30/8/18

Σάββας Καλεντερίδης - 30 Αυγούστου 1922: Η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου συνεχίζεται μέχρι... σήμερα, εν έτει 2016...

Ο ελληνικός στρατός βρέθηκε στη Μικρά Ασία τον Μάιο του 1919, περισσότερο ως ακολούθημα γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας παρά ως αποτέλεσμα σώφρονος ελληνικού στρατηγικού σχεδιασμού. Λίγους μήνες πριν, στις αρχές Ιανουαρίου, είχε προηγηθεί η αποστολή στην Κριμαία δύο μεραρχιών του Α΄ Σώματος Στρατού (ΙΙα και ΧΙΙΙη Μεραρχίες), υπό γαλλική διοίκηση και πάλι στο ίδιο πλαίσιο. Δηλαδή χωρίς εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και ως ακολούθημα γεωπολιτικών σχεδιασμών άλλων δυνάμεων.
Τα αποτελέσματα της εκστρατείας στην Κριμαία ήταν τραγικά για τους 23.551 Έλληνες που εκστράτευσαν τυπικά εναντίον των Μπολσεβίκων και κατ’ ουσίαν εναντίον των Ρώσων, καταστροφικά για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Στρατιά της Μικράς Ασίας, καταστροφικά για τον ελληνισμό του Πόντου και της Μικράς Ασίας, κατ’ επέκτασιν δε καταστροφικά για το σύνολο του ελληνισμού και τη δύσμοιρη Ελλάδα.
Αμέσως μετά την αποβίβαση των Γάλλων και του ελληνικού στρατού στην Κριμαία, όπως ήταν φυσικό, οι Μπολσεβίκοι εστράφησαν προς τον Κεμάλ, καθιστώντας τον έτσι επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των γεωπολιτικών παραγόντων που είχαν συμφέροντα και σχεδιασμούς στη Μικρά Ασία και την Ανατολή. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Κομιντέρν, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την 1η Μαΐου 1919 η οποία απευθυνόταν προς τους «Εργάτες του Κόσμου», καλούσε το κίνημα του Κεμάλ «να ιδρύσει τον κόκκινο στρατό του και να ιδρύσει τα σοβιέτ των χωρικών». Ακολούθησαν κι άλλες επαφές των δύο πλευρών, οι οποίες επισημοποιήθηκαν με την επιστολή που έστειλε ο Μουσταφά Κεμάλ, ως πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στον ίδιο τον Λένιν, στις 26 Απριλίου 1920, η οποία ήταν «η πρώτη πρόταση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης προς τη Σοβιετική Κυβέρνηση να ενώσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις εναντίον των ιμπεριαλιστών».
Ακολούθησε η ανταλλαγή πρέσβεων, τα τέλη του 1920, η υπογραφή συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας Σοβιετικής Ένωσης - Τουρκίας στις 16 Μαρτίου 1921, η οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση του Κεμάλ, που τον βοήθησαν να κλείσει το Ανατολικό Μέτωπο για να μείνει, ενισχυμένος πλέον, απερίσπαστος στην αντιμετώπιση του ελληνικού στρατού στο Δυτικό Μέτωπο.


