31/8/16

Σάββας Καλεντερίδης: Κάτι αλλάζει σε ΗΠΑ και Ρωσία για την Τζαραμπλούς

  • (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Μετά την τέταρτη μέρα των επιχειρήσεων στην περιοχή της Τζαραμπλούς και νότια αυτής και αφού ο αριθμός των τουρκικών αρμάτων που εισέβαλαν στο συριακό έδαφος μέρα με τη μέρα αυξάνεται ενώ έρχονται και άρματα Λέοπαρντ-2 από σχηματισμό της Κωνσταντινούπολης στα σύνορα με τη Συρία και Τούρκοι αναλυτές που εκφράζουν τις απόψεις του κύκλου του Ερντογάν μιλούν για επικείμενη σαρωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, αρχίζει να ξεχωρίζει αλλά και να αλλάζει το πολιτικοδιπλωματικό τοπίο γύρω από την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».
Ενώ μέχρι τώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απλώς εξέφραζε την ανησυχία του για την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας, σήμερα Ρώσοι αναλυτές, σε άρθρο στην εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενοι στρατιωτικές πηγές μεταφέρουν τη δυσφορία της Μόσχας για την απόφαση της Τουρκίας να ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρίας, με την επιχείρηση εναντίον της Τζαραμπλούς, η οποία υποστηρίχτηκε από αμερικανικά μαχητικά. Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για την επιχείρηση, αλλά δεν περίμεναν τέτοιας κλίμακας συμμετοχή του τουρκικού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» απειλεί να υπονομεύσει την αναθέρμανση των ρωσοτουρικών σχέσεων αλλά και την υλοποίηση όλων εκείνων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Το πρώτο δείγμα αυτής της νέας κατάστασης είναι η ανακοίνωση από πλευράς της ρωσικής προεδρίας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας-Ρωσίας που θα γίνει στην Αττάλεια, ενώ μέχρι χθες όλοι περίμεναν ότι θα δώσει το παρών, για λόγους καθαρά συμβολικούς.
Η ίδια αλλαγή φαίνεται ότι υπάρχει και στις ΗΠΑ, ειδικά στο υπουργείο Άμυνας, όπου ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία πολιτοφυλακών στη Συρία και των συροκουρδικών δυνάμεων νότια της Τζαραμπλούς είναι «απαράδεκτες», υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχουν πλέον δυνάμεις του ISIS.
Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Ομπάμα σε Ιράκ-Συρία, Μπρετ ΜακΓκάρκ, ο οποίος έγραψε:«Παρακολουθούμε τις αεροπορικές επιδρομές και τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του PYD/YPG. Οι συγκρούσεις αυτές, σε περιοχές που δεν υπάρχει ο ISIS, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτές και προκαλούν βαθιά ανησυχία».

(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Ήδη, μετά τις δηλώσεις των Αμερικανών επισήμων, είχαμε την πρώτη αντίδραση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στο PYD, για να αποσυρθεί ανατολικά του Ευφράτη. Ήδη δε οι βομβαρδισμοί του τουρκικού πυροβολικού τη Δευτέρα ήταν μειωμένοι, ενώ δεν σημειώθηκε καμία αεροπορική επιδρομή μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Αυτή ήταν η νέα πολιτικοδιπλωματική εικόνα τη Δευτέρα το απόγευμα και έχει ενδιαφέρον να δούμε το ρου των εξελίξεων τις επόμενες μέρες…

24 σχόλια:

  1. Όντως μέχρι τώρα ''παίζει'' μόνο πυροβολικό. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερντογαν φυσικα και τους την έπαιξε σε όλους όμως. Βέβαια έχει μπει για τα καλά στον βάλτο της Συρίας αλλά ή θα βγει μεγάλος νικητής από εκεί ή νεκρός, νομίζω δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλέον.

