18/10/16

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν έχασε στη Μοσούλη;

  • Κούρδοι περμεργκά έτοιμοι για την απελευθέρωση της Μοσούλης (φωτ.: EPA / Andrea Dicenzo)
Ο αποκλεισμός του τουρκικού στρατού από τη συμμετοχή στην επιχείρηση της Μοσούλης έχει δημιουργήσει ένα δυσάρεστο κλίμα για τον Ερντογάν, ο οποίος με δηλώσεις του είχε δώσει την εντύπωση στους Τούρκους ότι η Τουρκία είναι τόσο δυνατή, που όπως και να ’χει το πράγμα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση. Αρκεί να θυμηθούμε τις απαξιωτικές δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, όταν εκείνος δήλωνε ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας που σταθμεύουν παράνομα στην Μπασίκα δεν πρόκειται να συμμετέχουν στην επιχείρηση, και όποιες δυνάμεις τολμήσουν να το κάνουν θα είναι στόχος. 
Όσον αφορά τις δηλώσεις του Ερντογάν στο Ριζαίο, από όπου και η αναφορά στον «Εθνικό Όρκο», στα σύνορα της… ψυχής των Τούρκων και το δημοψήφισμα στη Θράκη (που ήταν σχολιασμός του αρθρογράφου της Sabah και εσφαλμένως απέδωσε ο Άρης Αμπατζής του ΑΠΕ στον Τούρκο πρόεδρο), θα πρέπει να πούμε τα εξής: Το περιεχόμενο των δηλώσεων Ερντογάν εντάσσεται στον νέο εθνικό σχεδιασμό της Τουρκίας, ο οποίος γίνεται ακριβώς πάνω στα σύνορα της… ψυχής των Τούρκων και ίσως λίγο παραπέρα. Απλώς ο Ερντογάν ίσως να αναγκάστηκε να κάνει τη συγκεκριμένη αναφορά στην πατρίδα του, το Ριζαίο του Πόντου, για να ξεπεράσει φραστικά τα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έλεγαν ότι «Ο Ερντογάν έχασε στη Μοσούλη».
Παραθέτουμε παρακάτω σε ακριβή μετάφραση του υπογράφοντος από τα τουρκικά, άρθρο του Σουλεϊμάν Όζισικ, διευθυντή της ηλεκτρονικής εφημερίδας Internethaber.com, σχετικά με την απελευθέρωση της Μοσούλης και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Η επιχείρηση της ΜοσούληςΆρχισε η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Στην επιχείρηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, και στην οποία θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ο ιρακινός στρατός και ο στρατός των Κούρδων πεσμεργκά, η Τουρκία δεν λαμβάνει μέρος.
Χωρίς αμφιβολία, εκείνος που θα επηρεαστεί περισσότερο από τις εξελίξεις στη Μοσούλη, εκτός από τον τοπικό πληθυσμό, είναι η Τουρκία.
Ο Ερντογάν έκανε πολύ πρόωρα μια δήλωση με την οποία έδειχνε ότι δεν υπολογίζει κανέναν στον κόσμο: «Θα είμαστε παρόντες και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επόμενη μέρα». Όμως αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, είναι ότι οι ίδιες οι εξελίξεις είναι αυτές που θα υποχρεώσουν την Τουρκία να εισβάλει στη Μοσούλη και όχι να μείνει απ’ έξω. Κι αυτό γιατί αν δεν μπούμε εμείς στη Μοσούλη, τότε ο πόλεμος θα έλθει στην Τουρκία.

(Φωτ.: EPA / Ahmed Jalil)
Χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατούσε το «Ο Ερντογάν έχασε στη Μοσούλη». Δυστυχώς, ως χώρα δεν μπορούμε να δούμε μπροστά, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Και όποιος έχει στο χέρι του ένα «έξυπνο» τηλέφωνο, στέλνει μηνύματα που σχετίζονται με τη διεθνή πολιτική.
Μπορεί σήμερα να φαίνεται ότι έχασε ο Ερντογάν, όμως δεν βλέπουμε ότι οδηγούμαστε σε καταστάσεις που αύριο μπορεί να αποδειχτεί ότι εκείνος που έχασε είμαστε όλοι εμείς.
Αυτό που οφείλει να κάνει ο Ερντογάν, είναι να χαλάσει αυτό το παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη. Άλλωστε με τις δηλώσεις του αυτό κάνει. Και είμαι σίγουρος ότι οι δηλώσεις του θα αποφέρουν το ανάλογο αποτέλεσμα.
Αναφορικά με εκείνους που διαδίδουν ότι «ο Ερντογάν έχασε», ο Ερντογάν κάνει αυτό που πρέπει ως ηγέτης ενός κράτους και προστατεύει με νύχια και με δόντια τα συμφέροντα της χώρας.
Τουλάχιστον δεν κάνει εκείνο που έκανε ο Ινονού και δεν θάβει κάτω από το έδαφος 50 μαχητικά αεροπλάνα, επειδή του το ζήτησαν οι ΗΠΑ.
Άλλωστε αυτό είναι που δεν μπορείτε να χωνέψετε, έτσι δεν είναι;


10 σχόλια:

