27/8/16

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί έγινε η επιχείρηση στην Ευρωπό/Τζαραμπλούς; - Ο ρόλος Συρίας και Ιράν

Στις 10 Ιουνίου του 2014, το ΙΚ επιτέθηκε με 1.200 άνδρες και κατέλαβε τη Μοσούλη, των δυο εκατομμυρίων κατοίκων, όπου έδρευε ένα ενισχυμένο σώμα στρατού και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, συνολικά 50.000 στρατιώτες και αστυνομικοί.

Τότε, στα θησαυροφυλάκια του παραρτήματος της Τράπεζας του Ιράκ στη Μοσούλη, βρέθηκαν 430 εκατ. δολάρια, τα οποία αποτέλεσαν την κινητήριο οικονομική δύναμη
του ΙΚ.
Αμέσως μετά, στις 3 Αυγούστου, οι τζιχαντιστές του ΙΚ επιτέθηκαν στην πόλη Σενκάλ, πρωτεύουσα και ιερό τόπο των Κούρδων γεζίντι, όπου έκαναν στην κυριολεξία γενοκτονία και στις 6 Αυγούστου 2014 επιτέθηκαν στο στρατόπεδο προσφύγων του Μαχμούρ, που ελέγχεται από το PKK.
Λίγες μέρες μετά, στις 13 Σεπτεμβρίου 2014, οι τζιχαντιστές του ΙΚ επιτέθηκαν στο Κομπάνι, πρωτεύουσα του κεντρικού καντονιού της Ροζάβας, για να φτάσουν να απειλούν την κατάληψή τους σχεδόν ένα μήνα μετά.
Και οι τρεις αυτές επιχειρήσεις ήταν καθαρή εργολαβία του Ερντογάν προς τον στρατηγικό του σύμμαχο, το ΙΚ.
Η επίθεση εναντίον των Κούρδων γεζίντι ανατέθηκε στο ΙΚ γιατί ο γεζιντισμός, πατρώα θρησκεία των Κούρδων, αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα απειλή για την Τουρκία του Ερντογάν· αν οι Κούρδοι ξαναγίνουν γεζίντι, η Τουρκία χάνει τη δυνατότητα να τους ελέγχει μέσα από τα τζαμιά και τους εξωνημένους ιμάμηδες.
Η επίθεση στο στρατόπεδο προσφύγων Μαχμούρ ανατέθηκε από τον Ερντογάν στο ΙΚ γιατί το συγκεκριμένο στρατόπεδο αποτελεί μια από τις βάσεις ανεφοδιασμού του PKK και αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία.
Τέλος, η επίθεση εναντίον του Κομπάνι ανατέθηκε στο ΙΚ από τον ίδιο τον Ερντογάν, για να εξαλειφθεί το κεντρικό καντόνι και να τιναχτεί στον αέρα το όνειρο των Κούρδων να ενώσουν τα καντόνια τους και να αποκτήσουν με τον καιρό διέξοδο στη Μεσόγειο.
Ήταν δε τόση η αδημονία του Ερντογάν να πετύχει το στόχο του, που επισκεπτόμενος καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Αντέπ, του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της πολιορκίας του Κομπάνι, στις 7 Οκτωβρίου, δήλωνε από μικροφώνου «το Κομπάνι πέφτει από ώρα σε ώρα στα χέρια του ΙΚ».
Και οι τρεις αποστολές που ανέθεσε ο Ερντογάν στους τζιχαντιστές του ΙΚ, απέτυχαν.
Οι μαχητές του PKK σε συνεργασία με τους πεσμεργκά έσωσαν το Μαχμούρ και σε συνεργασία με τους Αμερικανούς έσωσαν τους γεζίντι, που κινδύνευαν με ολοκληρωτική σφαγή.
Στο Κομπάνι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα μόνοι τους, ανώτερο από εκείνον των αγωνιστών του Μεσολογγίου και του Στάλινγκραντ. Και στο τέλος κατόρθωσαν να απωθήσουν και να κατανικήσουν τους μέχρι τότε ανίκητους τζιχαντιστές, με την καθοριστική βοήθεια των ΗΠΑ, που ήλθε από τον ουρανό, στις 20 Οκτωβρίου και δευτερευόντως με τη βοήθεια των πεσμεργκά, που έφθασαν στο Κομπάνι μέσω Τουρκίας και μετά από πίεση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα.
Η ήττα των τζιχαντιστών στο Κομπάνι ήταν στρατηγικής σημασίας, αφού έκτοτε ο YPG όπου τους συναντούσε τους κατανικούσε, ενώ και από τότε αρχίζει η πορεία αποδυνάμωσης και απωλειών εδαφών του ΙΚ.
Το Σενκάλ, και κυρίως το Κομπάνι, αποτέλεσαν σημείο καμπής και για τη συνεργασία των Κούρδων του YPG με τις ΗΠΑ. Έκτοτε οι Κούρδοι εκκαθάρισαν τεράστιας έκτασης περιοχές από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ένωσαν το καντόνι της Τζεζίρε με αυτό του Κομπάνι, έφτασαν στα πρόθυρα της πρωτεύουσάς του, της Ράκκας, και απελευθέρωσαν εσχάτως την Ιεράπολη/Μένπετζ, στρατηγικής σημασίας πόλη για την διακίνηση τζιχαντιστών από και προς Ευρώπη, πάντα μέσω Τουρκίας και με τη συνεργασία του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών με τα στελέχη του ΙΚ.
Όλα αυτά τα επιτεύγματα του YPG μπορεί να οφείλονται στην απαράμιλλη μαχητικότητα και ανδρεία των ανδρών και των γυναικών του Κουρδιστάν, θα ήταν όμως περίπου αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.
Κατά την ίδια έννοια, οι ΗΠΑ θα ήταν αδύνατον να αποδυναμώσουν και να περιορίσουν το πεδίο δράσης του ΙΚ χωρίς την απαράμιλλη ανδρεία των Κούρδων του YPG.
Όμως, απελευθερώνοντας την Ιεράπολη/Μένπετζ, στην κυριολεξία έφτασε ο κόμπος στο χτένι για όλους – και κυρίως για τρεις πρωτογενώς ενδιαφερομένους: Συρία, Ιράν, Τουρκία…
Αν οι Κούρδοι ενώσουν το καντόνι του Κομπάνι με αυτό του Αφρίν, με δεδομένο ότι αυτό γίνεται ΚΑΙ με την βοήθεια των ΗΠΑ, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, για όλους τους παραπάνω, γιατί μετά τη Συρία, έρχεται η σειρά της Τουρκίας και μετά του Ιράν…
Είναι δυνατόν η επιχείρηση στην Τζαραμπλούς να ανατρέψει το ρου τον εξελίξεων;
Οψόμεθα...