    Όσον αφορά την περίπτωση Άσσαντ νομίζω πως σύρθηκε από το Ιράν σε αυτή την συμφωνία γιατί δεν τον έχω για τελείως χαζό αλλά επειδή το Ιράν φοβάται τους Κούρδους προφανώς και πίεσε τον Άσσαντ να συμφωνήσει με τον διάβολο. Βέβαια, με τον ίδιο διάβολο έκανε συμφωνία και το Ιράν και η Ρωσία αλλά και η Αμερική. Συμφωνίες μεταξύ διαβόλων βέβαια δεν μπορεί να περιμένει κανείς να κρατηθούν. Ωστόσο, προς το παρόν ο Ερντογάν βγήκε από πάνω από τους υπόλοιπους.
    Αφενός δίχασε Σύριους και Κούρδους με αποτέλεσμα να πάρει ανάσα το ισλαμικό κράτος όπως πολύ σωστά είπαν οι Κούρδοι. Στρεφόμενοι προς τους Τούρκους οι Κούρδοι το Ισλαμικό κράτος μπορεί να επικεντρωθεί στον Άσσαντ. Ο διαχωρισμός σε τρομοκράτες και μη είναι ψεύτικος έχει αποδειχθεί περίτρανα στο πεδίο της μάχης. Ο ΕΣΣ και το Ισλαμικό κρα΄τος δρουν σε αγαστή συνεργασία. Επιπλέον, και ενώ απέσυρε δυναμεις ο Σουλτάνος από εκεί που είχε τάξει στον Άσσαντ αυτές απλώς αντικατάσταθηκαν από άλλες του ισλαμικού κράτους καλύτερα μάλιστα εξοπλισμένες αφού ο τουρκικός στρατός παρείχε απευθείας κάλυψη από βαρέα όπλα στις υπό τον έλεγχό του ομάδες ισλαμοφασιστών. Ο Άσσαντ δηλαδή βγήκε και χαμένος και σε περιοχές που περίμενε να είχε θέσει υπό έλεγχο. Έπεσε στην παγίδα του Ερντογάν μαζί με Ρώσους και Ιρανούς. Αν πέσει ο Άσσαντ τότε οι Κούρδοι θα είναι μάλλον το λιγότερο που θα απασχολεί τους Ιρανούς, το ίδιο και τους Ρώσους. Αυτό που κατάφερε ο Ερντογάν δεν το μπόρεσαν οι Αμερικάνοι να διασπάσουν το κοινό μέτωπο Άσσαντ-Κούρδων. Από την άλλη το να πιστεύουν οι Αμερικάνοι ότι μπορούν να εμπιστευθούν τον Ερντογάν είναι μόνον ανέκδοτο. Ο Ερντογάν έχει δική του Ατζέντα για την περιοχή και οι Αμερικανοί δεν είναι και ούτε και θα μπουν στα σχέδια αυτά παρά μόνον ως υπηρέτες. Οι Αμερικάνοι παρέχουν νομιμοποίηση στα εγκλήματα του Ερντογάν και απλώς βγάζουν τα δικά τους ματάκια σιγά σιγά έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στην Ρωσία. Ο μοναδικός παράγοντας ειλικρινά φιλοαμερικανικός στην περιοχή θα μπορούσε να είναι μόνον ο κουρδικός αλλά από ό,τι φαίνεται και τον χάνουν αφενός και αφετέρου εκτίθενται ανεπανόρθωτα όσον αφορά μελλοντικές διαμάχες. Η ήττα των Κούρδων στη Συρία είναι ήττα της Αμερικής νίκη του Ερντογάν, των Σαουδαράβων και όποιου άλλου στηρίζει το Ισλαμικό κράτος και ήττα της Ρωσίας και του Άσσαντ σίγουρα. Αν οι Κούρδοι νικηθούν ποιος θα κρατήσει τον Ταγίπ από το να ρίξει και τον Άσσαντ? Ή μήπως θα κατεβάσει η Ρωσία το ένα αεροπλανοφόρο που έχει και θα κηρύξει πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ?
    Είναι ξεκάθαρο πως ο Τούρκος πρέπει να σταματηθεί αλλιώς όντως οι εξελίξεις μπορεί να κλιμακωθούν σε απρόβλεπτο βαθμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνησω απολυτα σε οτι λες,οπως και με την αναλυση του Σαββα.Μου κανει εντυπωση ομως,τοσο ευκολα ο Ερντογαν να τους κοροιδεψε ολους.Αλλα τα γεγονοτα αυτο δειχνουν.Ομως οπως ειπαν οι Αμερικανοι,η κατασταση ειναι πολυπλοκη και ολα αλλαζουν πολυ γρηγορα,ενω την ιδια ατιγμη ελεγαν,δημοσια,στους Κουρδους να φυγουν απ την πολη Manbej.H ουσια ειναι,οτι πολλα παιζονται στην περιοχη μας,η κατασταση ειναι ρευστη και ο Κοτζιας(που τον θεωρουσα σοβαρο),χαριεντιζεται με τον ΤΟυρκο στην Κρητη


