1/9/16

Σάββας Καλεντερίδης: Νέα, πιο βαθιά κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Νέα, και μάλιστα πιο βαθιά κρίση είναι σε εξέλιξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που είναι σε εξέλιξη από τις 24 Αυγούστου, οπότε εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, μαζί με περίπου 2.000 Σύρους αντικαθεστωτικούς.
Πριν αρχίσει η επιχείρηση αυτή, που υποτίθεται ότι έγινε για την εξάλειψη της παρουσίας των τζιχαντιστών του ΙΚ από την Τζαραμπλούς και από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, και γι’ αυτό εξασφαλίστηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ, οι τζιχαντιστές αποχώρησαν από την περιοχή, κατόπιν συνεννόησης με τους συμμάχους τους Τούρκους. Έτσι, η όλη επιχείρηση εξελίσσεται σε περιοχές που κατέχουν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (ΔΔΣ), οι οποίες είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.
Μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν προχθές ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα στο Ιράκ και τη Συρία, ήλθαν χθες οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ αλλά και του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού πρόεδρου, με τις οποίες καταδικάζονταν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των ΔΔΣ.
Μάλιστα, και στις δύο δηλώσεις τονιζόταν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να συγκρούονται δυο σύμμαχοι, όπως είναι η Τουρκία και οι ΔΔΣ, για να μην επωφεληθεί από τη σύγκρουση το ΙΚ.
Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν στην κυριολεξία την τουρκική κυβέρνηση, η οποία αντί να δει τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν τις ΔΔΣ και τις Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι η ραχοκοκαλιά τους, ως τρομοκράτες, όχι μόνο τις χαρακτηρίζουν συμμάχους, αλλά τις εξομοιώνουν με την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς (φωτ.: imctv.com.tr)
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», είπε ότι «η Τουρκία συμμετέχει στην επιχείρηση αυτή στηριζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», και ότι «η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το σημείο που οι πολίτες της Τουρκίας που κατοικούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία, θα νιώσουν ασφαλείς από την τρομοκρατική απειλή».
Όσον αφορά δε τις ΗΠΑ, ο Μπιλγκίτς είπε ότι «Οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν την υπόσχεση που έδωσαν στην Τουρκία πριν να ξεκινήσει η επιχείρηση εκδίωξης του ΙΚ από την πόλη Μένπετζ, ότι μετά την επιχείρηση δεν θα μείνει κανένα στοιχείο του PYD/YPG δυτικά του Ευφράτη».
Όσον αφορά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, ο Μπιλγκίτς είπε ότι αυτές είναι απαράδεκτες και ότι έχει γίνει σχετικό διάβημα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Πάντως, παρά τους λεονταρισμούς των Τούρκων αξιωματούχων, είναι γεγονός ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι επιθέσεις εναντίον θέσεων του ΔΔΣ έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Εν αναμονή των εξελίξεων…

12 σχόλια:

  1. Σήμερα αγόρασα την "δημοκρατία"
    Συυγχαρητήρια για τις αποκαλύψεις σε όλους σας.
    Το μεγαλύτερο ξεβράκωμα που έχει υπάρξει ποτέ για τους ξένους κατακτητές (ΕΕ με όλα τα εργαλεία της - eurostat κλπ) και τους ντόπιους προδότες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (ΔΔΣ), δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ (sic).

    Είναι μισθοφόροι τρομοκράτες που σκοτώνουν άμαχους σε ξένο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη
      οι ΔΔΣ είναι βασικά Κούρδοι της Συρίας, που ζούσαν επί δεκαετίες χωρίς ταυτότητα και χωρίς δικαιώματα και τώρα απελευθερώνουν την πατρίδα τους, μαζί με Άραβες και Τουρκομάνους, από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Καλεντερίδη

      Δεν θεωρώ ότι παρά τα όσα αναμφιβόλως δίκαια έχουν οι Κούρδοι, ότι η στρατηγική της κατάληψης Συριακών εδαφών, και ανακήρυξης κράτους μέσα σε αυτά τα εδάφη, και δή υπό τας ευλογίας και την υλική στήριξη των Αμερικανών, είναι μια βιώσιμη στρατηγική και εδράζεται σε αρχές. Βέβαια ο κόσμος τελευταί βρίθει αρχών, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

      Εκ του αποτελέσματος κρίνω, και αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι οι ΔΔΣ είναι όργανο των Αμερικάνων που εξακολουθούν να καταστρέφουν την Συρία, δια λογαριασμό μερικών Αραβικών καθεστώτων που βρίσκονται σε αποσύνθεση και των ονειρώξεων τους για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσσία.

