31/10/16

Μαρξ: Ο Βαρουφάκης της εποχής του (Μέρος 1ο – H αμοιβή της εργασίας)


«Είμαι φιλελεύθερος κομμουνιστής και μαρξιστής» είχε δηλώσει μόλις ανέλαβε αρχιδιαπραγματευτής ο Γιάνης ο φονιάς (της Oικονομίας), λίγο πριν αρχίσει να... απειλεί τον Σόιμπλε με Grexit.
Φιλελεύθερος κομμουνιστής είναι η απόλυτη αντίφαση. Σαν να λέμε αναρχικός στρατόκαυλος. Γαύρος βάζελος. Κυκλική ευθεία. Μίνιμαλ Πατούλης. Ισόγειος ουρανοξύστης. Ευφυής συριζαίος. Χνουδωτό γυαλόχαρτο.
Ευτυχώς που προσέθεσε το μαρξιστής. Και καταλάβαμε. Διότι ο μαρξισμός είναι η σουρεαλιστική συναρμογή, σε ένα σύστημα ιδεών, αντιφατικών πραγμάτων. Όμως, επειδή το «δια ταύτα», οι πρακτικές δηλαδή του μαρξισμού βύθισαν στη δυστυχία δισεκατομμύρια ανθρώπους επί έναν σχεδόν αιώνα, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σ΄ αυτές και μικρότερη στη γενεσιουργό αιτία τους: το σκεπτικό τους. Ο Μαρξ, τον οποίο είχα τη διαστροφή να μελετήσω, κατ΄ αρχήν ως έφηβος ανηψιός «ιδεολόγου» αριστερού που μου είχε φέρει ως ακριβό δώρο το απαγορευμένο, χούντα γαρ, «Κεφάλαιο» στην έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» και αργότερα ως φοιτητής της ΑΣΟΕΕ μια και η Μαρξιστική Ανάλυση ήταν βασικό μάθημα – μη χάσουμε, είναι η αποθέωση της αντίφασης! Ένας αχταρμάς ιδεοληψιών, αυθαιρεσιών, φαντασιοπληξιών και ελάχιστων σωστών αλλά κοινότοπων επισημάνσεων, που λειτούργησαν ως άλλοθι σοβαρότητας και εξαπάτησαν πολύ κόσμο, που, μεταξύ μας, αμφιβάλλω αν έχουν διαβάσει ποτέ έστω και μια παράγραφο του ινδάλματός τους.
Για τη συνέχεια liberal

8 σχόλια:

  1. Είναι πιθανό πολλά από αυτά που βρίσκεις λαθεμένα στο μαρξισμό να ισχυουν. Μάλιστα θα προσθέσω άλλο ένα, ότι οι περισσότεροι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί μόλις αποκτήσουν εξουσία τα ξεχνούν όλα. Παρόλα αυτά το καπιταλιστικό μοντέλο αποδεικνύεται τόσο κτηνώδες, αντιφατικό, πολεμοχαρες και τόσο επικίνδυνο για τους ανθρώπους και για τη Γη που πιστεύω ότι πρέπει να βρθεί ένας άλλος δρόμος που να εγγυάται την ισονομία, διακαιοσύνη κλπ και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ένα μοντέλο ¨αριστερό¨ και ελπίζω όχι σταλινικό
    Φυσικά δεν γνωριζω αν αυτό υλοποιείται στην πράξη, αλλά ούτε κι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ¨καλός¨ οπως όλα δείχνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς καλός? Ποιός είναι καλός και κακός? Ο καπιταλισμός είναι οικονομικό μοντέλο το θέμα είναι πολιτικά πως διαχειρίεται κανείς τον καπιταλισμό ενώ έχει και πολλές εκφάνσεις? Ο κομμουνισμός είναι μια παρα φύσιν ιδεολογία και όταν λέμε παρά φύσιν αντίκειται ακόμα και στα ανθρώπινα ένστικτα γιατί ναι μεν ο άνθρωπος είναι κοινωνικό κατασκεύασμα αλλά έχει και ένστικτα. Ο κομμουνισμός είναι αντίθετος ακόμα και στα έσντικτα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη για ιδιοκτησία είναι κυριάρχο ζώο και αν μπορεί να δαμαστεί αυτή η κυριαρχικότητα μέσα σε νόμους και πλαίσια οι νόμοι αυτοί δεν μπορούν να του καταργούν και εντελώς τα ένστικτα αυτά γιατί τότε δημιουργούνται προβληματικά άτομα και ουτοπίες. ο Καπιταλισμός ταιριάζει πιο πολύ στα ανθρώπινα όντα αλλά κάθε τι χωρίς νόμους οδηγεί στη ζούγκλα. Εξαρτάται λοιπόν από την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα η αγριότητα του οικονομικού συστήματος. Αριστερές λύσεις δεν υπάρχουν γιατί δεν υπάρχει αριστερά όπως δεν υπάρχει δεξιά, υπάρχουν τοπικές και παγκόσμιες λύσεις όμως δημοκρατικές και αυταρχικές δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερο ψέμα από το αριστερά και το δεξιά.

