21/7/16

Τζον Πόλσον: Ο άνθρωπος που έδιωξε τον Σάλλα από την Πειραιώς

Ο Τζον Πόλσον, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους έδωσε την υπόγεια μάχη για να παραιτηθεί ο Μιχάλης Σάλλας από την Πειραιώς, έφτιαξε τον μύθο του στη λίστα του Forbes κερδοσκοπώντας κατά της αμερικανικής αγοράς ακινήτων στη μεγάλη κρίση των subprime το 2007.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group, το 1994 έστησε το hedge fund Paulson & Co με κεφάλαιο 2 μόλις εκατομμύρια δολάρια, και το μεγάλο «ποντάρισμα» στην κρίση της στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ εκτόξευσε τις αποδόσεις των επενδύσεών του στο 590% και τον ίδιο στην πρώτη θέση των απανταχού κροίσων των hedge funds στη λίστα του Forbes.

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2012, προέβλεψε ελληνική χρεοκοπία και Grexit ... εντός ενός μηνός και, επακόλουθα, διάλυση της ευρωζώνης.
Η προφητεία δεν του βγήκε και, έκτοτε, ανακάλυψε τη γοητεία των... υπό χρεοκοπία παραδείσων. Επένδυσε στην Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο ποντάροντας στα κέρδη της ανάκαμψης και δημιουργώντας το ομώνυμο fund, το Recovery Fund.
Στην Ελλάδα έχει επενδύσει συνολικά περί το 1 δις, αποκτώντας το 9,3% της Τράπεζας Πειραιώς, το 5,6% της Alpha Bank ενώ πέρσι μπήκε και στην ΕΥΔΑΠ.
Την τελευταία χρονιά, ωστόσο, ούτε η Ελλάδα, ούτε το Πουέρτο Ρίκο των αντάμειψαν. Οι επενδύσεις του και στις δύο χώρες, σύμφωνα με το Forbes, του κόστισαν περί τα 4 δις δολάρια μειώνοντας την προσωπική του περιουσία στα 9,8 δις δολάρια από τα περίπου 13 δις που ήταν στο απόγειο της δόξας του.
Ο ίδιος, πάντως, παραμένει αισιόδοξος και πιστός στην προοπτική της ελληνικής ανάκαμψης. Δηλώνοντας έτοιμος και για νέες επενδύσεις εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα – έναν «επιδέξιο πολιτικό αρχηγό», όπως ο ίδιος τον χαρακτήριζε σε συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβρη...

 http://tvxs.gr/news/ellada/tzon-polson-o-anthropos-poy-ediokse-ton-salla-apo-tin-peiraios

1 σχόλιο:

  1. - τα όρνια δεν έχουν πατρίδα - τα Ελληνικά τα όρνια δεν είναι πιο ευγενικά από τα αμερικάνικα , με τους ντόπιους .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.