26/7/16

Σάββας Καλεντερίδης: Τι επηρεάζει την πολιτική συμπεριφορά τού Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

  • (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Οι δύσκολες, ιστορικές στιγμές που πέρασε ο Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2015, οπότε εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, θα επηρεάσουν σε ψυχολογικό επίπεδο, αν δεν καθορίσουν από δω και πέρα, την πολιτική του συμπεριφορά.
Ο Ερντογάν, το βράδυ της εκείνης της Παρασκευής βίωσε τα εξής: Πρώτον, είδε το σπίτι όπου πριν από λίγες ώρες έμενε ο ίδιος, η γυναίκα του, η κόρη του με τον άνδρα της και τα παιδιά τους να βομβαρδίζεται από τους στρατιωτικούς και από επιθετικό ελικόπτερο του τουρκικού στρατού. Το θέμα αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Άλλο να έχεις αποφασίσει ότι θα τα παίξεις όλα για όλα και άλλο να δεις να κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας σου, της κόρης σου και των εγγονών σου.
Ένας έντιμος αγωνιστής, αν υποθέσουμε ότι είναι τέτοιος ο Ερντογάν, έχει δικαίωμα να εκθέσει τη δική του ζωή σε κίνδυνο, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων, πόσο μάλλον των συγγενών του.
Δεύτερον, ενώ ο ίδιος είναι πρόεδρος ενός κράτους με πρωθυπουργό, υπουργικό συμβούλιο, υπηρεσίες πληροφοριών, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, 81 νομάρχες και μια αστυνομία που είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από τον ελληνικό στρατό, ενώ κάποιοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα εις βάρος του επί μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνονταν ενημερώσεις και προετοιμασίες σε δεκάδες σχηματισμούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), ενώ την ημέρα του πραξικοπήματος είχε γίνει από τις 16:00 επίσημη καταγγελία για το πραξικόπημα από ανώτερο αξιωματικό των ΤΕΔ στον ίδιο τον διοικητή της ΜΙΤ, ενώ από τις 20:00 είχαν βγει στρατεύματα και τανκς στους δρόμους, ο ίδιος έμαθε για τις κινήσεις αυτές μετά τις 20:00, όταν ο γαμπρός του, που διαμένει στην Κωνσταντινούπολη, είδε τυχαία στους δρόμους άρματα του τουρκικού στρατού να οδεύουν προς την γέφυρα του Βοσπόρου και να κλείνουν τους δρόμους.
Ενώ επιχείρησε να μιλήσει με τον διοικητή της ΜΙΤ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δεν του απάντησαν στο τηλέφωνο, ενώ και με τον πρωθυπουργό του, ο οποίος επίσης δεν γνώριζε τίποτα, ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δυσκολία.
Επίσημα, για το πραξικόπημα ενημερώθηκε στις 21:40, λίγο πριν γαζωθεί από τις σφαίρες και από τα βλήματα του ελικοπτέρου το σπίτι στο οποίο έμενε αυτός, η οικογένειά του και τα εγγόνια του.
Το τρομερό δε ήταν το εξής: Όταν ήλθε το προεδρικό ελικόπτερο στη Μαρμαρίδα για να τον παραλάβει, στράφηκε στους πιλότους τού ελικοπτέρου και τους ρώτησε: Με ποιον είστε, με μένα ή με τους άλλους;
Αυτό το συναίσθημα, ότι δηλαδή ένα ολόκληρο κράτος τον «πούλησε», δεν πρόκειται να το ξεχάσει ο Ερντογάν και αυτό θα επηρεάσει την πολιτική του συμπεριφορά από τούδε και στο εξής.

21 σχόλια:

  1. Γιατί επιλέχθηκε ο όρος 'έντιμος αγωνιστής' ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακίς
      γράφω "αν υπόθέσουμε ότι είναι".
      Γράφω για έντιμο αγωνιστή, γιατί ο έντιμος σκέφτεται τους άλλους και όχι κάποιος που πατάει επί πτωμάτων.

