29/9/16

«Επιζήμια» για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης, λέει ο Ερντογάν

«Η Άγκυρα να σεβαστεί τη συνθήκη» απαντά η Αθήνα
«Επιζήμια» για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης, λέει ο Ερντογάν
Θέτει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του 1923 ο Τούρκος πρόεδρος και λέει: «Με τη Λωζάνη δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»

Θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης θέτει ευθέως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη».

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»

Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μάλιστα να διασυνδέσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Ντοκιμαντέρ για τη Συνθήκη της Λωζάνης


Τι απαντά η Αθήνα
«Όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί άδικων προβλέψεων της συνθήκης της Λωζάνης σε βάρος της Τουρκίας.

«Η συνθήκη της Λωζάνης και όλο το διεθνές δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό» τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίεευμα της εφημερίδας Χουριέτ,  αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Άγκυρα στην συνθήκη της Λωζάνης.

Η συνθήκη της Λωζάνης

Η συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του ελληνικού στρατού από τον τουρκικό υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου έπειτα από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Η Τουρκία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι (άλλοι κάνουν λόγο για περίπου 2.000.000), χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η Συνθήκη αυτή συσσώρευσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.

Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες θα ήταν ευεργετική για την Τουρκία, καθώς η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεριζώσει την απειλή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ίδια συνάντηση που είχε σήμερα με ομάδα διοικητών επαρχιών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Μιλώντας μια ημέρα αφού το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνέστησε την παράταση της διακυβέρνησης υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογαν δήλωσε πως το μέτρο επιτάχυνε τη μάχη της Άγκυρας εναντίον της τρομοκρατίας και πως πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα υποστηρίξουν την παράταση του καθεστώτος αυτού.

«Η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες εκτιμήσεις και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα (στο θέμα αυτό)», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ερντογάν: Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας»

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας» στα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας τη διπλή απειλή που η Άγκυρα υποστηρίζει πως αποτελούν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας.

Μιλώντας σε επαρχιακούς διοικητές στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πως οι δυναμεις των Κούρδων της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές που είναι πιστοί στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ «αλληλοτροφοδοτούνται».

http://www.protothema.gr/world/article/615014/epizimia-gia-tin-tourkia-i-sunthiki-tis-lozanis-leei-o-erdogan/ 

Αθήνα στον Ταγίπ Ερντογάν: Οφείλεις να σεβαστείς τη συνθήκη της Λωζάννης


O ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στη Βουλή. ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές O ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στη Βουλή. ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές 
«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό».
Αυτό τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Άγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για άδικες προβλέψεις της συνθήκης σε βάρος της Τουρκίας.

ΚΚΕ: Επικίνδυνες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης
«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα “γκρίζων Ζωνών”» τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης».
«Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το “κλείσιμο” του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.
Και καταλήγει: «Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ είναι παράγοντας “ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή”, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει».

— Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για αμφισβήτηση των συμφωνιών του 1923 της Λωζάνης, τορπιλίζουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακόπτουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επαναφέρουν την Τουρκία σε ρόλο ταραχοποιού στα Βαλκάνια, αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων. Και προσθέτει:

Απώτερος σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών και είναι φανερό από τις δηλώσεις του, ότι παζαρεύει για το θέμα των προσφύγων και της Συρίας, βάζοντας στο τραπέζι ανύπαρκτες Ελληνοτουρκικές διαφορές. Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και αν οι απειλές συνεχιστούν, τότε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

http://mignatiou.com/2016/09/athina-ston-tagip-erntogan-ofilis-na-sevastis-ti-sinthiki-tis-lozannis/

9 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης ecbgr123@gmail.com
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
    ΠΟΥ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Δήλωσε σήμερα ο Ερτογάν:
    «Με την συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούργκος Πρόεδρος.

    “Αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι”,

    Τι μπορεί να υποκρύπτει η δήλωση του αυτή σε σχέση με την Κύπρο;;

    Υπενθυμίζω ότι ο «γνωστός» Καθηγητής Κουλουμπής του επίσης γνωστού ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικού κατ όνομα) είχε κάποτε αποκαλύψει έμμεσα γύρω στο 2006 ότι με το σχέδιο Ανάν είχε γίνει (σε πρώτη κατά τη γνώμη μου φάση…) ένας συμβιβασμός των προδοτών πολιτικών της Ελλάδας , Σημίτη, ΓΑΠ, αλλά και όλου του λοιπού συρφετού (που θα αναφερθεί αργότερα).