      YΓ Η Σαουδικη Αραβια,οπως και το Ισραηλ,που ειναι εναντιον Ασαντ και υπερ DAESH,ειναι στην ιδια συμμαχια με τις ΗΠΑ

      Διαγραφή
    2. Το Ισραήλ από ό,τι έχω καταλάβει είναι με όποιον χάνει. Θέλει να διαιωνίζεται ο πόλεμος. Οι Αμερικάνοι θέλουν να περάσει ο αγωγός των δικών τους συμφερόντων για αυτό και έχουν τόσο πολύ στενή οπτική των ζητημάτων και εντέλει θα μέινουν εκτός ουσιαστικού παιχνιδιού. Θα παρέχουν απλώς τον οπλισμό θα είναι επικουρικοί και υπηρέτες των Ισλαμοφασιστών. Ο Ταγιπ τους κορόιδεψε αυτό φαίνεται ναι, προσωρινά μπορεί αλλά τους κορόιδεψε και έσπειρε τη διχόνοια ανάμεσα σε Κούρδους και Σύριους. Αυτό μόνον προσωρινά εξυπηρετεί τους Αμερικανούες γιατί μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος ο Ερντογάν αποκτά ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας. Επιπλέον και το Ισραήλ βγαίνει χαμένο γιατί το Ισραήλ υποστηρίζει τους Κούρδους στο εγχείρημά τους. Εκτιμησή μου είναι οτί κανείς δεν θέλει να αναδειχθεί ένας νικητής στη Μέση Ανατολή και για αυτό θα σταματήσουν τον Ερντογάν με τον Άλφα ή τον Βήτα τρόπο. Από αυτή την άποψη έχει διαπράξει στρατηγικό σφάλμα ή τέλος πάντων παίζει ένα στοίχημα με πολύ μεγάλο τζάκ ποτ αλλα με λίγες πιθανότητες να κερδίσει, αν του κάτσει όμως....

      Διαγραφή
    3. TO Ισραηλ στηριζει Κουρδους,αλλα την ιδια στιγμη,δεν εχει προβλημα με DAESH και θεωρει εχθρο τον Ασαντ.Παντως και γω πιστευω οτι το βολευει ο πολεμος

      Αν ισχυει αυτο που λες,που εχει πολλες πιθανοτητες,ειναι τραγικο λαθος των Αμερικανων.Απλα θελω να περιμενω να δω,γιατι μου μοιαζει λιγο περιεργο ο Ερντογαν,ετσι ευκολα να τους κοροιδεψε ολους.Το μελλον θα δειξει.

      Διαγραφή
    4. Μα αυτό το λάθος οι Αμερικάνοι το διαπράττουν συνέχεια και για αυτό πάνε κατά διαβόλου. Οι Αμερικάνοι καταλαβαίνουν μόνον δολάρια και πιστεύουν πως όλοι έτσι κατλαβαίνουν τον κόσμο. Εκεί κάτω όμως έχουν να κάνουν με ειλικρνά ιδεολόγους ανθρώπους όπως το ίδιο είναι και οι Κινέζοι και ας χρησιμοποιούν το χρήμα ως όπλο επέκτασης. Οι Αμερικάνοι εμπέδωσαν το χρήμα τόσο πολύ που το έκαναν από όπλο ιδεολογία οπότε καταρρέουν και ας κρατάνε ακόμα τα τεχνολογικά πρωτεία. Το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι και νομίζω πως σιγά σιγά αρχίζουν και ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τα πρότυπα του πατριώτη και του ήρωα. Δεν είναι τυχαία η επαναφορά του κάπτεν Αμέρικα στο προσκήνιο, οι ήρωες που παραμένουν πιστοί στην Αμερική πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Η ποπ κουλτουρα είναι ο πολιτισμός της αμερικής και εκεί βλέπεις και τις αλλαγές που επιδιώκουν στην γεωπολιτική αρένα. Όλα αυτά πάνε χέρι χέρι....

