28/9/16

Εδώ ο Θεοδωράκης έχει δίκιο: Είστε υποκριτές - Έχετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικά σχολεία και υμνείτε τα δημόσια

Συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή
Ελένη Στεργίου
Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην Παιδεία και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι «επίτιμος διδάκτορας Ιδιωτικού πανεπιστημίου της Σμύρνης»
Αυστηρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τα θέματα της Παιδείας άσκησε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για υποκρισία και καταγγέλλοντας ότι περίπου 37.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών.

Δεν υπάρχουν λεφτά για τους παιδικούς σταθμούς επειδή για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτεραιότητα έχουν οι υπουργικοί σύμβουλοι, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης τονίζοντας: “και η κυβέρνηση πανηγυρίζει!”.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, αναφερόμενος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια λέγοντας ότι “η  άρνηση των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν είναι Αριστερά. Πρώτη η Χούντα ισχυρίστηκε ότι αυτά θα καταστρέψουν την Παιδεία”. “Η υποκρισία στη Βουλή συνεχίζεται. Πολιτικοί που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, υμνούν μόνο τα δημόσια και πολεμούν τα ιδιωτικά !”, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού και συνέχισε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι είναι “επίτιμος διδάκτορας Ιδιωτικού πανεπιστημίου της Σμύρνης!”.

“Ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει. Μη κρατικά πανεπιστήμια τώρα. Έχετε τα παιδιά σας έξω, ο πρωθυπουργός έχει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο και εσείς επιτίθεστε  στην ιδιωτική εκπαίδευση,  έχετε υποκρισία. Πριν από εσάς οι Χουνταίοι είχαν απαγορεύσει τα ιδιωτικά σχολεία”, επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

Γι' αυτή την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού δέχτηκε τα «πυρά» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι του επιτέθηκαν φραστικά και σε έντονο τόνο.

Αναφορικά με  το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι τα ρολόγια των θρησκευτικών πρέπει να πάνε στο 2016 και κάλεσε να τολμήσουμε “λίγο παραπάνω”. “Τα παιδιά μας παιδεύονται περισσότερο, οι γονείς πληρώνουν περισσότερο …για να έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού και συνέχισε “μία ώρα τη βδομάδα φυσική, πληροφορική, βιολογία και δύο  ώρες θρησκευτικά”. “Το σύγχρονο σχολείο χρειάζεται περισσότερο θρησκευτικά από επιστήμες; Πρέπει να τολμήσουμε και πρέπει να τολμήσει και η Ορθόδοξη Εκκλησία”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης. Επεσήμανε δε ότι στην εκκλησία υπάρχουν αρκετοί ιεράρχες, “Γήινοι και μετριοπαθείς, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Να μη φοβηθούν αυτόν τον διάλογο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης  ζήτησε, παράλληλα, αξιολόγηση στην Παιδεία. “Να φύγουν όσοι δεν είναι ικανοί και όλοι οι άλλοι να χτίσουν ένα σχολείο σύγχρονο-δίκαιο-παραγωγικό”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε “χρωστάμε ένα καλύτερο σχολείο στους γονείς που βάφουν τις τάξεις και πληρώνουν από τη τσέπη τους την απογευματινή καθαρίστρια”.

Υπογράμμισε δε ότι τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται σαν πεδία κομματικής δράσης, σαν στρατώνες για την εύρεση μαχητών και χειροκροτητών. “Αφήστε τους φοιτητές να συνεννοηθούν,να συμμετέχουν,να διεκδικούν. Αλλά όχι κατ' εντολή της Κουμουνδούρου,της Χαριλάου Tρικούπη,της Πειραιώς”, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Η  ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί, η ζημιά που κάναμε στην παιδεία δεν διορθώνεται με υπουργικές αποφάσεις, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια ήταν στα χέρια των κομμάτων τόσα χρόνια, άρα η ευθύνη είναι διακομματική.

Αναφορικά με την εκπαίδευση στα παιδιά των μεταναστών και  των προσφύγων υπογράμμισε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να φοβούνται, αντίθετα να φοβούνται την μη μόρφωση και τα γκέτο. “Τα προσφυγόπουλα έχουν δικαίωμα στη μάθηση. Οι γονείς – πρόσφυγες έχουν υποχρέωση να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Πρέπει να είμαστε αυστηροί σε αυτό”, δήλωσε ο Θεοδωράκης.