      Διαγραφή
    2. Πατάει επί πτωμάτων στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και πάτησε επί πτωμάτων στη Συρία με την εκτροφή των σκύλων του ΙΣΙΣ.

      Διαγραφή
  2. Ξέχασε τη δαμόκλειο σπάθη, πορεύθηκε διαπράττοντας τη μία ύβρη μετά την άλλη, εε απ' ότι φαίνεται πλησιάζει απειλητικά η νέμεσις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια και στην πολιτική συμπεριφορά χρησιμοποιούνται και οι πρόσφυγες ,γιατί η Ε.Ε δεν χρεώνει μέσω ΦΠΑ στα εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα π.χ. 3000€για κάθε είσοδο λαθρομετανάστη και 300€ για κάθε μήνα παραμονής του μέχρι να εναρμονιστή στην κάθε χώρα της Ε.Ε ή μέχρι να τον πάρουν πίσω !! Τί πιστεύεται ότι θα γινόταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαββα, μια ερωτηση μονο, θεωρεις οτι σε αυτη τη χωρα (Τουρκια) και στη κατασταση που θα βρισκεται κατα τα επομενα χρονια, θα ειναι δυνατο οι αμερικανοι να παραδωσουν 100 αεροσκαφη F-35? Υπολογιζεται οτι η πρωτη μοιρα θα ειναι επιχειρησιακη το 2022. Πιστευεις οτι θα υπαρχει Τουρκια τοτε και σε ποια μορφη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέφανε, δεν έχω χρόνο να απαντήσω, γιατί θέλει δουλειά.
      Διάβαζε τα επόμενα άρθρα μου.

      Διαγραφή
    2. σαββα καλησπερα..προχθες ειχαμε μια πορεια εδω στην κομοτηνη.και επειδη ειμαι σιγουρος οτι στην αθηνα εκτος απο εσενα και πολυ λιγους ακομη δεν εχει φτασει τιποτα στα αυτια τους.μηπως ειναι η ωρα να ασχοληθουμε δυναμηκα με το προβλημα μας???

      Διαγραφή
  5. Οι νεοταξίτες της Ουάσιγκτον έπαιξαν και έχασαν. Και κυρίως αυτή την στιγμή έχασαν την επιρροή τους στην Τουρκική στρατιωτική ιεραρχία.

    Θέμα χρόνου πότε θα χάσουν και ολόκληρη την Τουρκία.

    Στις 9 Αυγούστου θα ξέρουμε πολλά περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστευεις πραγματικα οτι ειναι τοσο ανικανοι ωστε οτι κανουν (Λυβιη, Ιρακ, Αιγυπτο, Συρια κλπ) να αποτυγχανει παταγωδως? Μου φαινεται απιθανο. Ισως να υπαρχει καποιος αλλος απωτερος σκοπος