Το σχεδιάγραμμα των επιχειρήσεων της 30ής Αυγούστου 1922. Με μπλε οι τουρκικοί σχηματισμοί και με κόκκινο οι ελληνικοί. Το απόγευμα επήλθε η κατάρρευση του μετώπου.
Οι εξελίξεις αυτές κατέστησαν τον Κεμάλ καθοριστικό παράγοντα εξελίξεων στην Μικρά Ασία, γεγονός που υποχρέωσε τη Γαλλία και την Ιταλία να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να στραφούν πλέον προς τον Κεμάλ και να εξομαλύνουν τις σχέσεις μαζί του, εγγράφοντας υποθήκες για την επόμενη μέρα στη Μικρά Ασία.
Η σύσφιξη των σχέσεων Κεμάλ-Μπολσεβίκων οδήγησε στη γεωπολιτική αναβάθμιση του κινήματός του, γεγονός που κατέστησε νεκρή πριν ακόμα γεννηθεί τη Συνθήκη των Σεβρών, την οποία δεν φαινόταν διατεθειμένο να επικυρώσει κανένα από τα μέρη που την συνομολόγησαν.
Από το καλοκαίρι του 1920, τότε που ήδη ο Μουσταφά Κεμάλ είχε στήσει γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας με τους Μπολσεβίκους, η Μεγάλη Βρετανία, που ήταν ο κύριος υποστηρικτής της Ελλάδας στο ριψοκίνδυνο μικρασιατικό εγχείρημα, άρχισε να αναζητεί κι αυτή τρόπους προσέγγισης και συνεννόησης με τον Μουσταφά Κεμάλ, αφού ήταν αδιανόητο να τον αφήσουν μόνο στην «αγκαλιά» των Μπολσεβίκων.
Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον ελληνισμό του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολής.
Για όσους αναζητούν τους λόγους που ώθησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1920, εκτός από την απροθυμία όλων των μερών να επικυρώσουν τη Συνθήκη των Σεβρών, που σχετίζεται με τα τουρκοσοβιετικά πράγματα, ίσως θα έπρεπε να τους αναζητήσουν και στη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στον Μουσταφά Κεμάλ και άρα απέναντι και στην Ελλάδα.
Η κατάσταση σε γεωπολιτικό επίπεδο έγινε ακόμα πιο δύσκολη για την Ελλάδα, αφού η άνοδος στην εξουσία των φιλοβασιλικών και η παλινόρθωση της βασιλείας, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, έδωσαν το άλλοθι που επιζητούσε το Λονδίνο για να εγκαταλείψει τη χώρα στην τύχη της.
Όσο ο Κεμάλ υπέγραφε συμφωνίες με τους Μπολσεβίκους και διαχειριζόταν με ιδιαίτερη επιδεξιότητα το ενδιαφέρον που έδειχναν πλέον προς το κίνημά του η Γαλλία, η Ιταλία και η Αγγλία, η Ελλάδα μόνη και έρημη, παγιδευμένη στη γεωπολιτική της ένδεια, βούλιαζε μέρα με τη μέρα στο βούρκο του Μικρασιατικού Μετώπου.
Η παρουσία του διαδόχου Κωνσταντίνου στο Μικρασιατικό Μέτωπο και οι επικές νίκες του ελληνικού στρατού σε όλα τα μέτωπα, το 1921, δεν ήταν αρκετές για να βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο, ελλείψει γεωπολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού και ερεισμάτων.

Έλληνες στρατιώτες στην προκυμαία της Σμύρνης
Τι ακολούθησε το 1922 και πώς επηρεάζει η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου την Ελλάδα μέχρι σήμερα, λίγο-πολύ είναι σε όλους μας γνωστό.

36 σχόλια:

  1. Ο ΘΕΟΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΦΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ... Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΟΤΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΧΑΤΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ. Η ΕΠΑΡΣΗ ΤΥΦΛΩΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιήστε κεφαλαία γράμματα στα σχόλια.

      Διαγραφή
    2. Άσχετο...ο Βενιζέλος δεν κυβερνούσε.... Μάθετε επιτέλους λίγη ιστορία...

      Διαγραφή
    3. Προς @KOTZEN
      Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά που να το βρεις όταν άτομα σαν τον @πευκεστασ απλά ΣΙΓΟΥΡΑ δεν έχουν διαβάσει ιστορία και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν γνωρίζουν ότι τους πρώτους 19μήνες της Μικρασιατικής Εκστρατείας κυβερνούσε ο Βενιζέλος και απο 1-11-1920 για τους επόμενους 22μήνες κυβερνούσαν οι φιλοβασιλικοί.