      Διαγραφή
    2. Χανιώτη,

      Σού πέρασε ποτέ από το μυαλό, ότι ο καπιταλισμός καί ο μαρξισμός είναι αδέλφια, ως γνήσια τέκνα τού αυτού πατρός, δηλαδή τού διαφωτισμού; Γι αυτό κατέληξαν και στο ίδιο αποτέλεσμα. Και οι δύο υποβίβασαν τον άνθρωπο από homo sapiens σε homo economicus.

      Διαγραφή
  2. η ανάλυση του τζίμερου έαν δεν είναι τραγική είναι τουλάχιστον παιδαριώδης ,
    ο μαρξισμός είναι θεωρία - ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΣ , ΑΛΛΗ Ο ΜΑΟΙΣΜΌΣ ΚΛΠ.
    ο Βαρουφάκης είναι σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το brexit - ΕΣΥ ΤΖΗΜΕΡΕ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ


    αφού δεν το κατέχεις το πράμα , ΑΣΤΟ δε σε παίρνει να μιλάς για θέματα που δε γνωρίζεις , ρώτα ο Μάνο κάτι ισως να γνωρίζει παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλεξάντρ Σολζενίτσιν Για μας στη Ρωσία ο κομμουνισμός είναι ένα ψόφιο σκυλί, ενώ για κάποιους στη Δύση είναι ένα ζωντανό λιοντάρι.
    Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, 1918-2008, Ρώσος συγγραφέας, Νόμπελ 1970

    Ο καπιταλισμός έχει ένα μόνιμο ελάττωμα: την άνιση κατανομή του πλούτου. Ο σοσιαλισμός αντίθετα έχει ένα σταθερό προτέρημα: την ίση κατανομή της φτώχειας.
    Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953


    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν Στους 100 κομμουνιστές, οι 40 είναι αγύρτες, οι 59 αφελείς και ένας μόνο πραγματικός μπολσεβίκος.
    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης


    Καρλ Μαρξ Η θεωρία του κομμουνισμού μπορεί να συνοψισθεί σε μια πρόταση: κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας.
    Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος


    Ουίνστον Τσώρτσιλ Ένας κομμουνιστής μοιάζει με κροκόδειλο. Όταν ανοίγει το στόμα του δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσει ή να σε κατασπαράξει.
    Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν Ο κύριος εχθρός του κομμουνισμού είναι ο χριστιανικός κλήρος.
    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης




    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν Ο κομμουνισμός είναι σοσιαλισμός που βιάζεται.
    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης


    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν Είναι αλήθεια ότι η ελευθερία είναι πολύτιμη. Τόσο πολύτιμη, που μερικές φορές πρέπει να τη χορηγούμε με δελτίο.
    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν Ο σκοπός του σοσιαλισμού είναι ο κομμουνισμός.
    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης

    Frank Zappa Ο κομμουνισμός δεν έπιασε επειδή στους ανθρώπους αρέσει να τους ανήκουν πράγματα.
    Frank Zappa, 1940-1993, Αμερικανός μουσικός

    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν Δώστε μας ένα παιδί 8 χρονών και θα γίνει μπολσεβίκος για πάντα.
    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης


    Ουίνστον Τσώρτσιλ Οι σοσιαλιστές θεωρούν ότι είναι κακό να κερδίζεις. Εκείνο όμως που είναι πραγματικά κακό, είναι να χάνεις.
    Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953