      Υπό αυτό το πρίσμα τους θεωρώ τρομοκράτες του Συριακού λαού.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνω και γω μαζι σου.

      http://www.thecanary.co/2016/08/31/us-turkey-launched-bloody-offensive-rocking-middle-east/

      Διαγραφή
    4. Τρομοκράτες του συριακού λαού και όλων των λαών της περιοχής μεταξύ αυτών και εμάς (Ελλάδα,Κύπρος) είναι οι Τούρκοι ιμπεριαλιστές τους οποίους θέλουμε να εντάξουμε και στην ΕΕ ! Δείτε τι έχουν κάνει στην πόλη τους Σιρνάκ ! Την έχουν ισοπεδώσει.Σπίτια αμάχων έχουν βομβαρδίσει.
      Οι Κούρδοι είχαν φιλικές σχέσεις με τον Άσσαντ τον πατέρα μέχρι που οι Τούρκοι απείλησαν ότι θα μπουν στη Δαμασκό και εδιώχθη ο Οτζαλάν,ο οποίος είχε θητεύσει στην κοιλίδα Μπεκάα στο Λίβανο και έκανε και διακοπές στη Λαττάκεια.Υπάρχουν φωτογραφίες στο ίντερνετ.
      Το PYD στρέφεται πρωτίστως εναντίον της Τουρκίας και δευτερευόντως εναντίον της Συρίας για αυτό και το καθεστώς ΄Άσσαντ ως αντίδραση στη στήριξη Ερντογάν στους μισθοφόρους του ΙΣΙΣ έδωσε τη δυνατότητα στο PYD να αναπτυχθεί ως αντίβαρο και καλά έκανε.
      Βέβαια φυσικά και χρησιμοποιήθηκε προσφάτως από τις ΗΠΑ ,τις οποίες όμως πρέπει για τα δίκαια του κουρδικού λαού να χρησιμοποιήσει και αυτό !
      Κάθε αίτημα των λαών της Ανατολίας για ελευθερία και δημοκρατία απέναντι στο στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκύρας είναι πλήρως δίκαιο.Επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με το φασιστικό αυτό καθεστώς που καταπιέζει και εμάς τους Έλληνες ακόμα.Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.Η Τουρκία πρέπει να εκδημοκρατιστεί και να σέβεται τους γείτονες της και τους λαούς της.

      Διαγραφή
  3. γιατί έχω την αίσθηση ότι η Tουρκια τσίμπησε, και κατάπιε το δόλωμα που θα της κάτσει στο λαιμό... Σίγουρα αν είσαι Tουρκια - Syria - Iran - Iraq δεν θες Κουρδιστάν. Αν είσαι όμως ΗΠΑ - Ρωσία το τελευταίο που θες είναι μια Τουρκια να κάνει κουμάντο στην περιοχή. θα δούμε αν ο κανόνας του "διαιρει και βασίλευε" θα επαληθευτεί και πάλι με την δημιουργία του Kουρδιστάν, που προϋποθέτει σύγκρουση Τουρκίας - Κούρδων για να γίνει.Φτάνουμε στο ζουμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να μην απέχει από την πραγματικότητα το σχόλιο.Όντως τσίμπησε το τυράκι η Τουρκία...