      Επίσης στο σχεδιάγραμμα που αναφέρει ως ημερομηνία «...30ής Αυγούστου 1922...» ή βάλτε ότι είναι με το ΝΕΟ ημερολόγιο βάλτε την σωστή ημερομηνία δηλαδή 17-08-1922

      Διαγραφή
  2. Το σχεδιάγραμμα αναφέρεται στην επική μάχη του Αλί Βεράν,όπου έξι αποδεκατισμένα ελληνικά συντάγματα με αρκετό πυροβολικό περικυκλωμένα,άυπνα,νηστικά και χωρίς νερό αντιμετώπισαν έξι(+) τουρκικές μεραρχίες με καταθλιπτική υπεροχή σε ΠΒ και μορφολογία του εδάφους και έπραξαν μέχρι τέλους το καθήκον τους!
    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους ξεχασμένους αυτούς ΤΙΤΑΝΕΣ του ελληνικού έθνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι...κιο Αναξ Λεωνιδας θυσιαστηκε,αλλα οχι σε βαρος των Ελληνων...Θυσιαστηκε προς οφελος των...

      Διαγραφή
  3. Αμ, δεν φταιει κανεις...το μυαλο μας τα φταιει...και δευτερευοντως οι μεγαλες δυναμεις...αλλα κυριως το μυαλο του καθενα απο εμας που περιμενουμε τα παντα απο τους πολιτικους.Δεν μας συμφερει να κανουμε τιποτα γιατι ολα τα κανουμε με γνωμωνα το υπερκερδος και ενισχυουμε με ολες μας τις δυναμεις ολους τους αλλους πλην του εαυτου μας...τοχουμε βλεπετε το κοσμοπολιτικο στο αιμα μας...αν μας εχει φτυσει ο Θεος,τοχει κανει απο γενεσεως μας...γονιδιακα δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΧΑΘΗΚΑΝ . Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΦΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ .Ο ΦΑΙΔΡΟς ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ .
    ΣΗΜΕΡΑ Ο ΡΑΓΙΑΣ ΑΝΒΙΩΝΕΙ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΩΝ 400 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΡΕΠΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΠΡΟς ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιήστε γραφή με κεφαλαία γράμματα στα σχόλια.

      Διαγραφή
    2. Κριστιάν, γιατί έσβησες τούς κανόνες σχολιασμού, που είχες κάποτε στο τέλος των σχολίων, ώστε να γνωρίζει ο γράφων τι επιτρέπεται και τι όχι; Τώρα αναγκάζεσαι να επαναλαμβάνεις, αντί να διαγράφεις απλώς τον μη συμμορφούμενο.

      Διαγραφή
    3. Φαιδρο λες αυτόν που τριπλασίασε την Ελλάδα...
      Περαστικά σου...

      Διαγραφή
  5. Παρατηρώ κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι η μεγαλύτερη γενοκτονία και το μεγαλύτερο έγκλημα εθνοκάθαρσης εναντίον του Ελληνισμού, ακούει στο όνομα, «ανταλλαγή πληθυσμών». Με το οποίο διώχθηκαν από τις για 5.000 χρόνια εστίες τους, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.
    Και προφανώς όσοι το απεδέχθησαν και το συμφώνησαν, θα είναι εσαεί υπόλογοι, όχι μόνον στην Ελληνική ιστορία, αλλά και στην παγκόσμια.
    Ευριπίδης Μπιλλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ unknown Δε Διατίθεται Προφίλ
      Παρακαλούμε όπως ολοκληρώσατε τη καταχώρηση του ονόματος σας

      Διαγραφή
    2. Η google αυθαίρετα χωρίς να εξηγεί η ίδια το γιατί, μου κατάργησε το email μου euripidesb173@gmail.com. Παρακαλώ χρησιμοποιείστε το empillis@ath.fothnet.gr ή το euri@central.ntua.gr
      Ευχαριστώ
      Ευριπίδης Μπίλλης
      Συνταξιούχος Καθηγητής ΕΜΠ

