Αισιοδοξία Τσίπρα-Μέρκελ για θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα στο Eurogroup
Λιγότερο από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχαν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. Στο τραπέζι της συνάντησής τους τέθηκαν το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό.
Eκτενής συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, που διήρκησε 45 λεπτά. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ειδικότερα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελλατωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Στην συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο.
Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).
Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
* Την Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.
Αισιοδοξία Τσίπρα-Μέρκελ για θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα στο Eurogroup
Στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνταντινούπολη αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό, ενώ, εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.
Συναντήσεις με Αντόνιο Κόστα και Μάικλ Χίγκινς
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.
Τσίπρας: Αναγκαίο ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση
«‘Ενα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου νωρίτερα συμμετείχε στην (κλειστή) συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κατά την ομιλία του στη συνάντηση των Ηγετών.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter:
«Στην Κωνσταντινούπολη, για το #WorldHumanitarianSummit .Ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».
Ο πρωθυπουργός θα απηυθυνε ομιλία και στην Στρογγυλή Τράπεζα, όπου θα συμμετέχει, με θέμα «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού». «Η ελληνοτουρικική συνεργασία στη βάση της συμφωνίας είναι πολύ καλή» ανέφερε ο ελληνας πρωθυπουργός.
Συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη.
Μέρκελ: Να τηρούνται οι υποσχέσεις για δωρεές
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα, κατά την πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, να μπει ένα τέλος στις υποσχέσεις για δωρεές που δεν πραγματοποιούνται, εκτιμώντας ότι χρειάζεται ένα "αξιόπιστο σύστημα" για να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση προγραμμάτων.
«Πολύ συχνά δίνονται υποσχέσεις για δωρεές, όμως τα χρήματα δεν ακολουθούν ώστε να τοποθετηθούν στα προγράμματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι έχουμε ανάγκη ένα «σύστημα που αντέχει, αξιόπιστο"».
Ερντογάν: Ολοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο προσφυγικό
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι όλοι «οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» απέναντι στο θέμα των προσφύγων.
«Το σημερινό σύστημα είναι ανεπαρκές...το βάρος φέρουν μόνο ορισμένες χώρες. Ολοι σήμερα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.
Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας οι εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ
Αρχισε το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης η διήμερη Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν ηγέτες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε στις 10:15 το πρωί. Θα ακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Σε μία από αυτές, που έχει ως θέμα τον «αναγκαστικό εκτοπισμό», θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.
Στη σύνοδο εκτός από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο εμίρης του Κατάρ Αλ Τανί και πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί εξωτερικών από 60 χώρες. Συμμετοχή υπό μορφήν αξιωματούχων και οργανισμών θα υπάρξει από συνολικά 165 χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία μετέχουν σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, σε δήλωση που έκανε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επεσήμανε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως «γειτονικές χώρες που έχουν αναλάβει μεγάλη ευθύνη, δικαιούνται μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».
Ο εκπρόσωπος της Συνόδου Χ. Βερχούσελ σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και περιμένουμε από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, να αναλάβουν δεσμεύσεις».
Στις 18:00 η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
Για τις 18:00 έως τις 18:45, είναι προγραμματισμένη η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.
Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Δείτε στάση σώματος και βλέμμα ο ένας και άλλος.Τα πάντα όλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι ο Ερντογάν έβαλε παρέλαση τους ευρωπαίους ηγέτες να φωτογραφηθούν μπροστά σε δύο τουρκικές σημαίες, είναι μάλλον τυχαίο γεγονός ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ μήπως δεν είναι και οι δύο τουρκικές ;
Τι να συμβολίζει άραγε ο χρυσός ήλιος με τα 16 αστέρια στο κεφάλι του σουλτάνου ;
Το ότι οι σημαίες αντικαταστάθηκαν με τις σωστές, μόνο για την φωτογράφηση με τον Ban Ki-moon, πάλι μάλλον τυχαίο γεγονός ήταν.
Από την άλλη βέβαια ... ποτέ δεν ήταν ποινικό αδίκημα η εκμετάλλευση ηλιθίων.