6/7/16

Αυτό είναι μια νίκη της Κύπρου - Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΑΟΖ από ενεργειακούς γίγαντες

του Μάριου Πούλλαδου
Δεσμευμένες για συνεργασία με την Κύπρο ΕΝΙ και DELEK, σήμερα οι επαφές με ΤΟΤΑL
Οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα εξευρεθούν στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις επόμενες γεωτρήσεις θα καθορίσουν και την τελική επιλογή, διαμηνύει η Κυβέρνηση

Όλες οι επιλογές της εξαρτώνται απόλυτα από τις ποσότητες που θα εξευρεθούν στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε η Κυβέρνηση μετά τις επαφές που είχε χθες με τις εταιρείες ΕΝΙ και DELEK.
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Προεδρικό με τους επικεφαλής των δύο εταιρειών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για αυξημένο ενδιαφέρον, ενώ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περάσει αγωγός προς την Τουρκία μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των επαφών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα υφιστάμενα συμβόλαια των δύο εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης που λήγει στις 22 Ιουλίου και η γεωστρατηγική σημασία της ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με την υλοποίηση ενεργειακών σχεδιασμών. Σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος αναμένεται να δεχθεί και αντιπροσωπία της εταιρείας TOTAL μετά από σχετικό αίτημά της, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας βρίσκεται στο Λονδίνο για σειρά επαφών.

Αφοσιωμένες οι εταιρείες
Λίγο μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Delek Γιανίν Φρίντμαν εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας για συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, με στόχο την επίσπευση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.
«Θα θέλαμε να επισπεύσουμε και να προχωρήσουμε αυτό το έργο το συντομότερο δυνατό. Προχωρούμε επίσης με τα σχέδιά μας για το Λεβιάθαν και θα υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο έργων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φρίντμαν. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI Κλαούντιο Ντεσκάλζι μίλησε για δέσμευση και βούληση του ιταλικού κολοσσού για παραμονή στην Κύπρο και συνέχιση των επενδύσεων στο νησί, τόσο σε σχέση με τα υφιστάμενα τεμάχια όσο και σε σχέση με πιθανά νέα τεμάχια.
Αναφερόμενος στη νέα γεώτρηση ο κ. Ντεσκάλζι δήλωσε πως αυτή είναι προγραμματισμένη εντός του 2017. «Συζητήσαμε για τα τρία υπάρχοντα τεμάχιά μας (2, 3, 9), για τον προγραμματισμό στο μέλλον», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι τα σχέδια της εταιρείας εξαρτώνται από τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης.
«Επίσης και για αυτό (τρίτο γύρο αδειοδότησης) εκφράσαμε τη δέσμευση, την αφοσίωση και τη βούλησή μας να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να επενδύουμε και πιθανόν να κερδίσουμε, ώστε να αρχίσουμε αμέσως να εργαζόμαστε στα νέα τεμάχια», ανέφερε. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε ο κόμβος φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, που γίνεται όλο και πιο σημαντικός με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Όπως είπε, η ENI είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά επίσης και στη Λιβύη, τη Νιγηρία και την Τυνησία. «Έτσι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας, την εμπειρία μας και η θέση μας να είναι πολύ δραστήρια και στην Κύπρο», ανέφερε.

Αυξημένο το ενδιαφέρον
Αξιολογώντας το αποτέλεσμα των επαφών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για αυξημένο ενδιαφέρον από τις εταιρείες για την κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή και θα πρέπει, όπως είπε, «να αναμένουμε πώς θα μετουσιωθεί σε πράξη αυτό το ενδιαφέρον».
Ερωτηθείς σχετικά με την ανάπτυξης της Αφροδίτης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την είσοδο και της εταιρείας BG στο οικόπεδο 12, υποβλήθηκε νέο σχέδιο ανάπτυξης από τις εταιρείες, που μελετήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας. «Σήμερα θα αποσταλούν τα δικά μας σχόλια για την πρόταση της κοινοπραξίας και αναμένουμε το συντομότερο να έχουμε κατάληξη. Και από τις δύο πλευρές υπάρχει επιθυμία για ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν».