      Διαγραφή
  6. Στην Μ.Ασια,εχασαμεν τον πολεμον...κιο χαμενος συνθηκολογει...εξεταζωμεν τα αιτια της ηττας φανταζομαι...και τα αιτια παραμενουν ζωντανα ακομη,ιδια κιαπαραλλακτα και αυτο γιατι μετα την υποχωρηση, ο πολιτικος κοσμος δεχθηκε την ηττα ως παγια,αποδεχομενος τα ορια του ελληνικου κοσμου στα μικρασιατικα παραλια εσαει...δεν διδαχθηκε,δεν εψαξε το γιατι.Απλα το 'φαγε ζεστο-ζεστο ασυζητητι...αι μεγαλες δυναμεις βλεπετε...κιολοι εμεις αφοδευτηκαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο δια ταύτα ... Εδω και πολλά χρόνια πάντα η Τουρκια είχε και έχει πολιτικούς ικανούς σε αντίθεση με εμάς που οι πολιτικοί μας απλα καταλήπτουν μια θέση του δημοσίου ισα ισα να πέφτει ο παράς !! Δεν ξέρω τι λέτε επ αυτού αλλα μιλά η Ιστορία !! Και τότε και τωρα τα λαθη των πολιτικών ειναι τοσα πολλά που ενας απλός Ελληνας τα βλέπει αυτοί γιατί οχι ; Μήπως ειναι θέμα ΙΚΑΝΟΤΙΤΑΣ ;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "οι πολιτικοί μας απλα καταλήπτουν.." (;;) Τι θέλεις να πεις, απλώς καταλαμβάνουν; Αν ναι, το σχόλιο είναι σωστό.

      Διαγραφή
    2. Ναι, Καταλαμβανουν. Απλά όταν γράφω γρήγορα γίνονται και λάθη! ! Να με συγχωρείτε !!!

      Διαγραφή
  8. Μέσα στον 21ο αιώνα δεκάδες εκατομμύρια Ελλήνων από όλο τον κόσμο θα κινηθούν ενωμένοι για την ανακαλυψη της προελευσης τους και για την πολιτιστική ανάσταση του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκει βλέπω ότι μας οδηγεί η επιστήμη. Θα κάνω ότι είναι δυνατόν να σου δώσω σχετικά στοιχεία μέσα σε μερικές εβδομάδες.

      Διαγραφή
    2. >Θα κάνω ότι είναι δυνατόν να σου δώσω σχετικά στοιχεία μέσα σε μερικές εβδομάδες<

      Πολλές φορές το διάβασα αυτό, αλλά στοιχεία τελικά δεν είδα. Σε βάθος μερικών εβδομάδων (μερικών ημερών μονάχα) το πράγμα θα έχει εντελώς λησμονηθεί.

      Διαγραφή
    3. Μόνο μην είναι τίποτε στοιχεία απο τον συγχωρεμένο τον Κεραμιδά ή την Ομάδα Ε
      γιατί τότε δεν αξίζει. Έχουν πέσει έξω σε όλες τους τις προβλέψεις άπειρες φορές.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητοί, πίστη στους εαυτούς σας, κατανόηση της κληρονομιάς σας, γνωση και σοφία για την αξιοποίηση της, υπομονή και υπομονη. Το θέμα δεν θα ξεχαστεί.

      Διαγραφή
  9. Η μοίρα της Ελλάδος κρίθηκε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922. Τα πάντα έκτοτε, μέχρι και σήμερα, ήταν/είναι απόρροια της ήττας στον πόλεμο αυτό.

    Μια Ελλάδα νικήτρια πολύ πιθανόν να απέφευγε την συμμετοχή στον 2ο Π'Π', τον εμφύλιο, ίσως και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας ουδέτερη ανεξάρτητη στάση. Σίγουρα όμως σήμερα θα ανήκε στις 10 οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρότερες χώρες του κόσμου.

    Αλλά η ήττα της Ελλάδος τότε επηρέασε και την μοίρα μιας σειράς κρατών της Μέσης Ανατολής. Το χριστιανικό στοιχείο έκτοτε ουσιαστικά εξουδετερώθηκε και απέμειναν κάποια θρύψαλα στον Λίβανο, στη Συρία και στην Αίγυπτο.