      Διαγραφή
    5. Οι Αμερικανοι ειναι πολυ καλοι,στο ν αναλυουν καταστασεις,αλλα αδυνατουν να καταλαβουν οτι εκτος των πολλων κεντρων εξουσιας που εχουν,δεν μπορουν να προβλεψουν το μελλον.Ουτε τον Πουτιν περιμεναν,ουτε πιστευω ο Μπους ειχε σαν σκοπο την δημιουργια ISIS.Aπλα ξεχνανε οτι δεν ειναι Θεοι και οτι καθε κινηση τους,θα επιφερει αλλαγες,που μπορει να μην εχουν προβλεψει.Η αλαζονεια τους νομιζω ειναι το μειονεκτημα τους.παραμενουν αυτοκρατορια(δολλαριο,συμβατικα οπλα,χρηματοπιστωτικα ιδρυμματα),αλλα οχι για πολυ ακομα.

      Δεν θεωρω οτι εχουν χασει τον πατριωτισμο τους.Ο Καπταιν Αμερικα ειναι ελλειψης πρωτοτυπιας του Χολυγουντ.Δες αντιδρασεις στον αθλητη που δεν σηκωθηκε στην ανακρουση του εθνικου υμνου η στην οικογενεια Khan,που μιλησε στο συνεδρειο των δημοκρατικων και ειπαν οτι ειναι μουσουλμανοι και υπερηφανοι πατριωτες που ο γιος τους πεθανε για την πατριδα στον πολεμο του ιρακ.Οι συντηριτικοι λενε τους προοδευτικους οτι δεν ειναι πατριωτες,και οι δευτεροι απαντανε οτι οι πρωτοι κανουν ζημια με τις πολιτικες στην χωρα τους.Σε ολες τις ταινιες τους,εχουν Αμερικανικες σημαιες.Ειναι πατριωτες,αλλα με δικο τους τροπο.

      ΓΙα τον ρολο της ποπ κουλτουρας,συμφωνω.

      Διαγραφή
    6. Why did Syria drop the Kurds? For the fun of it? Or just because Iran dictated it?
      Why someone tries to steal your country, you rather see them chopped meat.

      Διαγραφή
    7. Συμφωνω μαζι σου,καποιοι απλα,επειδη ενδιαφερονται μονο για τους Κουρδους,δεν βλεπουν ολη την αληθεια,που ειναι αυτη που λες εσυ.Οι Συριοι εχουν ερωτηθει αν θελουν να διαλυθει,ουσαστικα η χωρα τους,επειδη το θελουν οι Αμερικανοι,οι Ισραηλινοι και οι Σουδαραβες;

