6/5/16

Κάμερον: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απέχει δεκαετίες

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απέχει ακόμα δεκαετίες, εκτίμησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον που εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δε νομίζω ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται έστω στο ελάχιστο στα χαρτιά. Δε νομίζω ότι θα γίνει για δεκαετίες ακόμα», είπε στα μέλη της επιτροπής ο κ. Κάμερον, χρησιμοποιώντας παρόμοια έκφραση με αυτή που είχε χρησιμοποιήσει προ δύο μηνών ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν για να πει ότι η τουρκική ένταξη δε θα συμβεί σύντομα.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιχείρησε με τον τρόπο αυτό να αποκρούσει το επιχείρημα των υποστηρικτών του Brexit ότι η παραμονή στην ΕΕ κρύβει κινδύνους για τη Βρετανία, όπως το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης 80 εκατομμυρίων Τούρκων όταν η χώρα τους γίνει μέλος της Ένωσης.

«Νομίζω ότι αν θέλετε τα δεδομένα, αυτά είναι ότι απαιτείται ομοφωνία όλων των ευρωπαϊκών μελών. Οι Γάλλοι, για παράδειγμα, έχουν πει ότι θα κάνουν δημοψήφισμα (για την ένταξη της Τουρκίας)», πρόσθεσε.

Η δήλωση Κάμερον έγινε λίγες ώρες μετά από την εισήγηση της Κομισιόν να καταργηθεί η βίζα για Τούρκους υπηκόους εντός της ζώνης Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, με ορισμένους υποστηρικτές του Brexit να προειδοποιούν ότι η Βρετανία θα μπορούσε σύντομα να κατακλυστεί από Τούρκους μετανάστες.

Ωστόσο, ο κ. Κάμερον προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου: «Θα έλεγα πολύ ξεκάθαρα στον κόσμο, αν η ψήφος σας σε αυτό το δημοψήφισμα επηρεάζεται από κάποιον προβληματισμό για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, μην το σκέφτεστε. Δε βρίσκεται στο ελάχιστο στα χαρτιά κάτι τέτοιο. Δεν αποτελεί ζήτημα σε αυτό το δημοψήφισμα και δε θα έπρεπε να αποτελεί».

Από την Άγκυρα το 2010 ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι θα παρέμενε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης.

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σημερινή

3 σχόλια:

  1. Λέει ψέματα. για να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους για το Brexit.

    Γιατί αν ήξεραν οι άγγλοι ότι η Τουρκία σύντομα με τις ευλογίες της Νούλαντ και συνεπώς απάντων των μαϊντανών της ΕΕ θα μπει στην ΕΕ θα ψήφιζαν 100% για Brexit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη λες τέτοια πράγμαρα βρε Τζέημς και μας πάθει καμιά καρδιά η γνωστή κυρία ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ, από τα παλιά...και που ετοιμάζεται να μας ξανακατσικωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.