28/8/16

Σάββας Καλεντερίδης: Ο διπλός στόχος των Τούρκων και το παιχνίδι των Κούρδων

Ο διπλός στόχος των Τούρκων και το παιχνίδι των Κούρδων

  • Τούρκοι στρατιώτες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Ασχέτως αν δεν έπεσε μία ντουφεκιά –αφού η Τζαραμπλούς στην ουσία παραδόθηκε στους ενόπλους του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) κατόπιν συμφωνίας που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το σύμμαχο Ισλαμικό Κράτος–, η «Ασπίδα του Ευφράτη» είναι μια στρατιωτική επιχείρηση, και έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία της.
Μετά τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και τα σχέδια που έγιναν σε υπηρεσιακό επίπεδο, η επιχείρηση ξεκίνησε στις 04:00 της 24ης Αυγούστου 2016, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τουρκικά F-­16, ενώ συμμετείχαν και δυο μαχητικά των ΗΠΑ. Στις 10:00 άρχισε η είσοδος των αρμάτων του τουρκικού στρατού, με αμερικανικά βομβαρδιστικά A­10 να «ανοίγουν» το δρόμο για ασφαλή προέλαση.
Σε πρώτη φάση εισήλθαν στο έδαφος της Συρίας 16 άρματα (αργότερα προστέθηκαν άλλα δέκα), και 14 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Μετά, τις απογευματινές ώρες, από την Τουρκία μπήκαν περίπου 2.000 ένοπλοι του ΕΣΣ, ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονταν ήδη μέσα στην πόλη, κατόπιν προηγηθείσας συνεννόησης με το ΙΚ. 
Με κόκκινο βέλος η Τζαραμπλούς, με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους, και με γκρι οι περιοχές του ΙΚ (πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο) 
Επίσης, στην κωμόπολη βρίσκονταν περίπου 180 στελέχη των ειδικών δυνάμεων, καθώς και στελέχη της ΜΙΤ, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους τζιχαντιστές του ΙΚ που κατείχαν την πόλη, για να γίνει ομαλή αντικατάσταση δυνάμεων. Την όλη επιχείρηση υποστήριζε αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.
Η επιχείρηση έως εδώ ήταν αναίμακτη, και είχε διπλό στόχο:
  • Ο πρώτος ήταν να δείξει στη Δύση, και κυρίως στις ΗΠΑ, ότι η Τουρκία για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος ενεργά στον αγώνα εναντίον του ΙΚ, και στεγανοποιεί μέρος των συνόρων της.
  • Ο δεύτερος, να αποτρέψει την απελευθέρωση της πόλης από τους Κούρδους και να δημιουργήσει μια βάση μέσα στο έδαφος της Συρίας, η δύναμη της οποίας θα αποτρέψει οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσής της στο μέλλον, γιατί τους ένοπλους του ΕΣΣ οι εμπειροπόλεμοι και πειθαρχημένοι Κούρδοι τους έχουν κυριολεκτικά για… ορντέβρ.
Όσον αφορά για το στρατηγικό στόχο της επιχείρησης, σε πρώτη φάση είναι να αποτρέψει την απελευθέρωση της κωμόπολης Αλ Μπαμπ από τους Κούρδους και την ένωση των καντονιών Κομπάνι-Αφρίν, και σε δεύτερη η εξάλειψη όλων των καντονιών, που αποτελούν κοινή απειλή για Τουρκία και Συρία.
Φυσικά, το ερώτημα που ήδη πλανάται πάνω από την περιοχή, είναι –καλά όλους τους άλλους, Ρώσους, Σύρους, Ιρανούς και Αμερικανούς–, «τους Κούρδους τους ρώτησαν;».