      Διαγραφή
  3. Όσοσν αφορά της στάση της ελληνικής κυβέρνησης και άρα της Ελλάδος και πως επηρεάζει εμάς. Ο υπουργός εξωτερικών παρέχει επίσης νομιμοποίηση στο καθεστώς Ερντογάν και έχοντας ένα τρομακτικά φοβικό σύνδρομο ελπίζει σε νίκη του Σουλτάνου με αντάλλαγμα την ευμένια του Σουλτάνου. Αν ο Σουλτάνος ξεμπερδέψει με Συρία και Κούρδους ποιος άραγε θα τον κρατήσει μακριά από τα ελληνικά νησιά όταν μάλιστα ήδη έχει αποβιβάσει τον στρατό του? Στα νησιά σήμερα είναι εγκλωβισμένοι 12 χιλιάδες άνθρωποι στη συντριπτική πλειοψήφια άνδρες στη συντριπτική πλειοψηφία τους μη πρόσφυγες. Από τους 75 χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί περίπου στη χώρα μας από τη στιγμή που τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα μες την Ελλάδα 15 χιλιάδες δεν έχουν καταγραφεί και έχουν χαθεί όπως ο υπουργός Μουζάλας κατέθεσε. Τα 6 χιλιάδες είναι αστεία όποιος ξέρει πρόσθεση βγάζει τους αριθμούς αμέσως. Ούτε ξέρει ποιοι είναι ούτε που είναι όπως δεν ξέρει τι είναι και αυτοί που έχει στα στρατόπεδα. Άλλωστε παραδέχεται ο ίδιος ότι αυτοί που παίρνουν τα χαρτιά του Σύριου πρόσφυγα πολλοί δεν φαίνεται να ξέρουν τίποτα για την Συρία. Μέχρι να τελειώσει η ιστορία μπορεί στην Ελλάδα να καταλήξουν και 200 χιλιάδες άνθρωποι. Αν από αυτούς οι 120-130 χιλιάδες είναι άνδρες και αν οι 40-50 χιλιάδες είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν τότε έχεις όχι πέμπτη φάλαγγα αλλά πέμπτη στρατιά έτοιμη να δράσει σεντός Ελλάδος. Ακόμα και τώρα όμως όπου έχει στα νησιά 12 χιλιάδες, στη Λέσβο 6 χιλιάδες, αν από αυτούς οι 2 χιλιάδες εξοπλιστούν με ένα καλάσνικοφ κατα που πάνε τα σχέδια του ελληνικού στρατού για υπεράσπιση του νησιού? Δνε το συζητώ καν σε ένα με δυο χρόνια, θα αποχωρήσουμε πριν καν εισβάλλουν οι Τούρκοι. Όταν ένα νησί έχει ένα παράθυρο άμυνας κάποιας ώρας πόσο μειώνεται αυτό το παράθυρο υπεράσπισης μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις όταν υπάρχουν ήδη 2 χιλιάδες εχθρικές δυνάμεις? Όσο για το πως μπορεί να γίνει ο εξοπλισμός είναι πολύ εύκολο, 2 χιλιάδες τυφέκια και χειροβομβίδες ένα φορτίο ψαροκάικου είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα παθαινουμε,αφου ψηφισαμε τους εθνομηδενιστες και ψευτοανθρωπιστες του ΣΥΡΙΖΑ.Μην ξεχναμε και τους ψευτοπατριωτες των ΑΝΕΛ

      Διαγραφή
    2. Αυτοί απλώς είναι το αποκορύφωμα του εθνομηδενισμού αλλά και οι άλλοι δεν πανε πίσω δυστυχώς. Έχει εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία η έλλειψη αγάπης για την πατρίδα τόσο πολύ που θα μας την πάρουν άλλοι. Αυτό έτυχε να το διαβάσω χτες στο τοίχο σε ένα μέρος στην Αγγλία και δείχνει γιατί τραβάμε όσα τραβάμε και τι κατάρα είναι ο εθνομηδενισμός. Βάλε δίπλα στο ρητό τον Αλέξη, τον ΓΑΠ κάτι άλλους διεθνιστές και κοσμοπολίτες και αμέσως καταλαβαίνεις. Στίχοι του walter scott

      Breathes there the man, with soul so dead,
      Who never to himself hath said,
      This is my own, my native land!

      Διαγραφή
    3. Ανατριχιασα μονο που ο διαβασα(το ρητο),τα λεει ολα....
      Η πλακα ειναι οτι τοσο εθνομηδενισμο,δεν θα βρεις σε καμια χωρα,περα απ την Ελλαδα.

      Ενα αρθρο για τις σχεσεις ΤΟυρκιας Αμερικης Ρωσιας και Συριας.Δεν αφορα,συγκεκριμενα την Τζαραμπλους,αν θεωρει ο Σαββας οτι δε αφορα το αρθρο,ας μην το δημοσιευσει:
      http://www.zerohedge.com/news/2016-08-29/turkeys-new-relationship-russia-and-assad

