31/5/16

Εμπόλεμη ζώνη η Λεύκα στα κατεχόμενα της Κύπρου - Συμπλοκές Κούρδων με Τούρκους εθνικιστές

του Μάριου Πούλαδου
Έντονη ανησυχία από τους κατοίκους για την αδράνεια της κατοχικής «Αστυνομίας» - Σφοδρές συγκρούσεις με επτά τραυματίες στα κατεχόμενα μεταξύ Κούρδων και Γκρίζων Λύκων, που φώναζαν ο «Αλλάχ είναι μεγάλος». Κατέβηκαν τουρκικές και τ/κ σημαίες
O κοινοτάρχης της κατεχόμενης Λεύκας δείχνει τις σημαίες που κατέβασαν οι Κούρδοι από το σπίτι του
Ο τραυματισμός επτά ατόμων και πολλές υλικές ζημιές ήταν ο απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν στην κατεχόμενη από τον Αττίλα Λεύκα μεταξύ εκατοντάδων Κούρδων και εθνικιστών Γκρίζων Λύκων. Πολλά ήταν τα παράπονα για τη στάση των τ/κ «σωμάτων ασφαλείας» αφού, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα», η «αστυνομία» παρέμεινε απλός θεατής και δεν έδειχνε πρόθυμη να παρέμβει.

Αναφορά κάνει και η εφημερίδα «Χαβαντίς», που με τίτλο «Πάλι η Λεύκα πεδίο μάχης» αναφέρεται σε καβγά που ξέσπασε μεταξύ ομάδων νεαρών ατόμων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μια ομάδα ήταν Τούρκοι και η άλλη ομάδα Κούρδοι και τα γεγονότα έγιναν έπειτα από το πέρας μιας συναυλίας στο «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας».
Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής εξέφρασαν φόβους για κλιμάκωση της έντασης και επανάληψη των συγκρούσεων στο μέλλον. Σε μια προσπάθεια εντοπισμού των εμπλεκομένων, η «αστυνομία», αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ, επεξεργάζεται τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, ενώ παράλληλα σταμάτησε και αρκετά οχήματα για διενέργεια ελέγχων.

Συνθήματα και συμπλοκές
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι δύο ομάδες, περίπου 500 με 600 άτομα, συναντήθηκαν αρχικά στις 3 τα ξημερώματα μπροστά από το «Πανεπιστήμιο» όπου διεξαγόταν το Φεστιβάλ Άνοιξης. Η συμπλοκή ξεκίνησε όταν οι δύο ομάδες άρχισαν σε πρώτη φάση να βρίζουν η μια την άλλη. Έπειτα άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα στην οδό Άγκυρας.
Συγκεκριμένα, οι Κούρδοι φώναζαν «Ευλογημένοι Κούρδοι», ενώ από την άλλοι οι Γκρίζοι Λύκοι φώναζαν «Στο όνομα του Αλλάχ, ο Αλλάχ είναι μεγάλος» (Ya Allah Bismillah, Allahu Αkbar), «Ευλογημένος αυτός που γεννήθηκε Τούρκος», «Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν ποτέ και η μητέρα πατρίδα δεν θα διασπαστεί ποτέ».
Των συνθημάτων ακολούθησε πετροπόλεμος και συμπλοκές με ξύλα και αιχμηρά αντικείμενα, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή 17 αυτοκινήτων, αλλά και το σπάσιμο βιτρινών σε παρακείμενα καταστήματα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στις πρώτες βοήθειες. Στη σκηνή της συμπλοκής κατέφθασαν και ενισχύσεις από Τούρκους εθνικιστές, που ξεκίνησαν με αυτοκινητοπομπή από την κατεχόμενη Λευκωσία.

Επίθεση στον «κοινοτάρχη»
Σύμφωνα με την τ/κ διαδικτυακή εφημερίδα «kibrisgazetesi», μια από τις ομάδες (προφανώς οι Κούρδοι) κατευθύνθηκε στο σπίτι του «κοινοτάρχη» της Λεύκας Αχμέτ Σεντέρ, καταστρέφοντας την τουρκική και την τ/κ σημαία αλλά και το αυτοκίνητό του.
Αρχικά ο «κοινοτάρχης» ζήτησε άδεια από την «αστυνομία» για να ρίξει μια προειδοποιητική βολή στον αέρα με το κυνηγετικό του όπλο, κάτι που, όπως αναφέρεται, δεν έγινε αποδεκτό. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ύστερα από παρέμβαση της «αστυνομίας» η ομάδα διαλύθηκε και η κατάσταση εξομαλύνθηκε γύρω στις 5 το πρωί. Τουρκικές και τ/κ σημαίες αφαιρέθηκαν και από διάφορα κτήρια στην περιοχή.

Θυμωμένοι οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την απογοήτευση αλλά και τον θυμό τους για τον χειρισμό της κατάστασης από τις κατοχικές «αστυνομικές Αρχές» και δήλωσαν πως αν δεν τιμωρηθούν όσοι διέπραξαν τις ζημιές, αυτά τα περιστατικά θα συνεχισθούν.
Δυνάμεις του κατοχικού στρατού και της «αστυνομίας» των κατεχομένων αναπτύχθηκαν το πρωί στην περιοχή προς αποφυγή νέων επεισοδίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμπλοκές μεταξύ των δύο ομάδων έχουν γίνει συχνό φαινόμενο, αφού στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν παρόμοια περιστατικά τόσο στην κατεχόμενη Λευκωσία όσο και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Προέκταση του Κουρδικού
Το συγκεκριμένο περιστατικό στα κατεχόμενα θεωρείται μικρή αντανάκλαση της έκρυθμης εμπόλεμης κατάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Τουρκίας εδώ και καιρό μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων. Ενώ την ασφάλεια του τ/κ καθεστώτος εγγυάται στην ουσία ο κατοχικός στρατός, είναι πιθανό η «αστυνομία» να κάνει πλάτες στους Γκρίζους Λύκους, όταν αυτοί προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες εναντίον των Κούρδων.

Στα κατεχόμενα ο Γιλντιρίμ
Σημειώνεται ότι αύριο, 1η Ιουνίου, ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του παράνομη επίσκεψη σε «χώρα» του εξωτερικού και, ως είθισται, θα μεταβεί στο ψευδοκράτος, όπως πράττει ο εκάστοτε νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την «Κιπρίς», ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 ανήλθε στα 209,6 εκ. δολάρια, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που ήταν 229,3 εκ. δολάρια.

Άνοιγμα οδοφράγματος Λεύκας - Δερύνειας
Χθες το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών χαιρέτισε τις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις στο θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει σύντομα η πλήρης κατάργηση των περιορισμών διακίνησης των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας.
«Θέτουμε όμως επιτακτικά το ερώτημα που αφορά το οδόφραγμα των Κοκκίνων. Το αίτημα για διάνοιξη του οδοφράγματος έχει κατατεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2006. Πέρασαν δέκα χρόνια και δεν έγινε απολύτως τίποτα, παρά το γεγονός ότι έχουν αναζητηθεί διάφορες λειτουργικές φόρμουλες», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Σημερινή

3 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.