“Ο εθνικός στόχος στην Παιδεία πρέπει να είναι: τα ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου”, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.
Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

  1. Επι της ουσίας απο προσωπική καθαρά εμπειρία ,οτιδήποτε ιδιωτικό ειναι υποδεέστερο του δημοσίου.Δεν ξερω για σχολεία αλλά απο νοσοκομεία γνωρίζω άριστα! Θεωρώ δε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία ανούσια,της πλάκας και άκαιρη.Πολυ πτωχό το πολιτικό σκηνικό και νομίζω εν γνώσει του αποπροσανατολίζει με σοφτ θέματα τύπου παιδείας,εκκλησίας και λοιπά το πόπολο για να μην δει τα σοβαρά θέματα στα οποία ταυτίζονται ολοι και προσκυνούν τον κατακτητή.Οι καλές εποχές Σημίτη όμως που η Εκκλησία και η Παιδεία ητο καλός αποπροσανατολισμός πέρασαν.Ο πεινασμένος τωρα δεν τσιμπά απο τέτοιες στρακαστρούκες...Δεν ασχολείται ουδείς Ελλην πλην των μεσημεριανών εκπομπών με τις σκερτσοζικες διαμάχες της Βουλής ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σταυρος Θεοδωράκης μου είναι εξαιρετικά αντιπαθής. Σήμερα όμως, με (ευχάριστη) έκπληξη τον άκουσα να λέει πράγματα όπως θα τα έλεγα κι εγώ. Σημειώνω ένα εξ' αυτών - το οποίο και θεωρώ σημαντικό:

    "...στην Α' Γυμνασίου, διδάσκονται μία ώρα την εβδομάδα Φυσική, Πληροφορική, Βιολογία και δύο ώρες θρησκευτικά! Αυτή την 'Παιδεία' θέλουμε;..."

    Εκτός λοιπόν κι αν θέλουμε να στηρίξουμε το μέλλον των παιδιών μας στην θρησκεία και την τυφλή υπακοή σε αναπόδεικτες "αλήθειες" αντί της εφηρμοσμένης επιστήμης (το ίδιο δεν κάνουν και στο Ιραν, τη Σαουδική Αραβία κλπ;), κάτι πρέπει να αλλάξει. Για να ξυπνήσει το μυαλό και να πάρει στροφές και για να χτίσει το μέλλον της η χώρα, πρέπει να επενδύσει στην επιστήμη. Ο Μεσαίωνας που πέρασε κάποτε η Ευρώπη και ο Μεσαίωνας που διέρχονται σήμερα οι Ισλαμικές χώρες (και τα δύο συνέβησαν διότι κάποιοι θρησκόληπτοι πίστευαν οτι είναι σημαντικότεροι από την επιστήμη), είναι αρκετός. Καιρός πια να κατευθύνουμε τα παιδία μας στην επιστήμη. Ακόμη κι αν ποτέ στη ζωή τους δεν ασχοληθούν επαγγελματικά με την επιστήμη, θα τους διδάξει τις βασικές αρχές της ζωής και θα τους ανοίξει τα μάτια. Τα Σχολεία και τα πανεπιστήμια, είναι για να διδάσκουν τις επιστήμες και την ανθρώπινη γνώση όπως έχει συγκεντρωθεί μέχρι τις μέρες μας. Για όσους έχουν θρησκευτικές ανησυχίες και αρέσκονται να ακούν φανταστικές ιστορίες και Εβραϊκή μυθολογία, νομίζω πως το κατηχητικό είναι πάντα διαθέσιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του για να πείσει πρόθυμα ώτα, οτι η "δική μας" θρησκεία είναι καλύτερη από όλες τις άλλες (περίπου 3500) που υπάρχουν και πως ο "δικός μας" θεός είναι ο μαναδικός αληθινός ενώ όλοι οι άλλοι είναι ψεύτικοι.

    ...αν όλοι εμείς οι ενήλικοι είχαμε δεχθεί σωστή Παιδεία και Αγωγή, δεν θα χρειαζόταν καν να συζητούμε για την χρησιμότητα ή όχι της θρησκευτικής κατήχησης σε χώρους που το πνεύμα πρέπει να είναι ελευθερο και να αναζητά τη γνώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.