31/7/16

Σάββας Καλεντερίδης: Η μεγαλειώδης νίκη της Κύπρου είναι και νίκη της Ελλάδας

Πριν από τρία χρόνια, όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης των εξεδρών που θα έκαναν τις ερευνητικές και τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ/Ισραήλ, Ιταλίας και Γαλλίας, η Τουρκία ακολούθησε μια πολιτική εκφοβισμού και αποτροπής. Ο στόχος της ήταν από τη μια πλευρά να εκφοβίσει την Κύπρο για να σταματήσει τις διαδικασίες και από την άλλη να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Κύπρος δεν διαθέτει ΑΟΖ πέραν των 12 ν.μ. και άρα οποιαδήποτε έρευνα στα οικόπεδα που παραχώρησε η Λευκωσία, θα είναι παράνομη. Για όσους δε αμφισβητούσαν τη θέση της αυτή, ακολούθησε μια ειδική στρατηγική, η οποία κινήθηκε στους εξής άξονες:

  1. Η κυβέρνηση ή για την ακρίβεια το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, έκανε ενέργειες προς την κυβέρνηση του ομοϊδεάτη Μόρσι, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για να ακυρώσει την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Κύπρο.
  2. Ίδιες ενέργειες έγιναν προς το Ισραήλ και όταν δεν τελεσφόρησαν ακολούθησε η απόπειρα σπασίματος του εμπάργκο στη λωρίδα της Γάζας (υπόθεση Μαβί Μαρμαρά), αφενός μεν για να τιμωρηθεί το Ισραήλ για τη στάση του και αφετέρου για να αποκτήσει ναυτική δραστηριότητα και να διεκδικήσει τη δική της ΑΟΖ, ελπίζοντας ότι έτσι θα παγώσουν οι διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης, μέχρι να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό.
  3. Το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου επιδόθηκε σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να μεταπείσει τις εταιρείες που είχαν δείξει ενδιαφέρον για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα στο ένα χέρι κρατούσε καρότο και στο άλλο μαστίγιο. Δηλαδή, από τη μια μεριά έταζε στις εταιρείες «λαγούς με πετραχείλια», για να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από τα κυπριακά οικόπεδα και από την άλλη τις απειλούσε με κυρώσεις και αντίποινα. Και όταν δεν τελεσφορούσαν οι πιέσεις της, άρχιζε τα… παζάρια με τις χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι εταιρείες.
  4. Τελευταία απονενοημένη πράξη της Τουρκίας, όταν είδε ότι δεν πείθει κανέναν, ήταν να αγοράσει το ερευνητικό σκάφος Polarcus από την Νορβηγία, έναντι του ποσού των 160 εκ. δολαρίων, μαζί με το προσωπικό του, και να το μετονομάσει σε RV Barbaros Hayreddin Paşa, για να το στείλει να κάνει παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ελπίδα ότι έτσι θα δημιουργήσει τετελεσμένα και θα σταματήσει τις διαδικασίες των άλλων εταιρειών που είχαν άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Τουρκία και ο βαθμός του επείγοντος, το νορβηγικό σκάφος το αγόρασε και το έστειλε εσπευσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ήδη ήταν υπό ναυπήγηση σε τουρκικά ναυπηγεία άλλο ερευνητικό σκάφος, που κόστισε κι αυτό περίπου το ίδιο ποσό. Απλά αργούσε να ριχτεί στη θάλασσα και έσπευσαν να προλάβουν με το Polarcus.
Όμως, μ’ αυτά και μ’ αυτά, η τουρκική πολιτική των απειλών κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και η Κύπρος ολοκλήρωσε τον τρίτο γύρο των αδειοδοτήσεων, στον οποίο κατέθεσαν προσφορές γίγαντες της ενέργειας, όπως η αμερικανική EXXONMOBIL, η αραβική QATAR PETROLEUM, το ιταλογαλλικό σχήμα ENI-TOTAL, η νορβηγική STATOIL, και το βρετανοϊσραηλινό σχήμα CAIRN-DELEK-AVNER.
Το θέμα είναι τεράστιο και δεν θα υπεισέλθουμε στις οικονομικές πτυχές του. Θα παραμείνουμε στις γεωπολιτικές. Και αυτές είναι οι εξής:
Μια μικρή και πληγωμένη χώρα, όπως είναι η Κύπρος, χωρίς Πολεμική Αεροπορία και με μηδαμινής δύναμης Πολεμικό Ναυτικό, με μόνο «όπλο» την πολιτική, κατόρθωσε και κατανίκησε την Τουρκία των 80 εκατομμυρίων με τα εκατοντάδες F-16 και τις δεκάδες φρεγάτες.
Και το κατόρθωσε γιατί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κατάφερε να διαχειριστεί το ενεργειακό με τέτοιο τρόπο που εξασφάλισε την πολιτική στήριξη των εταιρειών οι οποίες πήραν άδεια στα κυπριακά οικόπεδα, αλλά και των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες αυτές!
Κατά την άποψή μας, πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές Πολιτικής Επιστήμης όλου του κόσμου, ως ένας νέος τρόπος άσκησης πολιτικής των κρατών, μέσα από συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα με ιδιωτικές εταιρείες.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργούν προηγούμενο και για την ελληνική, όταν την… ανακαλύψουμε.