Σε συνεννόηση με τους Ισραηλινούς
Όσον αφορά το δημοσίευμα από τη «Χουριέτ», που έκανε λόγο για τουρκο-ισραηλινό αγωγό που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έγινε αποδέκτης τέτοιου αιτήματος, είτε έκκλησης από το Ισραήλ, ενώ αντιθέτως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε επανειλημμένως προς τον κ. Νετανιάχου ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.
«Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό, ένα κράτος που είναι υπό κατοχή να δώσει έγκριση για ένα αγωγό που πηγαίνει στην κατοχική δύναμη. Άρα, για να μπορεί να εξεταστεί αυτό το σενάριο και να υλοποιηθεί, θα πρέπει να προηγηθεί λύση του Κυπριακού», είπε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η Κυβέρνηση αναμένει το ενδιαφέρον των εταιρειών πετρελαίου να μετουσιωθεί σε πράξη στις 22 Ιουλίου, όταν και λήγει ο διαγωνισμός για τον Γ' γύρο αδειοδότησης, και τόνισε ότι στο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό ποιοι θα εκδηλώσουν πραγματικά ενδιαφέρον. Ερωτηθείς κατά πόσον έχει εκδηλωθεί και ρωσικό ενδιαφέρον, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση καλωσορίζει ενδιαφέρον από όλες τις χώρες.

Δεν σχολιάστηκε η επαναπροσέγγιση
Ερωτηθείς από τη «Σημερινή», αν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Delek, που δραστηριοποιείται και στο Ισραήλ, συζητήθηκε το θέμα επαναπροσέγγισης Άγκυρας-Τελ Αβίβ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος περιορίστηκε στο να δηλώσει πως «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επηρεάζεται από τον ενεργειακό διάλογο που θα φαίνεται να ξεκινά μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ».
Πάντως, όπως εκτιμάται, το ενδεχόμενο μεταφοράς ισραηλινού αερίου προς την Τουρκία προβλέπεται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Λεβιάθαν, που θα ξεκινήσει το 2019 και η όποια μεταφορά μπορεί να γίνει εφικτή το 2020 με 2021.

Ξεπουλάει η Noble
Εν τω μεταξύ, η Noble Energy ανακοίνωσε χθες την πώληση του 3% του μεριδίου της στο τεμάχιο Tamar στο Ισραήλ για 369 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, πριν από την πώληση του μεριδίου αυτού, η Noble Energy διαχειριζόταν μερίδιο της τάξης του 36% στο οικόπεδο, ενώ βάσει του εγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου που τέθηκε σε εφαρμογή στο Ισραήλ, η εταιρεία θα προχωρήσει στην πώληση 11% του μεριδίου της, και προσβλέπει στην πώληση του υπόλοιπου 7-8% μέσα στους επόμενους 36 μήνες.

Στο Λονδίνο ο Λακκοτρύπης
Στο Λονδίνο βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, με σκοπό τη διενέργεια επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, στο πλαίσιο προώθησης του Τρίτου Γύρου Χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να αναχωρήσει για το Χιούστον του Τέξας, όπου και θα πραγματοποιήσει σειρά ανάλογων συναντήσεων αύριο Πέμπτη, 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016.

Αντιδράσεις και συστάσεις κομμάτων
Απαντώντας στις κατηγορίες του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε όραμα, ούτε σχεδιασμό, ούτε στρατηγική για τα ζητήματα του φυσικού αερίου, και προσπαθεί να καλύψει την ανυπαρξία της πολιτικής της με δηλώσεις και ανακοινώσεις, το Υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η προχειρότητα με την οποία το ΑΚΕΛ προσεγγίζει τα ζητήματα φυσικού αερίου καταδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, από τον σημερινό ισχυρισμό του κ. Στεφάνου, ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του "Αφροδίτη" έπρεπε να είναι συμφωνημένο με τις εταιρείες από τον Μάρτιο του 2014».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Προέδρου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε την Κυβέρνηση «να προετοιμασθεί καταλλήλως για τυχόν πιέσεις που θα ασκηθούν για τη φημολογούμενη πρόταση κατασκευής αγωγού μεταξύ Ισραήλ-κατεχομένων-Τουρκίας και να μην έχει ήδη υποκύψει στις τουρκικές αιτιάσεις».
«Η Κυβέρνηση άρχισε πάλι το επικοινωνιακό παιχνίδι για το φυσικό αέριο»., αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη, προσθέτοντας: «Για μας το ζητούμενο δεν μόνο τα όσα επικοινωνιακά παιχνίδια παίζει η Κυβέρνηση. Το θέμα είναι εάν θα γίνει ή όχι το τερματικό ή εάν θα σταλεί το φυσικό αέριο μέσω αγωγού προς την Τουρκία, γεγονός που θα μας θέσει σε ενεργειακή ομηρεία».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.