    Γιατί ηττήθηκε η Ελλάδα το 1919-1922;

    Ηττήθηκε διότι με τον 1ο Π'Π' συνέβησαν κοσμοιστορικές γεωπολιτικές αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που η τότε ελληνική πολιτική ελίτ δεν κατόρθωσε να λάβει εγκαίρως υπόψιν της:

    1. Η φύση του 1ου Π΄Π' ,που ήταν ένας πόλεμος χαρακωμάτων είχε ως αποτέλεσμα να διαλύσει όχι μόνο το αξιόμαχο των αντιπάλων, αλλά και των ίδιων των συμμάχων.

    Οι σύμμαχοι αυτοί δεν είχαν πλέον ούτε τα αποθέματα εκείνα, ούτε σημαντικά συμφέροντα στην Ανατολή για να επιβάλλουν στον Ατατουρκ την συνθήκη των Σεβρών.

    Όσο ο Κεμάλ αναγνώριζε τις αποικίες τους στην πετρελαιο-πλουτοπαραγωγική Μέση Ανατολή ήταν διατεθειμένοι να θυσιάσουν την Ελλάδα για να έρθουν σε συμφωνία και συνεννόηση με την Τουρκία.

    2. Η επανάσταση στην Ρωσία με την συνεπακόλουθη προσπάθεια εξαγωγής στης επανάστασης στον υπόλοιπο κόσμο, ή τουλάχιστον την δημιουργία μη-δυτικών, ουδέτερων κρατών στα σύνορά της σήμαινε την υποστήριξη του "εθνικού-απελευθωριτικού" αγώνα του Κεμάλ.

    Η ανόητη συμμετοχή της Ελλάδος στην εκστρατεία της Κριμαίας σίγουρα επιτάχυνε την διαδικασία συνεννόησης Σοβιετικής Ένωσης με Κεμάλ, αλλά η συνεννόηση αυτή θα είχε επέλθει ακόμη και εάν δεν συμμετείχε η Ελλάδα στην Κριμαία.

    Εξαιτίας αυτών των δύο κυρίως αιτιών η ήττα της Ελλάδος ήταν προδιαγεγραμμένη.

    Το μέγα σφάλμα της ελληνικής πολιτικής ελίτ τότε ήταν κατά την γνώμη μου η αποχώρηση από την Ανατολική Θράκη. Όσο ισχυρός και να ήταν ο στρατός του Κεμάλ δεν διέθετε στόλο και όσο καταπονημένος και εάν ήταν ο ηττημένος ελληνικός στρατός διέθετε τις δυνάμεις να υπερασπιστεί την Ανατολική Θράκη.

    Από την στιγμή που είχε εγκαταλειφθεί από τους συμμάχους και είχε γίνει παρίας η Ελλάδα τότε, δεν υπήρχε λόγος να "συμμορφωθεί" με τις συμμαχικές πιέσεις για επιστροφή της Ανατολικής Θράκης στον Κεμάλ, δίχως να πέσει σφαίρα μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Μια Ελλάδα νικήτρια πολύ πιθανόν να απέφευγε την συμμετοχή στον 2ο Π'Π'<

      Άσχετο το ένα με το άλλο. Γιατί θα απέφευγε την συμμετοχή της στον Β'ΠΠ; Ουδέτερη χώρα είχε ανακηρυχθεί από το 1936 και μετά, αλλά δέχτηκε επίθεση.

      Διαγραφή
    2. Η μικρή και ηττημένη Ελλάδα δέχθηκε επίθεση από την Ιταλία και σύρθηκε στον πόλεμο.

      Αμφιβάλλω εάν η Ιταλία θα αποτολμούσε παρόμοιο εγχείρημα με μια μεγάλη Ελλάδα, νικήτρια του 1919-1922. Απόδειξη εάν μη τι άλλο είναι η επιτυχής αποφυγή συμμετοχής στον 2ο Π'Π' της τότε "ουδέτερης" Τουρκίας.

