10/7/16

Στα μέτρα της Λευκωσίας το προσχέδιο της Κοινής Θέσης της ΕΕ για την Τουρκία


Το προσχέδιο της Κοινής Θέσης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Τουρκία. Οι «28», καλούν την Άγκυρα να συμβάλει ενεργώς στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, κατά συγκεκριμένο τρόπο, ενώ προβαίνουν σε υποδείξεις για όλο το φάσμα των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Το υπό διαμόρφωση έγγραφο θα τεθεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Στα μέτρα της Λευκωσίας είναι το προσχέδιο της Κοινής Θέσης των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, καταγράφοντας όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις και μοιράζοντας υποδείξεις για ενεργό συμβολή της Άγκυρας στην επίλυση του Κυπριακού. 
Το προσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 σημειώνει ότι «η Ε.Ε αναμένει ότι η Τουρκία θα συμβάλει ενεργώς στις διαπραγματεύσεις με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ.Α και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας, με συγκεκριμένους τρόπους, σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση παραμένει κρίσιμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, το προσχέδιο καλεί την Άγκυρα: 


•    Να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, ανοίγοντας τα λιμάνια της. 
•    Να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Λευκωσία. 
•    Υπενθυμίζει την «κυριαρχία» στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της. 
•    «Η Ε.Ε επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας», της Τουρκίας. 
•    Καλεί τη Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
•    «Παροτρύνει τη Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που κατευθύνεται κατά ενός κράτους-μέλους». 


Επιπλέον, το προσχέδιο συνολικής έκτασης 19 σελίδων, ζητά από τη Τουρκία να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων έναντι όλων των κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι στερείται νομικής ισχύος η άρνηση της ʼγκυρας να υλοποιήσει την εν λόγω υποχρεώσή της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Λευκωσία θεωρεί ως θετικό το προσχέδιο, ενώ αναμένεται να επιδιώξει περαιτέρω ενίσχυση του λεκτικού και επικαιροποίησή του, ώστε να καταγράφονται οι τουρκικές αντιδράσεις σε σχέση και με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στη κυπριακή ΑΟΖ. Αρνητικό σημείο του κειμένου αποτελεί η συντήρηση αναφοράς για προώθηση πέντε τουρκικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος, με την επισήμανση ωστόσο, ότι η προπαρασκευαστική εργασία δεν προκαταλαμβάνει τις θέσεις των κρατών-μελών, που διατηρούν ως γνωστόν δικαίωμα άσκησης βέτο. 

Το υπό διαμόρφωση προσχέδιο θα τεθεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η Λευκωσία δεν αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για έγκρισή του πριν διασφαλίσει ότι η τουρκική θέση που θα υποβληθεί γραπτώς, δεν θα περιλαμβάνει υποτιμητικές αναφορές, όπως αυτές που διατυπώθηκαν προ διετίας περί δήθεν «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Πηγή: Αντ1 Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.