17 σχόλια:

  1. σαββα ΗΠΑ ρωσια και συρια ειναι κοντρα στα σχεδια των κουρδων...αυτο εξαλλου δειχει και το σφυροκοπημα που τρων χωρις να μιλαεει κανεις..χθες ο μπαιντεν δηλωνε μεσα απο την τουρκια οτι οι κουρδοι θα φυγουν δυτικα του ευφρατη,με λιγα λογια τους πουλανε σιγα σιγα..οπως οταν τους βαμβαρδιζε ο τουρκικος στρατος στην ανατολικη τουρκια μεσα σε πολης και χωρια χωρις να μιλαει κανεις..τωρα εσυ πως βλεπεις να εξελισονται θετικα για τους κουρδους τα πραγματα δεν μπορω να καταλαβω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Apostolis Sidiras Ισως επειδή αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος για τους αμερικάνους να εδραιώσουν την παρουσία τους στην περιοχή στηριζόμενοι αποκλειστικά στους Κούρδους, ετσι κι αλλοιώς τα υπόλοιπα σχέδια τους περί "αραβικής άνοιξης" με στόχο να ανατρέψουν την φιλορωσική κυβέρνηση της Δαμασκού και να πετάξουν έξω απο την περιοχή τη Ρωσία η οποία ειχε διαχρονικά ισχυρή παρουσία στη Συρία, απέτυχαν οικτρά μετά το σάρωμα των τζιχαντιστών του isis απο τη ρωσική αεροπορία. Αυτό πιθανώς ερμηνεύει και την "συμμαχία" των Ρώσων με την Τουρκία (μια συμμαχία μάλλον προβληματική κατά την άποψη μου). Ισως είναι η πιο ευνοϊκή στιγμή για τους Κούρδους που δεν θα μπορούσαν να δουν ούτε στο όνειρο τους! Καταλαβαίνεις βέβαια τι θα σήμαιναν όλα αυτά για την Τουρκία...

