31/8/16

Όπισθεν ολοταχώς για πιο οπισθοδρομική χώρα του κόσμου - Ο Φϊλης επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές

Διαβάστε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή - Ο Φίλης επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές στα πανεπιστήμια
Με τροπολογία προτείνει την κατάργηση της διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου που προέβλεπε τη διαγραφή φοιτητή που δεν εγγράφεται για δύο συνεχόμενα εξάμηνα 
Στην ακύρωση της διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου που προβλέπει τη διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών προχωρά το υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.
Με την επίμαχη διάταξη καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι όσοι φοιτητές δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα τότε χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητα του φοιτητή. 

Σύμφωνα με το νόμο 4009/2011 ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει, αν, όμως, δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή με διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα.

Παράλληλα ο Νίκος Φίλης με τη διάταξη που έφερε στη συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση καταργεί και την υποχρέωσή των «αιώνιων» φοιτητών να επανεγγράφονται ανά εξάμηνο.

Όπως σημειώνει το Βήμα, παρ' όλο που στην εισηγητική διάταξη αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί μόνο την αυτοδίκαιη διαγραφή λόγω μη εγγραφής σε δύο εξάμηνα (τροποποίηση της παρ. 2 του άρ. 33 του Ν. 4009/2011), επειδή καταργεί επίσης τη διάταξη που αναφέρει μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα (παρ. 1, άρ. 49 του Ν. 4009), τελικά αδρανοποιεί συνολικά τη διάταξη του προηγούμενου νόμου-πλαισίου η οποία παρέχει τη δυνατότητα είτε διαγραφής μετά το ν+2 είτε συνέχισης της φοίτησης με τις προϋποθέσεις του εσωτερικού οργανισμού των ΑΕΙ.

Διαβάστε την επίμαχη τροπολογία


Πρώτο Θέμα

8 σχόλια:

  1. The cost per student is higher than the basic salary.

    Graduate fast and create low paid jobs. At least they will contribute in taxes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήθελε να βγάλει πάσο ο Φίλης ρε παιδιά πως κάνετε έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω ένα γνωστό που είναι αιώνιος φοιτητής. Δεν έχει δικαίωμα να τελειώσει το Πανεπιστήμιο επειδή στη ζωή του τα βρήκε σκούρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ είναι απαράδεκτο να μην έχει το διακαίωμα. Έχω κι εγώ ένα φίλο. Έχασε την Ιατρική για ένα μόριο. Δεν είναι άδικο για ένα μόριο να πάνε χαμένοι οι κόποι χρόνων; Και να σου πω και κάτι; Όταν κόβεσαι στο μάθημα με 4 δεν είναι πολύ άδικο; Όταν η Μαίρη θέλει τον Κώστα και όχι εσένα δεν είναι πολύ άδικο; Οι τίμιοι άνθρωποι θέλουν κανόνες για να τους προστατεύουν και να προοδεύουν μέσα από τη δουλειά τους. Οι εξαιρέσεις και τα παραθυράκια είναι για να βολεύονται τα κομματόσκυλα και οι αφισοκολλητές οι οποίοι συνήθως προέρχονται από τα πιο λούμπεν στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας.

      Διαγραφή
  4. Το να μη διαγράφονται οι φοιτητές αν δεν εγγράφονται σε δύο εξάμηνα δεν το βρίσκω παράλογο.Συμβαίνει παντού.Στη Γερμανία μπορεί να γυρίσεις την Ευρώπη για ένα χρόνο και να επιστρέψεις μετά από ένα χρόνο να συνεχίσεις τις σπουδές σου.Το να υπάρχει όριο στις σπουδές και να μην σπουδάζεις αιωνίως επίσης δεν το βρίσκω παράλογο.Δεν νομίζω όμως ότι τα διαδικαστικά θέματα αυτά είναι το πρωτεύον.Το πρωτεύον είναι να διασφαλιστεί η ελευθερία στα πανεπιστήμια που εν πολλοίς έχει απωλεσθεί εις βάρος των πολλών από ακραίες φατρίες αφενός και αφετέρου να επανελληνιστεί η παιδεία στα κατώτερα κλιμάκια.Επίσης να επιβραβευθεί η αριστερία και η έρευνα επιτέλους στα ελληνικά πανεπιστήμια και να σπάσουν τα καθηγητικά κατεστήμενα στην έρευνα και στα κονδύλια ώστε επιτέλους τα ταλέντα να χρηματοδοτηθούν.Δυστυχώς ο νόμος Διαμαντοπούλου τα τελευταία δεν τα άγγιξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό το να επιβραβευτεί η αριστερία αντί για αριστεία σας ξέφυγε ή γράφτηκε εσκεμμένα; γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει..

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.