      Διαγραφή
    4. Προσωπικά θεωρώ ότι το άρθρο είναι πολύ χρήσιμο. Βέβαια και εγώ αλλά και ο αναλυτής στο άρθρο δεν δίνουμε την πρέπουσα βαρύτητα σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία. Ο Πούτιν μπορεί να την πάτησε για παράδειγμα γιατί μπορεί να υπερεκτίμησε την επιρροή του Ερντογάν στο Ισλαμικό κράτος. Τον Ερντογάν όμως δεν τον πειράζει τι κάνει το Ισλαμικό κράτος όμως και θα μπορούσε να πουλήσει την επιρροή του περισσότερο από όσο αξίζει. Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται είναι πως από όλη την κατάσταση το ισλαμικό κράτος επωφελήθηκε περισσότερο από οσο περίμεναν όλοι ενω πλέον είναι βέβαιο πως το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και κανένας δεν μπορεί αν το ελέγξει. Αυτοί που κάνουν κουμάντο στο ισλαμικό κράτος δεν είναι ούτε κατσαπλιάδες ούτε τίποτα μπορεί να χειρίζονται κατσαπλιάδες για να κάνουν τη δουλειά τους αλλά πολιτικά παίζουν το παιχνίδι πολύ σωστά. πρόκειται για σύγχρονη λερναία ύδρα. Η τουρκική εισβολή στη Συρία είχε μόνον έναν στόχο τους Κούρδους το έλεγε άλλωστε και το όνομά της, όποιος πίστεψε ότι θα ήταν στόχος το ισλαμικό κράτος πιάστηκε κορόιδο τόσο απλά. Βέβαια αν αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία του Σουλτάνου μένει να το δούμε...

      Διαγραφή
    5. Εχεις δικιο στα περι Σαουδικης Αραβιας και ΚΑταρ.Σπανια γινεται αναφορα σ αυτες τις χωρες(οπως και για Ισραηλ),εκτος απο καποιες φορες,που αναφερονται οτι ειναι μερος της Αμερικανικη συμμαχιας.

      Σωστη και η αναφορα σου στο DAESH,δεν μπορει αυτοι που κανουν κουμαντο,να ειναι κατσαπλιαδες και να εχουν φτασει εδω που εχουν φτασει.Επισης,δεν εχω δεν αναφορα στην Υεμενη,που μετα την σαουδικη Αραβια,εγινε βομβαρδισμος σε στρατιωτικη ακαδημια,που υποτιθεται οτι ειναι η πιο καλα φυλασσομενη περιοχη στην χωρα αυτη.Ο DAESH,ανελαβε την ευθυνη.Μηπως,επειδη εχουν προβληματα σε αλλες περιοχες,στρεφουν το βλεμμα τους προς Υεμενη;

      Διαγραφή
  4. Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι για την Ρωσία
    Η Ρωσία ήθελε αυτήν την επέμβαση για πολλούς λόγους :
    1. Για να διαταχθούν οι σχέσεις Κούρδων-Αμερικανών
    2. Για να ενισχυθεί ο Άσσαντ μέσω διοχέτευση ανταρτών από τα μέτωπα της Λατάκειας και του Χαλεπιου στο μέτωπο του βορρά
    3. Για να αλλάξει η προσοχή του δυτικού κόσμου από τους βομβαρδισμούς του Ασαντ και των Ρώσων, στην επέμβαση των Τούρκων και τον βομβαρδισμό κατά των Κούρδων
    4. Για να μειωθεί η επιρροή των Κούρδων στη Συρία, μετεπολεμικά
    5. Για να ικανοποιηθεί ο σύμμαχος που λέγεται Ιράν

    Με ένα σμπάρο 5 τρυγόνια

    Όσο για τους Αμερικανούς, αυτοί υποφέρουν από τα πολλαπλά κέντρα αποφάσεων που κάνουν παιχνίδι στην Συρία, με αποτέλεσμα να μην έχουν μία σταθερή θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσον αφορα το 3,οι μονοι που ασχολουνται με τους βομβαρδισμους Ρωσιας και Ασαντ,ειναι οι δυτικοι.Αυτοι,οτι και να συμβει,θα το εχουν πρωτο θεμα.Τα υπολοιπα που λες,εχουν μια λογικη.Δεν γινεται να πιστευουμε οτι Ο Πουτιν,ετσι απλα εγινε φιλος με τον Ερντογαν.