      Διαγραφή
  2. Ισως η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία να ειναι και αιτία μεταφοράς του πολέμου στο τουρκοκρατούμενο Κουρδισταν ... Για σκεφτείτε να μην είχε γινει πως θα εξασφάλιζαν έξοδο στη θάλασσα ; Μηπως όσοι θέλουν κουρδικό έπεισαν την Τουρκία να επέμβει σε μια τέτοια στιγμή που Ιράν και Συρία και Ρωσία θα ήσαν σύμφωνες ; Δεν γνωρίζω κατι εικάζω.Πρεπει να διαβάζουμε τα γεγονότα με ιστορική διαίσθηση ειδικώς οταν απέναντι έχουμε υπερδυνάμεις με τεράστια εμπειρία στα ιστορικά παίγνια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε Όλα για όλα, ΚΑΙ γιατί χρησιμοποιείς τον όρο "τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν".
      Νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν ο σπόρος φυτρώνει και ανθίζουν τα άνθη του καλού.

      Διαγραφή
    2. Έπιασες πράγμα που σαλεύει! Επίσης για να είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι πέρα από τον ωκεανό ήσυχοι σε περίπτωση που η πιθανή νέα πρόεδρος είναι λίγο παραπάνω δέσμια παλιών φίλων της ιεράκων απ' όσο είναι σκόπιμο, ο φίλτατος Μπαράκ και οι συν αυτώ θα ήθελαν να της δώσουν την ευκαιρία (ή να την αναγκάσουν) να απαντά "μα η Τουρκία είναι ήδη μέσα, και πήγε και σκάλωσε σε καραμπόλα, τι θέλετε να κάνω;" όποτε χρειαστεί.

      Διαγραφή
  3. Δεν φαίνεται ότι οι Κούρδοι θα καταφέρουν να ενώσουν στο άμεσο μέλλον το καντόνι του Κομπάνι με το του Αφρίν, αλλά και δεν πιστεύω ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει κάποια μη αναστρέψιμη κατάσταση (εκτός ενδεχομένως για την Συρία και την Τουρκία ) ειδικά για το Ιράν.

