29/7/16

Εδαφικό και ασφάλεια συζητούν σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί - Πρώτη «βουτιά» στα δύσκολα

Λευκωσία: Στα δύσκολα και στα ακανθώδη θα εισέλθουν σήμερα οι συζητήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, καθώς η ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περιλαμβάνει το εδαφικό και τις εγγυήσεις.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και θα επιχειρηθεί εκατέρωθεν να ανιχνευθούν προθέσεις και διαθέσεις σε δύο βασικά ζητήματα. Ενδεικτικές απόψεις αφέθηκαν να «πέσουν» στο τραπέζι, κυρίως στις κατ' ιδίαν συναντήσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζϊ, πλην όμως δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες. Με βάση τις μέχρι σήμερα απόψεις, στα δύο κεφάλαια προκύπτουν τα εξής:
Πρώτο, μέχρι σήμερα δεν έχουν συζητηθεί ποσοστά και περιοχές, έχουν τεθεί ωστόσο κάποια κριτήρια από τα οποία προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τις εκατέρωθεν επιδιώξεις. Παρασκηνιακά από τουρκικής πλευράς αφέθηκε να εννοηθεί πως η γραμμή που θα καθορίσει τη λύση του εδαφικού πρέπει να είναι ευθεία.

Όπως πληροφορούμαστε, η θέση που έχει διατυπωθεί είναι πως «το διοικητικό όριο (του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου) πρέπει να ευθυγραμμιστεί».

Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αναφέρει πως τα δεδομένα από το 2004 έχουν αλλάξει και πως δεν μπορεί η τουρκική πλευρά να αποδεχθεί τον χάρτη του σχεδίου Ανάν. Ζητά περισσότερα εδάφη, περιλαμβανομένης και της Μόρφου.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, απαντώντας στην τουρκική θέση για πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσίας στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, υποδεικνύει πως αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί με επιστροφή περισσότερων εδαφών υπό ε/κ διοίκηση. Απορρίπτει δε ρύθμιση του εδαφικού εάν δεν επιστραφεί και η Μόρφου.

Όπως έσπευσε να αναφέρει προχθές ο Μουσταφά Ακιντζί, σήμερα θα συζητήσουν το εδαφικό, την ασφάλεια, τις εγγυήσεις αλλά το θέμα των χαρτών, τα ποσοστά ή τα ονόματα των χωριών δεν θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση.
 
Δεύτερο, στο θέμα της ασφάλειας υπάρχει διαφωνία, η οποία θεωρείται θεμελιώδης. Οι πρόσφατες αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, αυτό να το γνωρίζουν όλοι», έγιναν με προφανή στόχο να καθορίσουν το τοπίο. Να καθορίσουν, εν πολλοίς, το πλαίσιο των συζητήσεων.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα θα επιμείνει στην εδώ παρουσία της διά στρατευμάτων αλλά και με επέκταση, έστω και με διαφοροποιήσεις του συστήματος των εγγυήσεων. Στην αντίπερα όχθη, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται ούτε εγγυήσεις, ούτε και παρουσία στρατευμάτων μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Πέραν από την Ελλάδα, η οποία ως γνωστό έχει διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αναλάβει πρωτοβουλία για κατάργηση των εγγυήσεων και η Βρετανία φαίνεται να μην επιμένει στη διατήρηση του συστήματος.

Το Λονδίνο δεν ενδιαφέρεται για να συμμετέχει στο σύστημα εγγυήσεων μετά από μια συμφωνία, ωστόσο, θα επιμείνει στη διατήρηση των στρατιωτικών βάσεων που έχει στο νησί (προσφέροντας ως «δώρο» την επιστροφή κάποιων εδαφών που βρίσκονται εντός των περιοχών τους).
 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.