6 σχόλια:

  1. κανενα που αποφασισαν την εκδιωξη του δεν τον ρωτησαν. τωρα αν δεν βρεθει καποιος να τροφοδοτησει να βοηθησει τους κουρδους, θα εκδιωχθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα, με τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής φαίνεται πως όχι μόνο ρώτησαν αλλά πήραν και συγκατάθεση των ΗΠΑ οι Τούρκοι. Πρώτον, ο τύπος στις ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικά "ήσυχος" για αυτή την εξέλιξη ή χειρίζεται το όλο θέμα σαν ελάσσονος σημασίας. Είναι βεβαίως και η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ και εκ των πραγμάτων οι διεθνείς εξελίξεις παρουσιάζονται με μειωμένη σημαντικότητα. Δεύτερον, αεροσκάφη των ΗΠΑ που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ παρέχουν αεροπορική υποστήριξη. Αμερικανός επίσημος ανέφερε στο CNN ότι υπάρχει συνεργασία με τους Τούρκους σε αυτή την επιχείρηση.

    Ο Ερτογάν δηλώνει ότι o PYD είναι πρωταρχικός στόχος σε αυτή την επιχείρηση.

    Η δική μου ερώτηση είναι με τι σκεπτικό αποφασίζουν οι ΗΠΑ να επιτρέψουν αυτή την τροπή στις εξελίξεις. Μήπως "πούλησαν" τους Κούρδους, που ήταν σύμμαχοί τους μέχρι τώρα και γιατί;

    http://edition.cnn.com/2016/08/24/middleeast/turkish-troops-isis-syria-operation/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις της Τουρκίας και του Ισλαμικού κράτους γίνονται σε απόλυτο συντονισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που βλέπω στον χάρτη με κάνει να πιστεύω ότι είναι μια ακίνδυνη, επιχείρηση εντυπωσιασμού και γοήτρου των Τούρκων, η πόλη είναι πραγματικά στα σύνορα, δεν είναι μια εισβολή βάθους που θα καταπονούσε τις τουρκικές δυνάμεις. Με δύο λόγια δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ αυτή η επιχείρηση, οι Κούρδοι μπορούν να ενωθούν οι πόλεις κλειδιά είναι η Al Rai και η Al Βab εάν οι Τούρκοι ανοίξουν μέχρι εκεί τις επιχειρήσεις τους, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα Τουρκικό Βιετναμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άρθρο δίδει μία πληροφορία πολύ σημαντική.Ότι στόχος δεν είναι μόνο ο διάδρομος από την Τζαραμπολούς στο Αρφίν αλλά και η ολοκληρωτική εξάλειψη των καντονίων.Όσο για την τελευταία πρόταση το ερωτήμα μου είναι γιατί οι Κούρδοι δεν αντεπιτίθενται στην Τζαραμπολούς από τα ανατολικά του Ευφράτη? Λόγω της έλλειψης αεροπορικής υποστήριξης μάλλον αναμένουν τους Τούρκους για ανταρτοπόλεμο στα περίχωρα της Ιεραπόλεως ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς όπως φοβόμουν, η κατάσταση στην περοχή εξελίσσεται πολύ άσχημα. Ήδη οι τουρκόσποροι σε συνεργασία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, καταλαμβάνουν το ένα χωριό μετά το άλλο και κατευθύνονται προς την MANBIJ και την AL-BAB, ταυτόχρονα. Οι εναπομείνασες δυνάμεις των SDF μετά την αποχώρηση του YPG, δεν είναι σε θέση να κρατήσουν. Οι όποιες απώλειες που θα σημειωθούν στους τούρκους δεν είναι ικανές ώστε να τους σταματήσουν. Δεν έχει σημασία αν θα χάσουν 10 ή 50 άρματα. Έχουν πολλά, δε τους ενδιαφέρει. Ήδη μετακινούν και LEOPARD A4 από την Πόλη. Έχουν στόχο να καταλάβουν μεγάλη περιοχή μέχρι το Χαλέπι. Από ΗΠΑ σιγή ιχθύος. Καλά, δε το συζητάω για ένωση καντονιών και τα λοιπά. Αυτά τελείωσαν...Ας ελπίσουμε τουλάχιστον το YPG να εδραιωθεί ανατολικά του Ευφράτη, γιατί οι τούρκοι εάν πάρουν φόρα μπορεί να τους χτυπήσουν και εκεί. Ο σουλτάνος τώρα έχει ξεφύγει και είναι ικανός για όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.