      Διαγραφή
  5. Πενταγωνο:

    https://www.youtube.com/watch?v=1AJew3tAEMo

    Απο 2ο λεπτο μεχρι τελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του JARABULUS MILITARY COUNCIL (JMC) και του τουρκικού στρατού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν τώρα ότι δεν έχουν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με κανέναν και ότι περιμένουν λίγο ακόμα ώστε να αποχωρήσουν οι κούρδοι ανατολικά του Ευφράτη. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν εφόσον θεωρήσουν ότι εξακολουθούν να απειλούνται από την παρουσία του YPG στην περιοχή της MANBIJ. Επίσης, το κορυφαίο, ανέφεραν ως απαράδεκτες τις δηλώσεις των αμερικανών ότι δεν πρέπει να χτυπάνε το SDF/YPG!! Τρελές καταστάσεις, ο καθένας λέει και κάνει τα δικά του...Χάος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πρόβλημα είναι πως ψάχνεται να βρείτε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι διαφορετική για τον καθένα. Πρέπει να εστιάζεται στα γεγονότα.Και το γεγονός είναι ένα: η Τουρκία είναι σε πόλεμο. Ο Ερντογάν είναι ισχυρός μέσα στην Τουρκία. Ένα πράγμα μόνο δεν μπορεί να αντέξει: την απώλεια εδαφών..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.alternet.org/world/us-policy-killing-kurds?akid=14583.2575525.La6wU2&rd=1&src=newsletter1062839&t=10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατα την αποψη μου:1.Το ισραηλ αρεσκεται στο χαος της περιοχης.Κιαν ηταν δυνατον θα προκαλουσε ολο και μεγαλυτερο,ενισχυοντας παντα τον λιγοτερο ισχυρο, τελεια και παυλα.-αυτα δε, τα περι κουρδων ειαι φληναφηματα-.
    2.Ο Πουτιν (η ρωσικη πολιτικη σκεψη δηλ.) θα δωσει μεγαλυτερο βαρος στα ωφελη που μπορει να αρπαξει στο μετωπο της ουκρανιας, αποτι στο μετωπο της μεσης ανατολης ,χωρις αυτο να σημαινει οτι θ'απεμπολησει την ισχυροποιηση των ερεισματων του -βλεπε: βασεις & συνεργασια με Ασαντ-στην περιοχη.
    3.Οι Αμερικανοι θα επιμενουν στα δικα τους αυτοκρατορικα σχεδια: Η αποδυναμωση και συνθηκολογηση της Κινας-Ρωσιας και η διασπαση των BRICS.Αρα το Ιραν ως μαλακωτερος στοχος εχει προτεραιοτητα για αυτους κιας δινεται η εντυπωση για το αντιθετο.
    Σ'ολο αυτο το παιχνιδι, η τουρκια κατεχει δεσποζουσα θεση ως γειτνιαζουσα με τους προαναφερθεντες και εχοντας αναλαβει στο αμεσο αλλα και απωτερο παρελθον, στρατηγικο ρολο τοσο με την πρωην Σοβ.Ενωση(βλεπε πρωην σοβιετικες δημοκρατιες-τσετσενια),Κινα(βλεπε ουιγουροι),Συρια(τα γνωστα τρεχοντα γεγονοτα).Ειναι ηλιου φαεινοτερον οτι θα αναλαβει και ρολο εναντιον του Ιραν μετα την Συρια αν οχι και ταυτογχρονα(ηδη εμπλεκονται δυναμεις του Ιραν στην Συρια).Στον δε ρολο της αυτο,η τουρκια του "ισλαμιστη σουνιτη" ερντογαν ειναι η ιδανικη μορφη στην οποια την θελουν οι αμερικανοι.Αρα το "αποτυχημενο" πραξικοπημα στην τουρκια ανεξαρτητα αν το ηξερε ο ερδογαν ή οχι,εγινε για τα "ματια του κοσμου".Δηλ της Ρωσιας...Εν ολιγοις:"Μαγκες αραχτε,παρτε ποπκορν και καλη διασκεδαση"...Οσο για την Ελλαδα,αυτη ανεξαρτητως πολιτικων,ακολουθει πιστα την αμερικανικη αντζεντα πουναι φιλοερδογανικη στην τρεχουσα φαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον"! Στο "τέλος της ημέρας" το Κουρδιστάν θα είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.