    Ο συμβιβασμός αυτός περίπου έλεγε:
    Οι τούρκοι παίρνουν την Κύπρο με το σχέδιο Ανάν και η Ελλάδα παίρνει» τα Νάσια του Αιγαίου.

    Αν ιδωθούν με μέσα από το πλαίσιο αυτό οι καστ αρχήν ξεκρέμαστες δηλώσεις του Ερτογάν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επίκεινται εκ μέρους της Ελλάδας παρόμοιος συμβιβασμός, για να πάρει δήθεν πίσω ο Ερτογάν τις διεκδικήσεις του για το Αιγαίο.
    Και να του δοθεί με τη συγκατάθεση και δήθεν ανακούφιση των κατοχικών υπαλλήλων της φασιστικής ΕΕ Ελλήνων πολιτικών, η Κύπρος δια της τυρκικής ΔΔΟ (Διζωνικής Δικοινοτικής Συν-Ομοσπονδίας)



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει σχέση και με το κουρδικό η συγκεκριμένη δήλωση. Ουσιαστικά λεει οτι δεν αδίκησε μονο τους Κούρδους η συνθήκη αλλά και την Τουρκία ... Εχει πολυ βάθος η δήλωση αυτή. Θελει ανάλυση.προ του πραξικοπήματος ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει οτι πανε κάποιοι να λύσουν τις αδικίες της Συνθήκης και πληρώνει η κυβερνηση μετα απο 100 χρονια την αδικία στο κουρδικό.Τωρα το παίζει αδικημένη και αυτή στο Αιγαίο ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ
    Ι. ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
    ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΑ ΤΗΝ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1923

    Άρθρον 12.
    ............
    Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν.

    Άρθρον 16.
    Η Τουρκία δήλοι ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή δια της παρούσης Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων.
    Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουσι τας συνομολογηθείσας ή συνομολογηθησομένας ιδιαιτέρας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ομόρων χωρών λόγω της γειτνιάσεως αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης ειναι μια σπόντα για τον Ατατουρκ τεράστια ! Άλλη μια διάσταση της δήλωσης ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με συγχωρειτε, αλλα οι πρωτοι που παραβιασαν τη Συνθηκη της Λωζανης ηταν οι Ελληνες πολιτικοι, αρχης γενομενης απο τον "εθναρχη" εκ Σερρων. Για παραδειγμα, ποιος αναγνωρισε δικαιωματα της Τουρκιας στην Κυπρο το 56, τα οποια η ιδια η Τουρκια ειχε απεμπωλησει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η επίσημη αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας από την πλευρά του Σουλτάνου, πηγάζει αφενός μεν από τις ισλαμοεθνικιστικές του πεποιθήσεις, αφετέρου δε από την ανυπαρξία, την εθελοδουλία και την Τουρκολαγνεία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Είναι χαρακτηριστική η αναιμική αντίδραση της κυβέρνησης. Αυτός που παριστάνει τον πρωθυπουργό της χώρας, δεν έκανε ούτε μία δήλωση αποδοκιμασίας!
    Και αυτό γιατί πέραν των παραπάνω ο Ερντογάν κρατάει τον αρχομανή Αλέξη,μέσω τουλάχιστον 2 (εκ των τριών) μειονοτικών βουλευτών και αυτή η παράμετρος δυστυχώς θα οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερο ενδοτισμό απο πλευράς του.
    Ειλικρινά δεν φοβάμαι την Τουρκία.
    Οι κυβερνώντες εθνομηδενιστές με τους ψευτοπατριώτες που χρησιμοποιούν ως άλλοθι με τρομάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδωσες; Χαριζε αυτά που ορίζεις πολυχρονεμένε μου σουλτάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άμα φωνάξεις από την Κω θα ακονιστείς μέχρι την Αλικαρνασσό (βαρβαριστί Μπουντρούμ) , άρα και η Αλικαρνασσός είναι υπό αμφισβήτηση ... στάσου ρε κουμπάρε άμα ο γείτονας φωνάξει τη γυναίκα σου και αυτή ακούσει σημαίνει αυτό κάτι ?
    Εμινεεεέ!!!!! ακούς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.