17/10/16

Αποκαλύψεις για τις συγκλίσεις από Ακιντζί - «Δεν θα μείνουν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο»

Θέματα ιθαγένειας, διαμονής των υπηκόων της ΕΕ, νόμιμης διαμονής (legal domicite), το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το θέμα των ελευθεριών και θέματα ίσης αντιμετώπισης των Τούρκων και των Ελλήνων υπηκόων, συζήτησαν σήμερα οι δύο ηγέτες δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφέροντας ότι μαζί με σημεία διαφορών, υπάρχουν συγκλίσεις και σημεία συμφωνίας. 
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην αυριανή (Δευτέρα 17/10) τους συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα κάνουν μια αξιολόγηση του έργου που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και θα καθορίσουν το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη σημασία που έχει για την τ/κ πλευρά να μην εξαφανιστεί η διζωνικότητα και το στοιχείο της δικοινοτικότητας, και με αυτή την έννοια – είπε – είναι σημαντική η έννοια της νόμιμης διαμονής/κατοικίας, καθώς είναι ένα θέμα που αφορά και τις τοπικές εκλογές. “Σήμερα επιβεβαιώσαμε μια συμφωνία στην οποία είχαμε φθάσει και προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι το εξής: το δικαίωμα νόμιμης διαμονής θα αναγνωριστεί στο 20%, το περισσότερο σε σχέση με τους εσωτερικούς υπηκόους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, σε όσους έρθουν από την άλλη συνιστώσα πολιτεία. Ώστε η πλειοψηφία των Τ/κ σε αυτή την πλευρά να μην τεθεί με κανέναν τρόπο σε κίνδυνο”.

Μαζί με αυτό, είπε, υπάρχει βεβαίως και το δικαίωμα διαμονής που δεν θα περιλαμβάνει κανένα πολιτικό δικαίωμα, λέγοντας πως αυτό είναι μια αναπόφευκτη εφαρμογή σε μια χώρα μέλος της ΕΕ. “Όποιος θέλει μπορεί να μείνει όπου θέλει, να καταλύσει, αν θέλει να κάνει εξοχικό, να πάρει διαμέρισμα αν θέλει να μείνει, να εργαστεί αν βρει δουλειά, να προσφύγει στην τοπική διοίκηση για να φτιάξει μια επιχείρηση και να την κάνει αν πάρει την άδεια. Όλες αυτές οι πιθανότητες θα υπάρχουν και στις δύο πλευρές, ωστόσο αυτά δεν θα περιέχουν πολιτικά δικαιώματα”.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην εσωτερική ιθαγένεια τα κριτήρια για την οποία, είπε, θέτουν οι συνιστώσες πολιτείες, στο δικαίωμα παραμονής που δεν περιλαμβάνει πολιτικά δικαιώματα, αλλά – είπε - το πιο σημαντικό για την τ/κ πλευρά είναι η έκταση της νόμιμης διαμονή/κατοικία, που περιλαμβάνει πολιτικά δικαιώματα. “Και σε αυτό το θέμα υπήρξε ήδη συμφωνία. Σήμερα την επιβεβαιώσαμε. Θα είναι το περισσότερο 20%”.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο θέμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας λέγοντας ότι υπήρχαν κάποια κενά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στον ε/κ Τύπο. Όπως είπε, δεν διατάραξαν την προηγούμενη συμφωνία για 5000 αστυνομικούς της ε/κ συνιστώστας πολιτείας και 3100 της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, το οποίο αντιστοιχεί σε αναλογία 60-40%. Οι Ε/κ, είπε, υποστηρίζουν ότι αυτό ισχύει για όλα ενώ η τ/κ πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι 50-50% εξηγώντας ότι βρέθηκε μια μέση λύση.

Για τους Τ/κ, πρόσθεσε, το σημαντικό είναι οι μονάδες που θα φέρουν όπλα και όχι οι αριθμητική ισότητα αυτών που θα είναι στα γραφεία. Συμφώνησαν, είπε, όσον αφορά στις μονάδες που θα έχουν δικαίωμα χρήσης όπλων και στην κοινή επιτροπή ερευνών να είναι μισοί – μισοί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το 60-40 γι αυτούς που θα είναι στα γραφεία, το αποδεχθήκαμε, σημείωσε εξηγώντας ότι αυτή η αναλογία δεν αφορά όλα τα θέματα της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού για το ότι λύση στο Κυπριακό με παραμονή τουρκικού στρατού δεν είναι λύση, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι “μετά τη λύση δεν θα μείνει άλλωστε τόσος τουρκικός στρατός, Ένα από τα αποτελέσματα της λύσης θα είναι και η σταδιακή μείωση του τουρκικού στρατού. Αυτό το ξέρουν όλοι. Δεν υπάρχει πρότασή μας για παραμονή 40.000 στρατιωτών εδώ. Κάνουμε λόγο μόνο στην ύπαρξη ενός αριθμού στρατιωτών, ο οποίος θα συμφωνηθεί”.
Ο αριθμός αυτός, πρόσθεσε, θα προκύψει στο πλαίσιο των διεργασιών για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και θα φτάσουμε σε αυτόν προοδευτικά σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν το δούμε από αυτή τη σκοπιά, δήλωσε, αυτό συμβάλλει στη λύση, “αλλά εάν λέτε για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις, μηδέν ασφάλεια, τότε δεν μπορεί να είναι δυνατή μια συμφωνία”.
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.