6/7/16

Κοινή διακήρυξη για το Κυπριακό από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγους

Στο φουλ οι μηχανές των «τεσσάρων» κομμάτων για την αντικατοχική εκδήλωση
Με την υπογραφή των τεσσάρων αρχηγών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι θα ανακοινώσουν το «πολιτικό μανιφέστο» για το εθνικό ζήτημα
Η πρώτη κοινή διακήρυξη των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, και μάλιστα για το Κυπριακό, θα είναι γεγονός στις 19 Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Η τοποθεσία κλείδωσε και επίσημα και δεν είναι άλλο μέρος παρά το «Λήδρα Πάλας». Μια τοποθεσία με ιδιαίτερο συμβολισμό, τον πόλεμο του 1974, την κατοχή και τη διχοτόμηση. Ένα σημείο όπου έχουν γίνει δεκάδες αντικατοχικές εκδηλώσεις. Δίπλα σε ένα κτήριο όπου οι τρύπες που έχουν δημιουργηθεί από σφαίρες και οβίδες είναι ακόμη εμφανείς στην πρόσοψη και στους τοίχους.

Χθες το πρωί μετά τη σύσκεψη των εκπροσώπων των τεσσάρων κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΗΚΟ και είχε διάρκεια μιάμισης ώρας, συμφωνήθηκε όπως αναγνωστεί κοινή ανακοίνωση - διακήρυξη του ενδιάμεσου χώρου για το Κυπριακό, και την οποία θα υπογράφουν και οι τέσσερεις πολιτικοί αρχηγοί, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης. Τις επόμενες μάλιστα ημέρες θα υπάρξει και κοινή ανακοίνωση των «4» προς τα ΜΜΕ, όπου και θα αναγγέλλεται επίσημα η πραγματοποίηση της αντικατοχικής εκδήλωσης.

Με την κίνηση αυτή γίνεται το πρώτο βήμα της διεύρυνσης της συνεργασίας των «τεσσάρων», καθώς περιλαμβάνεται το Κυπριακό, και μάλιστα σε σημείο κοινής διακήρυξης. Ένα γεγονός που φαίνεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη μετέπειτα πορεία αυτής της προσπάθειας.

Υπενθυμίζουμε ότι στο συμφωνημένο από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου πακέτο προτάσεων, το σημείο 14 αφορά στην προώθηση της συζήτησης θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις στη Βουλή και το σημείο 15 στη νομοθετική κατοχύρωση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση λύσης.

Σε κινητοποίηση ο μηχανισμός
Οι «τέσσερεις» έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο που θα αποτελεί και τον κεντρικό ομιλητή της αντικατοχικής εκδήλωσης, κάτι που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας, και ο οποίος προσδίδει και το ανάλογο κύρος. Στην εκδήλωση δεν θα μιλήσουν οι αρχηγοί των τεσσάρων κομμάτων.

Σε συναγερμό τίθενται όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί των τεσσάρων κομμάτων, με στόχο την επιτυχία της εκδήλωσης από πλευράς προσέλευσης. Ο στόχος είναι να υπάρξει δυναμική παρουσία υποστηρικτών στην εκδήλωση, ώστε και επικοινωνιακά να σταλεί το ανάλογο μήνυμα κυρίως στο εσωτερικό.

Αν θα το δούμε από την οργανωτική πλευρά, ο μεγάλος στόχος είναι να «γεμίσει η πλατεία» από πολίτες που δεν θα έχουν στα χέρια τους κομματικές σημαίες. Αν το δούμε όμως πολιτικά, η επιχειρηματολογία των «4» στο Κυπριακό ουσιαστικά θα δείξει, με την παρουσία των πολιτών στην εκδήλωση, τη δυναμική που εμφανίζουν οι θέσεις που έχουν.

Στην εποχή της εικόνας, το μέγεθος της διοργάνωσης που προσδοκούν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου αναμένεται να εξάγει και πολιτικά μηνύματα. Προφανώς η ανάληψη του ρίσκου, μικρού ή μεγάλου, είναι σύμφυτη με την πολιτική δραστηριότητα και οι διοργανωτές της αντικατοχικής εκδήλωσης έχουν κάθε λόγο και δικαίωμα να «μετρήσουν» την πρωτοβουλία τους. Το πρώτο τεστ με την εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και έμεινε μόνο το θετικό της «προσπάθειας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να ακούσουμε τα αντικατοχικά τραγούδια που θα ερμηνευθούν, και τα μηνύματα που θα στέλνουν.

Είναι μια ιστορική ευκαιρία
Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στα κόμματα που συνασπίζουν τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο παρουσίασε στη «Σημερινή» ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών. Ο Αντρέας Αποστόλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, χαρακτήρισε την ευκαιρία που ανοίγεται στα τέσσερα κόμματα για συνεργασία ως «ιστορική».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει πραγματική συνεννόηση ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. «Μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπου οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ παράλληλα ενδυνάμωσαν συνολικά τον ενδιάμεσο χώρο, μας έχει δοθεί μια ιστορική ευκαιρία, να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τα όνειρα και τις ελπίδες των στελεχών και των χιλιάδων ψηφοφόρων.
Μπορούμε να κινηθούμε στο ίδιο πλαίσιο τόσο στο Κυπριακό και στην οικονομία όσο και στα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον μέσο πολίτη».

Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, αναφερόμενος στο κλίμα που υπάρχει στα «έγκατα των τεσσάρων κομμάτων», τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει καχυποψία, τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και ορατά. Ανέφερε ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι «αυτήν τη στιγμή η συγκυρία που υπάρχει είναι ότι και οι τέσσερεις αρχηγοί θέλουν να συνεργαστούν».
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Μόνον με τη συνεργασία τους και την εξουδετέρωση των γνωστών, Άντρου και Αναστασιάδη μπορεί να ελπίζει η Κύπρος
    (διαβάστε, Τρομερές αποκαλύψεις του Σίμου Αγγελίδη για τα «Έγγραφα Ντάουνερ», που αποδεικνύουν την παγίδα που στήνεται στην Κύπρο, https://seisaxthia.wordpress.com/2014/02/13/%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB/ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.