    Το Ιράν είναι πολύ "μακρυά" από το χέρι των Αμερικάνων που συνεχίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί να διασπείρει ανελέητα το χάος στην Μέση Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γράφετε πως με 1.200 μαχητές υπερνίκησαν στρατό 50.000 αντρών
    Πως έγινε αυτό εφικτό ;
    Η λογική λέει ότι η τότε κυβέρνηση του Ιράκ έδωσε αυτήν την δυνατότητα στον ISIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παντως,Συρια,τουρκια,Ιραν εχουν ενα κοινο εχθρο: τους Κουρδους.Η Ρωσια μπορει να παιζει, σε αντιθεση με τους συμμαχους του Ιραν-Συρια, προς οφελος των Κουρδων;...Και αυτο,γιατι συντασσεται ομου μετα των ΗΠΑ σε συνασπισμο εναντιον της Κινας;ή γιατι εκβιαζεται σε ουδετεροτητα μεσω του ουκρανικου ζητηματος;και παντως η λογικη λεει,οτι το Ισραηλ μεν θελει την δημιουργια ενος Κουρδικου κρατους,αλλα οι Αγγλοσαξωνες ενα ή και πολλους χρησιμους ηλιθιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν θυμαμε και καλα οι κουρδοι τησ συριασ εξοπλιζονται κ απο τουσ γερμανουσ κ γαλλους.πραγμα που δεν τους αποδυναμωνει,αλλα αντιθετος τουσ εδραιωνει.Νομιζω πωσ ολοι διαβαζουν τισ εξελιξης του καλοκαιριουκ ετοιμαζουν τα επομενα βηματα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάβασα προσεκτικά την συνέντευξη του Καραγιλάν, που ανάρτησε ο Κριστιάν στα Αγγλικά και φυσικά και το παρόν άρθρο. Όπως λέει και ο Καραγιλάν που έχει πολύ καλύτερη πληροφόρηση, κατ' ουσίαν πρόκειται περί νέας συναλλαγής Τουρκίας - ISIS. Το ISIS παρέδωσε την Ευρωπό (Τζαραμπλούς) στον Ερντογάν με αντάλλαγμα την αποδέσμευση από την Συρία και ελεύθερη μετακίνηση των ισλαμοναζί δολοφόνων του στην Ευρώπη.
    Έχω την αίσθηση, ότι η είσοδος του Τουρκικού στρατού στην Συρία ενέχει πολύ μεγάλα ρίσκα. Κατ' αρχάς διευρύνει το μέτωπο των εχθροπραξιών. Τόσα χρόνια προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσουν μόνο το PKK. Τώρα θα έχουν διπλό μέτωπο και εναντίον του PYD και των λοιπών μειονοτήτων (χριστιανών, γεντίζι) συμμάχων του. Αυτοί είναι εμπειροπόλεμος οιονεί τακτικός στρατός, που έχει την δυνατότητα, όταν ο εχθρός έχει υπεροπλία να διεξάγει και ανταρτοπόλεμο. Προσέτι έχουν αναπτερωμένο ηθικό επειδή κατενίκησαν το ISIS και πολεμούν για την ελευθερία τους.
    Πέραν τούτου η διοχέτευση - σύμφωνα με τον Καραγιλάν - των ισλαμοναζί του ISIS στην Ευρώπη και τον Καύκασο, θα διαταράξει τις σχέσεις της Τουρκίας με τα θιγόμενα κράτη.
    Με βάση τα παραπάνω, οι πανηγυρισμοί τους για την απόκτηση της Ευρωπού, είναι πολύ βιαστικοί και ίσως αποδειχτούν αυταπάτες.
    Όσο για τους Αμερικανούς, δύσκολα θα καταφέρουν να επιβάλλουν PAX AMERICANA, μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων στην Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς επίρρωση όσων ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο, μόλις διάβασα ότι το PKK επιτέθηκε σε αστυνομικούς στον Τουρκοκρατούμενο Πόντο. Ο Ερντογάν εισβάλλει στην Συρία και το ΡΚΚ διευρύνει το μέτωπο.
    Σάββα γιατί το ΡΚΚ επιμένει να επιχειρεί εκεί; Προσβλέπει σε αφύπνιση των Ελληνόφωνωνων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ απλώς να συμπληρωσω ότι υπάρχει και ο παράγων Ισραήλ στη μέση. Το Ισραήλ αφενός συνεργάζεται διαχρονικά με τους Κούρδους αφετέρου θέλει να αποδυναμώσει όλους τους παραπάνω παίκτες που αναφέρει ο κυριος Καλεντεριδης. Σε ανύποπτο χρόνο εχουν δε πει οι ισραηλινοι πως τους συμφέρει ο πόλεμος στη Συρία να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ όσο και αν τα έχουν σπάσει με τους Αμερικανούς η επιρροή που έχουν οι μεν στους δε και τούμπαλιν είναι αναμφισβήτητοι. Επομένως μην ξεφραφετε τους Κούρδους εύκολα αλλα και δυστυχώς μην περιμένετε να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα. Άλλωστε το ότι ακόμα και ο Πούτιν συμφωνησε να αφήσει τον διάδρομο για το ισις ανοιχτό σημαίνει ότι πολύ λίγες πλευρές θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιυς Κούρδους να ξεγράψουμε βρε φίλε, οι Τούρκοι είναι ξεγραμμένοι

      Διαγραφή
  11. Εγώ σαν άσχετος το μόνο που οσμίζομαι από τις εξελίξεις είναι πως κάτι "ψήνεται" στη γειτονιά μας. Τι ακριβώς, ο καιρός θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.