    Will Rogers Ο κομμουνισμός είναι σαν την ποτοαπαγόρευση: καλή ιδέα, αλλά δεν δουλεύει.
    Will Rogers, 1879-1935, Αμερικανός ηθοποιός


    Ρόναλντ Ρήγκαν Πώς μπορείς να καταλάβεις έναν κομμουνιστή; Καλά, είναι κάποιος που διαβάζει Μαρξ και Λένιν. Και πώς μπορείς να καταλάβεις έναν αντικομμουνιστή; Είναι κάποιος που κατανοεί τον Μαρξ και τον Λένιν.
    Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος [1981-1989]


    Μάργκαρετ Θάτσερ Οι «Μαρκς & Σπένσερ» νίκησαν τους Μαρξ & Ένγκελς.
    Μάργκαρετ Θάτσερ, 1925-2013, Βρετανίδα πρωθυπουργός


    Ουίνστον Τσώρτσιλ Από το Στέτιν στη Βαλτική μέχρι την Τεργέστη στην Αδριατική ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει πέσει στην Ευρώπη.
    Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953


    Ebenezer Elliott Οι κομμουνιστές κάνουν εκκλήσεις για ίση κατανομή άνισων κερδών.
    Ebenezer Elliott, 1781-1849, Άγγλος ποιητής


    Nicolas Gomez Davila Κάθε γάμος μεταξύ ενός διανοουμένου και του κομμουνιστικού κόμματος καταλήγει σε μοιχεία.
    Nicolas Gomez Davila, 1913-1994, Κολομβιανός συγγραφέας


    Λέων Τρότσκυ Όπου το κράτος είναι ο μοναδικός εργοδότης, αντιπολίτευση σημαίνει να λιμοκτονείς.
    Λέων Τρότσκυ, 1879-1940, Σοβιετικός ηγέτης


    Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, καταλάβαμε, ότι όλα αυτά που μας έλεγαν για το σοσιαλισμό ήταν ψέματα και όλα εκείνα που μας έλεγαν για τον καπιταλισμό ήταν αλήθεια.
    Κάτοικος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας


    Ρόναλντ Ρήγκαν Αν η Σοβιετική Ένωση επέτρεπε την ύπαρξη και ενός άλλου κόμματος, πάλι θα ήταν ένα μονοκομματικό κράτος, γιατί όλοι θα πήγαιναν με το άλλο κόμμα.
    Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος [1981-1989]

    Rene Coluche Ξέρετε τι είναι ένα κουαρτέτο στη Σοβιετική Ένωση; Είναι μια συμφωνική ορχήστρα που επέστρεψε από περιοδεία στην Αμερική.
    Rene Coluche, 1944-1986, Γάλλος κωμικός


    P.J. O’ Rourke Ο σοσιαλισμός είναι παραβίαση της αμερικανικής αρχής ότι δεν πρέπει να χώνεις τη μύτη σου στις δουλειές των άλλων, εκτός αν πρόκειται να βγάλεις κανένα φράγκο.
    P.J. O’ Rourke, 1947-, Αμερικανός αρθρογράφος & συγγραφέας


    P.J. O’ Rourke Στο τέλος τους νικήσαμε με τζιν Levis 501. Ένα τεράστιο ολοκληρωτικό καθεστώς γονάτισε επειδή κανένας δεν ήθελε πια να φοράει βουλγάρικα παπούτσια. Τώρα τους φάγαμε, και είμαστε το νούμερο ένα στον πλανήτη.
    P.J. O’ Rourke, 1947-, Αμερικανός αρθρογράφος & συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα σήμερα είναι η CETA ή οι θεωρίες του 1917 ;

    Πως όμως ένα γνήσιο νεοφιλελεύθερο μαγειρείο σε αφήνει νηστικό σήμερα ;

    Απλά σερβίροντας ένα φαγητό που σήμερα δεν τρώει κανένας, και ανοίγοντας τον σχετικό "διάλογο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άλλος ένας που έχει "μελετήσει" το Μαρξ, από την εφηβεία κιόλας. Όσο "κομμουνιστής" είναι ο Βαρουφάκης τόσο έχει ιδέα από Μαρξ ο Τζίμερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.