28/6/16

Κίνδυνος για… μίνι Βασίλειο, ανησυχίες για διαμελισμό Βρετανίας

Φόβοι για σκοτσέζικο ντους 
Λευκωσία: ΟΙ Ευρωπαίοι έχουν ανοίξει διάπλατα την πόρτα προς τους Βρετανούς για να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό από την ΕΕ για να αποφευχθεί ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων, ενώ το Λονδίνο μετά το Brexit βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διάσπαση της χώρας.
Στην ΕΕ θέλουν να ηρεμήσουν οι αγορές και να κλείσει η ιστορία με το Brexit  όσο το δυνατό με λιγότερα παρατράγουδα. Η συνταγή για αυτό είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος αύριο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, να έχει στις αποσκευές του την αίτηση εξόδου. 

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο δεν φαίνεται να βιάζονται, αν και  αισθάνονται την πίεση των ισχυρών πρώην εταίρων τους Ένωσης και του Ευρωκοινοβουλίου για  να τελειώνουν με τη διαδικασία εξόδου.

Είναι πρόδηλο ότι η προσοχή των Βρετανών είναι στο εσωτερικό της χώρας και τις μεγάλες επιπτώσεις που αναμένονται να υπάρξουν.

Βασικό πρόβλημα, πέρα από την κατρακύλα της στερλίνας, είναι οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται. Το χορό της διάλυσης του πάλαι ποτέ Ηνωμένου Βασιλείου σέρνει η Σκωτία, ενώ από κοντά βρίσκεται και η Βόρεια Ιρλανδία.

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις της Σκωτίας, που θα επιχειρήσει να έχει απευθείας διάλογο με την ΕΕ αλλά και να ασκήσει βέτο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι και τα εσωκομματικά προβλήματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη κρίση σε όλα τα πεδία και οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν τις Βρυξέλλες.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

1 σχόλιο:

  1. Η Σκωτία δε νομίζω να μπορεί να ευνοηθεί από μία συμμετοχή στην ΕΕ όταν θα έχει εξωτερικά σύνορα με την Αγγλία με την οποία έχει πιο στενή οικονομική σχέση σχεδόν αχώριστη.Περισσότερο συμφέρει την Σκωτία να είναι στο Ην.Βασίλειο και όχι στην ΕΕ παρά στην ΕΕ και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο.Αν γίνει με τις νέες συνθήκες δημοψήφισμα δε ποντάρω τα λεφτά μου σε έξοδο της Σκωτίας από το Ην.Βασίλειο.
    Αντίθετα τελειώς διαφορετική είναι η ιστορία με τη Βόρειο Ιρλανδία που είναι πιο δεμένη με την Ιρλανδία.Αν και εκεί έχουν προσέξει οι Άγγλοι και έχουν κάνει κάποιες ειδικές σχέσεις ακόμα και ότι ψευτόηταν στην ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.