10/6/16

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις από τον υπουργό Εξωτερικών για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την τουρκική προκλητικότητα έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89, επιβεβαίωσε ότι η Αγκυρα θέλει να κάνει «γκρίζο» όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά και τη Γαύδο (κάτω από την Κρήτη)!
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε: «Ενα από τα νησιά που έχουν προσδιορίσει ως “γκρίζα ζώνη” είναι η Γαύδος, η οποία, όπως εξηγώ σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μου, δεν είναι απλά κάτω από την Κρήτη, αλλά είναι και στο δυτικό μέρος της Κρήτης, δηλαδή είναι στην πλευρά που κοιτάει Ευρώπη - Γιβραλτάρ, δεν είναι από τη μεριά που κοιτάει προς την Ανατολία και τη Μέση Ανατολή».

Και ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε, αναφέροντας: «Βάζουν και το Φαρμακονήσι, βάζουν και τις Οινούσσες. Εχουν βάλει σειρά νησιών. Προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τις Οινούσσες “γκρίζα ζώνη”, μάλιστα κάτι Τούρκοι ναύαρχοι θέλησαν να πουν ότι είναι και οι περιοχές οι θαλάσσιες γύρω από τις Οινούσσες τουρκικές».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία μια χώρα «πάρα πολύ νευρική αυτή την περίοδο, που έχει πολλαπλά προβλήματα με τους γείτονές της», καθώς και τα εσωτερικά προβλήματά της με τους γκιουλενιστές και τους Κούρδους.

Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, εκτίμησε ότι η Τουρκία θα ζητήσει στη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον τερματισμό της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο. Είπε συγκεκριμένα: «Ζούμε ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα. Μια αριστερή κυβέρνηση δεν είχε αντίρρηση να συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην αποτροπή ή στον έλεγχο των προσφυγικών ροών και η τουρκική κυβέρνηση να μην το θέλει.

Πρώτον, να μη θέλει την επέκταση της δράσης στα Δωδεκάνησα, στην Ικαρία και στη Σάμο, δεύτερον, να μη θέλει να σηκώνονται ελικόπτερα γιατί φοβόταν ότι θα δημιουργήσει η Ελλάδα κεκτημένα στον εναέριο χώρο και, τρίτον, να θέλει να τελειώσει ουσιαστικά η αποστολή. Νομίζω ότι στη Συνδιάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία πιθανά να ζητήσει την πλήρη αποχώρηση του ΝΑΤΟ».

Η Αγία Σοφία

Αναφερόμενος στην πρόκληση των Τούρκων να διαβάσουν το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία (χθες συνέχισαν, σηκώνοντας πανό για το Ραμαζάνι έξω από ναό στην Αλεξανδρέττα), υποστήριξε πως «κάνουν επίδειξη στο εσωτερικό ότι είναι καλοί μουσουλμάνοι» και αποκάλυψε ότι «ο πρόξενός μας στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε στις 3 το πρωί στην Αγία Σοφία για να έχουμε ιδία μαρτυρία».

Δικαιολογώντας τη χαλαρή αντίδραση του υπουργείου τόνισε: «Στις πρώτες ανακοινώσεις μας ήμασταν προσεκτικοί, αλλά στη συνέχεια εκδώσαμε σκληρή ανακοίνωση». Πάντως, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι θετικό πως η τουρκική ηγεσία δεν έχει δημιουργήσει «θερμό επεισόδιο τα τελευταία 12 χρόνια», ξεχνώντας όμως τη δολοφονία του πιλότου μας Κ. Ηλιάκη το 2006.


► Πυρ από Τζιτζικώστα για τις ανθελληνικές πράξεις

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την τουρκική προκλητικότητα, που τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, εξέφρασε χθες με πιο επίσημο τρόπο ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επικοινώνησε με τον πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Γιαλμάν Οκάν για να διαμαρτυρηθεί επειδή διαβάζεται το Κοράνι στην Αγία Σοφία αλλά και για όλες τις ανθελληνικές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε, επίσης, τη μεγάλη δυσαρέσκειά του και για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Αγκυρα απάντησε σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της Αγίας-Σοφιάς, στην οποία η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποκαλείται «τουρκική μειονότητα».

Τέλος, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον πρόξενο ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα παραστεί στο ετήσιο δείπνο που διοργανώνει σήμερα το βράδυ το προξενείο της Τουρκίας σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

► Κρανιδιώτης: Μπλόκο στο τζαμί του Ελαιώνα

Την ακύρωση της διαδικασίας ανέγερσης του τζαμιού στον Βοτανικό και τη μετατροπή του σε μουσείο της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών στη Μικρά Ασία από τους Τούρκους προτείνει ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης, με αφορμή τις προκλήσεις των Τούρκων στην Αγία Σοφιά.