  1. Σήμερα δήλωσε ο Γιλντιρίμ ότι συμμετέχει η Τουρκία στον συνασπισμό που βομβαρδίζει την Μοσούλη. Τι ισχύει τελικά?? Επίσης ο Ερντογάν διάβασα ότι ανακοίνωσε ότι αφού καταλάβουν την Αλ Μπαμπ, θα στραφούν ενάντια στους Κούρδους στην Μανμπίτζ. Τι συμβαίνει? Αν γίνουν όλα αυτά, αυτό σημαίνει ότι τελείωσε ο κουρδικός διάδρομος και θα πραγματοποιηθούν τα σχέδια της Τουρκίας για ζώνη ασφαλών πτήσεων???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα
      η συμμετοχή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι άλλης τάξς ζήτημα.
      Όλη η φασαρία έγινε για τη συμμετοχή του σχηματισμού που βρίσκεται στη Μπασίκα, από κοινού με Τουρκομάνους και Σουνίτες που εκπαίδευσε ο σχηματισμος αυτός τα δυο τελευταία χρόνια.
      Αυτό εξήγειλε ο Ερντογάν και δεν έγινε.
      Γι' αυτό και το άρθρο του Οζισικ, που είναι φιλικός προς τον Ερντογάν.
      Όσο για την Αλ Μπαμπ, εκεί γίνεται παιχνίδι μετξαύ Ερντογάν και Ι.Κ.
      Οι τζιχαντιστές στην ουσία παραδίδουν τις πόλεις και τα χωριά στους Τούρκους.
      Εκεί θα δούμε τι θα γίνει, έχει ψωμί η υπόθεση.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Συμφωνώ, με τα λίγα που ξέρω, ότι στην Αλ Μπαμπ θα κριθεί προς τα πού θα πάει το πράγμα.

      Διαγραφή
  2. October 12, 2016 11:30 am | A.E.I. (American Enterprise Institute)

    The next phase in Turkey’s political violence?
    Michael Rubin

    https://www.aei.org/publication/the-next-phase-in-turkeys-political-violence/

    "It has now been almost three months since the failed coup in Turkey. The events of July 15 were predictable, but they nevertheless mark a watershed in modern Turkish history. Still, it would be a mistake to view the coup as a single event. Turkey actually experienced two coups, but it will be the third and coming coup which could be the most violent and might very well cost Turkish President Recep Tayyip Erdoğan his life.
    ..................................................................
    If Erdoğan is assassinated — and there will be attempts — the remaining Turkish deep state will be most able to fill the vacuum.
    ..................................................................
    Erdoğan may believe he is sultan but, in reality, he may already be dead man walking".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαββα ..Μήδενα προ του τέλους μακάριζε...και ειδικα με τον Τούρκο..
    Ψωμί Επειςης θα εχει αν επιτρέπει στους τζιχαντιστες να περάσουν χωρις απώλειες απο Μοσούλη προς Συρία μεριά για ευνόητους λογους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δηλ. εμας τι μας συμφερει τελικα;Ο ταγιπ που υποτιθεται οτι παει κοντρα στους αγγλοσαξωνες και σια ή ενα κεμαλικο καθεστως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παντως 1)τα τουρκια F16 τελικα λαμβανουν μερος στις επιχειρησεις
      2)ο δε τουρκικος σχηματισμος στην Μπασικα ,προφανως περιμενει την σειρα του(κατα την αποψη μου)...Και θα λαβει μερος εν ευθετω χρονω...
      3)100000 αμαχοι,διοχετευονται προς συρια απο την μοσουλη...

      Διαγραφή
  5. Έθαψε 50 μαχητικά αεροπλάνα Ο Ινονου? Χαχα,φοβερός!Εάν ήταν δικός μας,οι μισοί δρόμοι της Αθήνας,θα είχαν το όνομά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. doom taxi... πριν λίγες ώρες (μεσημέρι σήμερα 161020) και σύμφωνα με κουρδικές πηγές, το Ιρακινό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα κράτησης για τον πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης (από τον Απρίλιο 2009 έως τον Μάϊο του 2015) και επικεφαλής των «Φρουρών της Νινευή» Atheel al-Nujaifi, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία δλδ για παροχή βοήθειας-στήριξης προς την Τουρκία ... (DAILY SABAH).

    σχετικά (με τον τουρκολάγνο και κλασικό «φεουδάρχη με τα όλα του»):

    Μετά πτώση της Μοσούλης (το 2014) στο ισλαμικό κράτος, ένα μεγάλο μέρος της σουνιτικής ηγεσίας άλλαξε πορεία, με βασική επιδίωξη την μεγαλύτερη τοπική αυτονομία.

    Συνέντευξη με τον Atheel al-Nujaifi, Ερμπίλ, Δεκέμβριος 2014.

    "The Sunni Predicament in Iraq" του RENAD MANSOUR (*) - March 03, 2016

    http://carnegieendowment.org/2016/03/03/sunni-predicament-in-iraq-pub-62924

    (*) Το Carnegie Endowment (Ίδρυμα) για τη Διεθνή Ειρήνη, είναι μια δεξαμενή σκέψης εξωτερικής πολιτικής με κέντρα στην Ουάσινγκτον, στη Μόσχα, στη Βηρυτό, στο Πεκίνο, στις Βρυξέλλες και στο Νέο Δελχί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.