16/7/16

Όχι Γερμανίας για άσυλο σε Ερντογάν: Ελικόπτερο άνοιξε πυρ στην Άγκυρα – Έκρηξη στην πόλη

Τούρκοι στρατιώτες στους δρόμους. Φωτογραφία Έθνος.Τούρκοι στρατιώτες στους δρόμους. Φωτογραφία Έθνος. 

Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.
Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».
Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της δημοκρατίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν πως ο Ερντογάν ζήτησε ήδη άσυλο στη Γερμανία, αλλά εισέπραξε άρνηση.
Tην ίδια ώρα παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανάγνωσε πριν από λίγο σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού.
Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση.
Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.
Ο παρουσιαστής ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας.
Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.

Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα – Ελικόπτερο άνοιξε πυρ
Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ ενώ πετούσε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Γιλντιρίμ: Θα γίνει ότι πρέπει ακόμα και με αίμα
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

ΕΕ: Σοβαρή η κατάσταση
Πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή που πρόσκειται στην ΕΕ, ο στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και σημείων στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δήλωση Κέρι ανοικτή σε κάθε ερμηνεία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους Γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ’ Ορσέ.

Ενήμερος ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «εξελισσόμενη κατάσταση» στην Τουρκία, χώρα-εταίρο της Ουάσινγκτον στο NATO και σημαντικός σύμμαχός της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο στρατός της Τουρκίας διακοίνωσε χθες βράδυ ότι κατέλαβε την εξουσία, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα εμποδιστεί και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ακόμη «στην εξουσία», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.
«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημέρωση», πρόσθεσε ο Πράις.

Σεβασμό στη δημοκρατία ζητά η Μογκερίνι
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην Τουρκία, καλώντας επίσης όλα τα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».
«Σε μόνιμη επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και με τις Βρυξέλλες από τη Μογγολία», ανέφερε η Μογκερίνι σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Μόσχα, Ρωσία, Βρυξέλλες, Βέλγιο
http://mignatiou.com/2016/07/diangelma-erntogan-stratiotiko-nomo-epevale-o-stratos-diforoumeni-dilosi-keri/


5 σχόλια:

  1. Μάλλον στα πλαίσια ψυχολογικού πολέμου προς τους οπαδούς του είναι η είδηση ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο κατά τη γνώμη μου.Αν τη μετέδωσαν Αμερικανοί τότε έχουν άμεση σχέση με το πραξικόπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο ερντογκαν δεν ζητησε ασυλο. η εκδηλωση πραξικοπηματος ειναι ευκολη η εγκαθιδρυση του ειναι δυσκολη στην εποχη της τεχνολογιας και του live streaming. οι ειδικες δυναμεις της τουρκιας θα κρινουν την εξελιξη του πραξικοπηματος. αν ο ερντογκαν κατισχυσει θα διοικησει την τουρκια για πολλα χρονια. μη τσιμπατε με προπαγανδιστικες ειδησεις. μεριδα μεσαιοβαθμων αξιωματικων εκανε την κινηση. θα αποτυχουν.η τουρκια αλλαζει σελιδα. κακο για την ελλαδα. ο ερντογκαν θα ειναι στα ματια των ευρωπαιων ο δημοκρατης που παταξε το αυγο του φιδιου. ολοκληρωτικη αλλαγη του παιχνιδιου εις βαρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ροή των εξελίξεων εντός των επομένων ωρών, θα δείξει ποιοί θα υπερισχύσουν και πως θα διαμορφωθεί το μέλλον της Τουρκίας. Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον, τον σχολιασμό του Σάββα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε 3 ώρες ο τουρκικός λαός απέτρεψε το πραξικόπημα και παρέδωσε τους επίορκους στη δικαιοσύνη σε 6 χρονια ο ελληνικός λαός πληρώνει ενφια ... Καταθληπτικη σύγκριση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >σε 6 χρονια ο ελληνικός λαός πληρώνει ενφια<

      Έδωσαν 6χρονη παράταση; Πού το διάβασες; Είναι σίγουρο;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.