      Διαγραφή
  6. Θα έλεγα «συνεπής αγωνιστής». Ο άνθρωπος φαίνεται να είναι ψυχολογικής δομής όπου το υποκείμενο είναι συνεπές με τον προσωπικό του νόμο και όχι με την τρέχουσα κοινή ηθική τον άλλων, για την παραβίαση της οποίας δεν θα έχει και τύψεις. Φαίνεται ότι αυτό που κρατά σταθερή την ψυχοσύνθεσή του είναι μια θρησκευτική ταυτότητα (που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι και νομολογία) ως αντιστήριγμα της εθνικής για την οποία αναφέρονται «ερωτηματικά». Όντως αυτό που νομίζω ότι θα κάνει είναι να είναι λιγότερο διαλλακτικός, υποχωρητικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς όλους τους σχολιαστές
    Στο άρθρο προσπάθησα να κάνω μια προσέγγιση που είναι δυνατόν να ερμηνεύσει τη μελλοντική συμπεριφορά του Ερντογάν το επόμενο διάστημα, με ψυχολογικούς όρους.
    Μην το πάμε από δω κι από κει.
    Αδικούμε τον εαυτό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Ένας έντιμος αγωνιστής, αν υποθέσουμε ότι είναι τέτοιος ο Ερντογάν, έχει δικαίωμα να εκθέσει τη δική του ζωή σε κίνδυνο, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων, πόσο μάλλον των συγγενών του". Τον Ερντογάν τον χαρακτηρίζουν οι πράξεις του. Δεν χρειάζεται να τον χαρακτηρίσω.
    Εάν όμως αλλάξουμε λίγο την πρόταση κοιτάξτε τι ωραίο νόημα βγαίνει: "Ένας έντιμος Έλληνας αγωνιστής, αν υποθέσουμε ότι είναι τέτοιος, έχει δικαίωμα να εκθέσει τη δική του ζωή σε κίνδυνο, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων, πόσο μάλλον των συγγενών του".!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην χαίρεστε καθόλου με αυτά που γίνονται και θα γίνουν στην Τουρκία, αν καταλήξει σαν τις Ουκρανία, Λιβύη και Συρία η Τουρκία, τίποτα δεν θα μείνει από την Ελλάδα, αν δε μπει στην εξίσωση και τρίτος παγκόσμιος πόλεμος που όλο και μας γυροφέρνει σκάψτε λάκκους από τώρα. Ενστικτωδώς οι λαοί καταλαβαίνουν ότι κάτι "παλαβοί" τύποι σαν τον Τραμπ, τον Φάρατζ, την Λεπέν και τον Γκρίλο μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικώς δεν χαίρομαι καθόλου με τις εξελίξεις στην Τουρκία διότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη μοίρα,ο δε λαός της Τουρκίας αντιμετωπίζει μόνο θέματα ελευθερίας(της πλάκας δηλαδή) ενώ ο ελληνικός επιβίωσης ! Τα δύο κράτη αυτά ήρθαν γύρω στα 50 χρόνια πίσω σε ισχύ μετά την αραβική άνοιξη που έστειλε 500 χρόνια πίσω όλα τα αραβικά κράτη.Τυχαίως ? Μάλλον γεωπολιτικά μεταλλαγμένες εξελίξεις...

      Διαγραφή
    2. Άλλο να πας 50 χρόνια πίσω και να έχεις την δυνατότητα να ορθοποδήσεις και άλλο αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Ελλάδα όπου καταστράφηκε ένα δημιούργημα δεκαετιών και αφαιρέθηκαν οι δυνατότητες για ανάκαμψη πληθυσμιακή και οικονομική

      Διαγραφή
    3. Συμφωνούμε.Αν δείτε η πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας σε συνάρτησει με το χρόνο είναι χειρότερη από των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών το 1990,από την κρίση του 1929 στις ΗΠΑ και από τη ...Συρία μετά την "αραβική" "άνοιξη"!

      Διαγραφή
    4. Αυτό που έγινε και βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο και δεν θα βρει μιμητές, και αντί να πούμε καμιά αλήθεια για την Ελλάδα που δεν έχει εθνικό κέντρο το ρίχνουμε επίτηδες στην τουρκολογία και την ισλαμοφοβία

      Διαγραφή
  11. Πάντως μου εμένα μου κανει εντύπωση πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος τα κατάφερε τόσο καλά να ανελιχθεί στην εξουσία της Τουρκίας. Ο ερντογαν από οτι φαίνεται από την φυσιογνωμία του δεν έχει κουλτούρα. Αμφιβάλω εάν ποτε άνοιξε στην ζωή του ένα βιβλίο και όμως είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων . Μου θυμίζει την ιστορία του Βασίλειου - του ιδρυτή της μακεδονικής δυναστείας - που ξεκίνησε από το τίποτα και έκλεψε τον θρόνο του Μιχαηλ του μεθυσου. Τελικά η ιστορία μας παρέχει πολλά παραδείγματα από ηγέτες με επίπεδο που δεν τα κατάφεραν και άλλους βιοπαλαιστές που ανέβηκαν και γράψανε ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.