13 σχόλια:

  1. Μήπως τα οφέλη του κυπριακού λαού θα είναι μηδαμινά ως ανύπαρκτα και στην ουσία αυτό που θα συμβεί θα είναι μια ακόμη λεηλασία της Κύπρου με αντίτιμο κάποια μελλοντικά,ασαφή,διπλωματικά ανταλλάγματα;Η ιστορία θα δείξει...

    ΥΓ και σε άλλες στιγμές της πολύ πρόσφατης ιστορίας μας πανηγυρίζαμε,ως ελληνισμός και η κατάληξη ήταν διαφορετική-με εξαίρεση το ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στο σχέδιο Ανάν(αν και γίνεται συστηματική προσπάθεια από πολλούς να το ξεχάσουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δική σου πρόταση ποια είναι;
      Γράψε την, να καταλάβει και να διαφωτιστεί ο κόσμος.

      Διαγραφή
    2. Τα οφελη του Κυπριακου λαου θα ειναι τεραστια...μονο απο το κοιτασμα (μεσου μεγεθους)Αφροδιτη θα εχουμε 500 εκατομυρια ευρω τον χρονο για 25 χρονια !Αν υπολιγισουμε οτι υπαρχουν 3-4 κοιτασματα στοχοι τυπου(υπεργιγαντια) ΖΟR...και ενα 3-4 φορες μεγαλυτερο τοτε μιλαμε για τεραστια εσοδα !