      Διαγραφή
  4. Υφίστανται πληροφορίες ότι στη γραμμή αντιπαράταξης έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ (ολιγομελή αποσπάσματα αναγνωρίσεων) ώστε να επιτηρούν την εκεχειρία και να αποτρέψουν τυχόν νέα προέλαση προς MANBIJ. Πολύ ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκ των δογμάτων της Αμερικανικής διπλωματίας η ρήση Χ.ΚΙσινγκερ στο πόλεμο Ιράν-Ιράκ το 1980 "Τι κρίμα να μην γίνεται να ηττηθούν και οι δύο".Απο την μία πλευρά λοιπόν οι ισλαμιστικές τζιχανιστικές οργανώσεις της δήθεν Συριακής αντιπολίτευσης (στρατηγικός σύμμαχος ΗΠΑ-Τουρκίας), απο την άλλη το Ισλαμικό κράτος (Εμβρυουλκός σχεδιασμών ΗΠΑ-Τουρκίας) και οι δύο αυτοί κατά των Κούρδων του PYD-PKK (της μόνης δηλ. φερέγγυας στρατιωτικής δύναμης επι του εδάφους στην μάχη κατά του ISIS).Ο Πόλεμος δια αντιπροσώπων ώστε να μην πατήσει αμερικανική μπότα στο έδαφος προκαλεί πλέον επιπλοκές-περιπλοκές δύσκολα διαχειρίσημες

    Η διάσταση της διαμάχης Σιιτών-Σουνιτών λανθασμένα έχει παραμεληθεί απο πολλές προσεγγίσεις.Το σχήμα SDF πράγματι έχει πράγματι απομειώσει σε σημαντικό βαθμό τους φόβους των Αράβων και παράλληλα έχει γεφυρώσει το χάσμα τους με τους Κούρδους. Το σχήμα των Ισλαμιστικών τζιχαντιστικών οργανώσεων έχει πλέον καταστεί ο χειρότερος εχθρός των Σουνιτών σε Συρία και Ιράκ.Τουρκία και ΗΠΑ έχουν βρεθεί με την καυτή πατάτα στα χέρια , αυτής των τζιχαντιστών συμμάχων τους.Η Αμερικανική διπλωματία έχει την δυνατότητα να αποσύρει την στήριξη της ,η Τουρκία δεν την έχει καθώς είναι οι μόνοι της στρατηγικοί σύμμαχοι, στην προσπάθεια επίτευξης του οράματος της Μεγάλης Τουρκίας και της αποτροπής του Κουρδικού Ντόμινο.Η Πακιστανοποίηση της Τουρκίας, όσο αυξάνει ο συγχρωτισμός της με τον ακραίο Ισλαμισμό,θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική επιδεινώνοντας την ήδη τραγική της θέση.

    Πρόσφατα Τούρκοι αρθρογράφοι ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η Αμερικανική διπλωματία τεχνηέντως έσυραν την Τουρκία στον βάλτο της Συρίας αφήνοντας αιχμές για εγκατάλειψη της.Το ταξίδι Μπάιντεν προσέφερε ευφορία στην Τουρκική διπλωματία αναφορικά με τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Συρία.Η επικείμενη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν θα είναι καταλυτική για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

    Η δήλωση Ντουράν Καλκάν πως πλέον έχουν καταρρεύσει τα τεχνητά σύνορα στην Μ.Ανατολή λόγω εισβολής της Τουρκίας στην Συρία και πως οι Κούρδοι δεν έχουν κανένα λόγο να τα σεβαστούν, - και θα ενισχύσουν με κάθε τρόπο τις δυνάμεις τους στην Ροζάβα-, μπορεί να πέρασε στα ψιλά όμως συνιστά οιωνό δη κακό για την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.rt.com/usa/357817-turkey-blasts-us-kurds/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ σωστές οι εντοπίσεις του κου Γρέγου και φαντάζομαι οτι οι αμερικανοί πολυ θα ήθελαν κάποιους άλλους συμμάχους να στηριχτούν στην περιοχη απο τους αρχικούς φανατικούς και αυτο ακριβως αργά και μεθοδικά κανουν.Το ενδιαφέρον ειναι η εξελιξη δεδομενου οτι οπως το εντοπίζει σωςτα ο γραφών η τουρκια δεν μπορει να αλλαξει ρότα....

    η μηπως το μπορέσει με κάποιον ελιγμό οπως μας έδειξε τελευταία..που κόντεψε να δώσουν όρκους πίστης κ έρωτα με τη Ρωσσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.