 2000 και 2010...αλλά δεν έχουν και πολλές ελπίδες απέναντι σε οθωμανικές ορδές αναβαθμισμένων f16 σε συνδυασμό με το f35 για τις επόμενες 2 δεκαετίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.