21/7/16

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλει στην Τουρκία ο Ερντογάν

  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το διάγγελμά του στον τουρκικό λαό (φωτ.: EPA)
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας τριών μηνών κηρύχθηκε στην Τουρκία με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, επίσης υπό την προεδρία του προέδρου της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε να συστήσει στο υπουργικό συμβούλιο την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν αργά το βράδυ της Τετάρτης επικαλούμενος το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος, το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποίησε η «τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ», όπως αποκαλείται πλέον στη Τουρκία το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν.
«Ο σκοπός της ανακήρυξης της έκτακτης ανάγκης είναι να καταστεί δυνατόν να πάρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον αυτής της απειλής για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση.
Από την Παρασκευή, όταν έγινε το πραξικόπημα, περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές. Γύρω στο ένα τρίτο από τους περίπου 360 Τούρκους στρατηγούς εν ενεργεία κρατούνται από τότε, σύμφωνα με αξιωματούχο. Από τους στρατηγούς, στους 99 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ κρατούνται 14. Διαβεβαίωσε πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν ότι το στράτευμα θα παραμείνει ισχυρό υπό την ηγεσία του.
Σπεύδοντας να προκαταλάβει αντιδράσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ασκήσουν οποιαδήποτε κριτική στην απόφαση για κήρυξη εκτάκτου ανάγκης. Υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν λάβει αντίστοιχα μέτρα έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε.
Σημαντικό χαρακτηριστικό του άρθρου 120 είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.
Αναφορικά με την οικονομία, και την υποβάθμιση του οίκου αξιολόγησης S&P, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, η Κεντρική Τράπεζα χειρίζεται την κατάσταση αποφασιστικά και η Τουρκία δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τέτοιους οργανισμούς.
Απομένει πάντως να γίνει γνωστό τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν, αφού ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και ίσως αποδειχθεί αναχρονιστικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.