«Η Τουρκία μετέτρεψε την Αγια-Σοφιά στην πράξη σε τζαμί για άλλη μία φορά, προκαλώντας τον λαό μας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι άμεσα θα πρέπει να θέσουμε το ζήτημα αυτό «ως μία από τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, μαζί με την παύση της κατοχής της Κύπρου και την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής, τη διακρίβωση της τύχης και των υπόλοιπων αγνοουμένων και την παύση της επιθετικότητας της Τουρκίας στη Θράκη και στο Αιγαίο».

Παράλληλα, ο κ. Κρανιδιώτης, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, σημειώνει: «Δεν είναι μία δεξιά πολιτική, δεν είναι μία φιλελεύθερη πολιτική, είναι μία πολιτική αντιαναπτυξιακή. Αυτό που θα πρέπει να είναι ο στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει μία μέρα η χώρα με τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρώπη και έτσι να γίνει και πρώτη στην ανάπτυξη».
Δημοκρατία

7 σχόλια:

  1. και επιμενει ο Κοτζιας δεν εχει προκαλεσει η Τουρκια θερμο επεισοδιο!!! Δηλαδη ποσο χαζος μπορει να ειναι καποιος να βγαινει και να λεει τετοια πραγματα? Αλλα βεβαια ετσι ειναι οταν παιρνει τηλεφωνα και ζηταει να μην αναχαιτιζουν τα τουρκικα σκαφη το ελληνικο λιμενικο και ναυτικο λεγοντας τους εσεις θα κανετε εξωτερικη πολιτικη? Αυτον τον υπουργο εχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Νίκος Κοτζιάς σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος για την θέση αυτή. ΟΜΩΣ σε σχέση με άλλα "μπουμπούκια" που πέρασαν από την θέση του ΥπΕξ τα τελευταία 15-20 χρόνια είναι προτιμότερος (ως αναγκαστική λύση και μόνο). Για δες, αν και δεν το περίμενα, έφτασα να θεωρώ τον Κοτζιά καταλληλότερο για ΥπΕξ ενθυμούμενος την θητεία του ΓΑΠ, της Ντόρας, του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του Πάγκαλου. Φτάσαμε να επιλέγουμε τον "λιγότερο καταστροφικό", αφού προφανώς δεν έχουμε "πραγματικά ικανούς".

      Διαγραφή
    2. Συγχαρητήρια γιά τό χιοῦμορ περί Ναπολέοντα Βοναπάρτη! Ἔψαχνα καί γώ νά δῶ ποιόν ἐννοεῖτε. Θυμηθηκα Μπίτσιο, Βαρβιτσιώτη, Παπούλια, ΓΑΠ,... τίποτα. Τελικά ναί, τόν θυμήθηκα!
      _ Ἀλλά μήπως ὑπονοεῖτε καί ὅτι, ἴσως μᾶς περιμένουν ἄλλες 100 ἡμέρες ἐπανόδου του, μέχρι ἕνα Βατερλώ;
      Πάντως, τό Βατερλώ τοῦ βιαστικοῦ στό Νταβός Α. Παπανδρέου, σέ ρόλο ἐρασιτέχνη Ὑπ.Ἐξ., δύσκολα θά τό φτάσει ἄλλος.

      Διαγραφή
    3. Ποιος είναι ο λιγότερο κακός αγαπητέ; Ο Κοτζιάς με υπουργό ΓΑΠ έκανε θητεία είναι της σχολής της νεοθωμανικης του να δώσουμε και κανένα νησάκι να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο μόνο που μέχρι τώρα δίνει τρία και μεγάλα νησιά και διαμελιΖει το Αιγαίο μέχρι και Αλβανοί θα περιπολούν στο Αιγαίο σε λίγο είπε η υπουργός τους!Αυτός είναι το μη χειρον βέλτιστον;Να πάμε να πνιγουμε από τώρα

      Διαγραφή
    4. @ Unknown
      Όντως. Και μάλιστα αν κρίνω απο τα κομματικά μπουμπούκια που θα μπορούσαν να πάρουν την θέση, Κοτζιάς 1000 φορές.
      Τουλάχιστον δεν είναι όλη τη μέρα στα κανάλια, και έχει και ένα δυο στόχους.. Που βέβαια δεν βλέπω τρόπο να πετύχει κάτι. Χωρίς ισχύ οικονομική, στρατιωτική ή μιντιακή δεν μπορεί το ΥΠΕΞ να κάνει πολλά..

      Διαγραφή
    5. Οι στόχοι ποιοι ειναι ακριβώς;

      Διαγραφή
  2. Κοτζιά καλά κάνεις και δεν ζορίζεσαι από τώρα.
    Τι για την Αγια Σοφιά θα μιλάμε;
    (Δεν φτάνει η εκπομπή από το τουρκικο κανάλι, πρέπει να πάει να δει ο πρόξενος! Και τότε βέβαια θα τούς δείξει, θα δείς τι έχουν να πάθουν).
    Καλά κάνεις Υπουργέ Κοτζιά.
    Κράτα δυνάμεις για να ανεβάσεις ένταση όταν ο σουλτανίσκοςγιαλατζί θα διεκδικεί γκρίζες ζώνες στην Ελαφόνησο και στην Σαπιέντζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.