      Διαγραφή
    3. Κατ' αρχάς, να εξηγήσω ότι δεν κατάλαβα ότι εννοούσες μία νικήτρια Ελλάδα των "πέντε θαλασσών και δύο ηπείρων", πράγμα εκ προοιμίου ακατόρθωτο.

      Η Τουρκία δεν είχε κάτι που να ήθελαν οι Γερμανοί άρον-άρον, όπως η Ελλάδα την Κρήτη, την οποία χρειαζόταν οπωσδήποτε οι Γερμανοί και θα την έπαιρναν.

      Η Ιστορία δεν γράφεται βέβαια με υποθέσεις, γι αυτό δεν έχει νόημα να συζητάμε παραπέρα για το τι ΘΑ γινόταν ΑΝ....

      Διαγραφή
    4. Επίθεση μας έκαναν οι Ιταλοί , στον πόλεμο μας έβαλαν οι Άγγλοι

      Διαγραφή
    5. Στον πόλεμο μας έσυραν οι Ιταλοί. Καμία διάθεση είχε η Γερμανία να αναμειχθεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη με την οποία είχε άριστες οικονομικές σχέσεις.

      Ούτε Κρήτη ούτε τίποτε ήθελαν οι Γερμανοί. Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να μην υπάρξουν βρετανικά στρατεύματα στην περιοχή.

      Ο πόλεμος αποφεύγεται όταν μπορεί να πεισθεί ο εχθρός ότι το κόστος του πολέμου θα είναι μεγαλύτερο από τα όποια κέρδη αποκομίσει σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης του.

      Η μικρή και ηττημένη Ελλάδα θεωρήθηκε εύκολη λεία από την Ιταλία και έτσι συρθήκαμε στον 2ο Π΄Π΄.

      Απλά πράγματα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα.

      Διαγραφή
    6. Ιδιαίτερη ευφυΐα μπορεί να μην χρειάζονται ορισμένα πράγματα, αλλά στοιχειώδεις γνώσεις οπωσδήποτε. Όταν οι Άγγλοι κατείχαν Κύπρο, Μάλτα και Γιβραλτάρ, πώς θ' ανεφοδίαζαν οι Γερμανοί το Άφρικα Κορπς; Η αναγκαιότητα κατάληψής τής Κρήτης φάνηκε και από τον παράτολμο τρόπο, με σοβαρές απώλειες, με τον οποίον την κατέλαβαν.

      Διαγραφή
    7. Και πάλι σφάλεις. Η αναγκαιότητα κατάληψης της Κρήτης ουδεμία σχέση είχε με το Άφρικα Κορπς.

      Η Γερμανία ήθελε να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας ενόψει της επικείμενης εισβολής στην Σοβιετική Ένωση. Περαιτέρω ήθελε να αποφύγει επανάληψη σεναρίου 1ου Π΄Π΄ με δημιουργία συμμαχικού μετώπου στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

      Για την Γερμανία από την έναρξη του πολέμου το ιδανικό σενάριο ήταν μη συμμετοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης στον 2ο Π΄Π΄ και αυστηρή ουδετερότητα.

      Διαγραφή
    8. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράφει την Ιστορία ανάλογα με τα γούστα του. Περιττό να συνεχίσω.

      Διαγραφή
  10. Kύριε Καλεντερίδη μας εκπλήσσετε ευχάριστα με την ανάρτηση σας και υποδεικνύετε την πραγματική γεωπολιτική αιτία της Σοβιετικής (Ρωσσικής) ανθελληνικής στάσεως στη Μ. Ασία.
    Δεν περιμένομε βεβαίως απο τον μαθητευόμενο Μάγο του ΥΠΕΞ (και ισως οχι μαθητευόμενο αλλά περιπλανόμενο στις αττραπούς της κομματοκρατίας και πειραματιζόμενο στου κασσίδη το κεφάλι...) να αντιληφθεί τι πάει να κάμει επιδεικνύων αντι - Ρωσσικό ζήλο...
    Ας υπενθυμίζωμε ομως την Ιστορία. Μπορεί κάποιοι να ξυπνήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.