18/5/16

Το μετρό μάς πάει στην έκθεση του Κ. Φωτιάδη «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη» (φωτο)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)
Μπορεί όσοι χρησιμοποιούν το μετρό για τις μετακινήσεις τους να βιάζονται προκειμένου να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους, αλλά υπάρχουν και πολλοί που «κλέβουν» λίγο χρόνο για να περιηγηθούν στην πολυθεματική έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, η οποία φιλοξενείται στο σταθμό Σύνταγμα.


«Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη», ο τίτλος της έκθεσης.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνεται στον κύκλο εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, και σκοπός της είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη Γενοκτονία.

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης φωτογραφίζει τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Η αίθουσα εκδηλώσεων του μετρό αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αθήνα, και το γεγονός ότι πολλοί –ήδη από τις πρώτες ώρες που άνοιξε η έκθεση– αφιερώνουν χρόνο για να μάθουν, να διαβάσουν, να ξεφυλλίσουν, να δουν, αποτελεί δικαίωση για τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη. Και αυτό διότι το πλούσιο ιστορικό υλικό που περιλαμβάνεται συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του καθηγητή Ιστορίας, σε περιοχές του Ευξείνου Πόντου, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Πανοραμική άποψη της αίθουσας του μετρό στο Σύνταγμα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Η πολυθεματική έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της το 2005 από το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, ενώ τον Μάρτιο βρισκόταν στη Λευκωσία. Στο Σύνταγμα, ωστόσο, για πρώτη φορά εκτίθενται και 20 έργα από τη συλλογή «Γενοκτονία» του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Γεώργιου Κόλλα. Δίπλα τους και έργα άλλων ζωγράφων που επίσης έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση έως τις 22 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 9:30 το βράδυ.
http://www.pontos-news.gr/article/150340/metro-mas-paei-stin-ekthesi-toy-k-fotiadi-pontos-dikaioma-kai-ypohreosi-sti-mnimi

1 σχόλιο:

  1. Ηθική υποχρέωση είναι και να θυμηθούμε ότι αυτός που κινητοποίησε τις ενέργειες για την ποινικοποίηση τής άρνησης τής γενοκτονίας των Ελλήνων τού Πόντου και τής Μικράς Ασίας, προτείνοντας μάλιστα και συγκρεκριμένο σχέδιο νόμου, ονομάζεται Αλέξανδρος Αποστολίδης, μέλος τού Ιδρύματος Κοινωνικής Μηχανικής & Ανάπτυξης και τής Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

    Ευτυχώς που λίγο καιρό μετά κινητοποιήθηκε δυναμικά ο βουλευτής Αναστασιάδης με την περίφημη διαδικασία συλλογής υπογραφών και υπήρξε πίεση στην κυβέρνηση Χρύσανθου για το λεγόμενο "αντιρατσιστικό" που υπήρχε τότε, έστω και αν δεν υιοθετήθηκε το αρχικό, προβλεπόμενο σ/ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.