      Διαγραφή
  2. Το θεμα ειναι απλο,φταννει τα αδελφια μας εξ Ελλαδος κανουν το αυτονοητο να προχωρησουν σε ανακυρηξη της ΑΟΖ...για την οποια ο Νικος Λυγερος ακουραστα δεν σταματαει να μιλα !!!Ειναι το μονο πλαισιο που μπορει να ανατρεψει την οικονομικη καταστροφη της Ελλαδος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα οικονομικά οφέλη για τους Κυπρίους αδελφούς μας είναι προφανή.
    Αλλά τα σημαντικότερα όλων, είναι τα γεωπολιτικά οφέλη. Η Τουρκία είχε ως στόχο να δορυφοροποιήσει και να ¨καταπιεί¨και την ελεύθερη Κύπρο, δεδομένης καιτης ψοφοδεούς Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.
    Άλλωστε αυτή είναι και διαχρονικά η εθνικιστική Τουρκία. Επιβιώνει δολοφονώντας, γενοκτονώντας και εξανδραποδίζοντας τους άλλους λαούς.
    Τώρα όταν μπαίνουν τέτοιοι κολοσσοί στο παιχνίδι, τα συμφέροντα των οποίων είναι πιο ισχυρά από τα συμφέροντα των εθνικών κρατών, τα πράγματα αλλάζουν άρδην.
    Μπράβο τους πραγματικά γι' αυτό που πέτυχαν.
    Όμως μην εστιάζετε μόνον στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Δεν αρκεί μόνον αυτό.
    Για να σε πάρουν σοβαρά και να κάνουν δουλειές στην επικράτειά σου τέτοιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, πρέπει να είσαι σοβαρό κράτος με σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και να τιμάς την υπογραφή σου πάνω από όλα.
    Σκεφτείτε την εγκληματική στάση των Λαφαζάνη και Τσίπρα, που άλλαξαν μονομερώς το πλαίσιο του διαγωνισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, για τις πετρελαϊκές έρευνες. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι λάκισαν.
    Για να έρθουν να επενδύσουν σε εμάς, πρέπει να εξοβελίσουμε τους φαιδρούς και να αναδεικνύουμε στα δημόσια αξιώματα στοιχειωδώς σοβαρούς.
    Διαβάζω ότι στις σφυγμομετρήσεις ο Λαφαζάνης που μας εξαπατούσε αισχρά, ότι έχει κλείσει 5 δις προκαταβολή από τον Πούτιν και που ακύρωσε την διαδικασία των ερευνών για υδρογονάνθρακες, παίρνει ποσοστό πάνω από 3%!
    Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Καλεντεριδη. Μηπως βλεπετε καποια προθεση απο τους κυβερνωντες να εκμεταλλευτουν την συγκυρια της ακαταστασιας στον Τουρκικο στρατο και να ανακυρηξουν την Ελλαδικη ΑΟΖ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά πολύ ωφέλιμο άρθρο φυσικά και δεν θα αξιολογηθεί από το ΥΠΕΞ ειδικά από το τωρινό το οποίο είναι υποταγμένο ολοκληρωτικά στον Σουλτάνο. Πρόκειται για την ουσιαστική πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαββα το ισραηλ ηθελε για τους δικους του λογους να βγει το αεριο βλεπε τερματικο σταθμο.επισης ηθελε να τελειωνει με της αοζ ολων των γειτονικων κρατων καιτο εκανε...τωρα ολλες αυτες η συγκηριες ειναι αποτελεσμα καλης πολιτικης??δεν νομιζω..ποιος ηταν οι εγκυηση στης πιεσεις της τουρκιας??η εθνικη φρουρα??η το ισραηλ και οι ΗΠΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καλεντεριδη είστε υπερβολικός.
    Από την δεκαετία του 80 προωθώ τον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Ισραήλ - Αιγύπτου (θεωρώ την Αίγυπτο ποιο σημαντική από την Τουρκία).
    Είναι ένας άξονας που δίνει μεγάλη σταθερότητα και πολλά οφέλη.
    Οι παίκτες απλά πρέπει να κάνουν τα αυτονόητα. Τίποτα υπερβολικό.
    Η μεγάλη πολύ καλή στιγμή ήταν το Όχι του Τάσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν.
    Η μεγάλη πολύ άσχημη στιγμή ήταν η διακυβέρνηση του Χριστόφια που φάνηκε τρομερά λίγος.
    Ο Αναστασιάδης έπρεπε απλά να κάνει μια φυσιολογική διαχείριση.
    Έχετε συνηθίσει στους ανίκανους και κάτι αυτονόητο σας φαίνεται πολύ καλό.
    Αυτό που θα σας γράψω είναι ότι θα γίνουν πολλά. Η Μέση Ανατολή πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Απλά είναι ζήτημα χρόνου και γεγονότων.
    Για τον Ερντογάν δε θα γράψω και πολλά, γιατί είναι ενεργός παίκτης.
    Εγώ θέλω μια ενωμένη Κύπρο σε πραγματικό κράτος, θέλω κράτος Κουρδικό και μερικά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Τουρκια βρηκε ευηκοα ωτα στην Ρωσια. Η Ρωσια απο την πλευρα της ηταν μονιμος αντιπαλος του Ελληνισμου στα ενεργειακα και γεωπολιτικα θεματα. Ποτε δεν ηθελε την εξορυξη του Κυρπιακου ή του ελληνικου αεριου και του πετρελεαου, διοτι αυτο θα σημανει τροφοδοσια της Ευρωπης και πτωση των τιμων του ρωσικου αεριου. Οπως επισης δεν ηθελε και δεν θελει την επεκταση των χωρικων μας υδατων στα 12 μιλια και την ανακυρηξη της ΑΟΖ μας. Θυμαμαι την σκαιοτατη δηλωση Μεντβεντεφ κατα την προκυρηξη του Β γυρου αδειο αδειοδοτησεων, οτι οι ρωσικες εταιρεις δεν θα λαβουν μερος διοτι δεν ειναι ξεκαθαρη η ιδιοκτησια της περιοχης!!! Στην Κυπρο, οπου "παιζει" πιο πολυ η Αμερικη και το Ισραηλ ειναι πιο ευοιωνα τα πραγματα. Στο Αιγαιο ομως η Ρωσια υποσκαπτει σταθερα και μονιμα τον Ελληνισμο και θα βρουμε μπροστα μας το εχθρικο ρωσσοτουρκικο μπλοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως δεν έχετε άδικο ως προς τα γεωπολιτικά, από την άλλη όμως και η Ρωσσία δεν είναι μια χώρα όπου ο οποιοσδήποτε που τσατίστηκε, απλά πάει με αυτήν. Και η Ρωσσία έχει τις αλληλεξαρτήσεις της με την Αμερική και την Δύση και δεν βλέπω εύκολο να πάει σε κόντρες για χάρη της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου.

      Διαγραφή
  9. Πεστε με τρελο,αλλα νομιζω οτι μεγαλυτερη ακομη νικη της Ελλαδος ειναι τα ηδη διαφαινομενα αποτελεσματα της "φοβικης στρατηγικης" που επεδειξαν οι ελληνικες κυβερνησεις οσον αφορα τους σχεδιασμους των αγωγων και την ανακηρυξη της ΑΟΖ ,αν και ακομη δεν εχει διαγραφει οριστικα το τελειωτικο σημειο(κατα το βαρβαρικο:end point) της στρατηγικης αυτης...και ο νοων νοειτω...δεν εχω λογια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.