27/10/16

Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων: Πρώτη φορά τέτοια επίθεση στη Δικαιοσύνη

Σκληρή ανακοίνωση της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης των δικαστικών
Παναγιώτης Τσιμπούκης 
Επικρίνουν την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης - Τι απαντούν στις αιτιάσεις Γεροβασίλη - Να δείξει «τη δέουσα αυτοσυγκράτηση» καλεί την κυβέρνηση η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ
«Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις», υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερνή σκληρή ανακοίνωσή της μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο με το οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την έκδοση των τηλεοπτικών σταθμών.
Παράλληλα, η ΕΔΕ σημειώνει ότι «ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας (σ.σ.: των δικατσών) είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση.

Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα.

Επιρρίπτεται ευθύνη στο δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις.

Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου.

Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας.

Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών.
Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη».
Πρώτο Θέμα

8 σχόλια:

  1. Ας μας πουν οι κύριοι δικασταί πότε απεφάσισαν υπέρ του Έθνους και του λαού και όχι υπέρ της πλουτοκρατίας και της κατοχής τα τελευταία έτη.Πλήρως δικαιολογημένη η αναφορά της κυβέρνησης στο πρόσωπο τους.Ακόμα και αυτής της κατοχικής κυβερνήσεως.Ο λαός δεν ξεχνά.Το γεγονός ότι τα κατοχικά κόμματα και τα κόμματα της πλουτοκρατίας τους στηρίζουν λέει πολλά.Όλοι οι κλέφτες επιχειρηματίες είναι έξω και έχουν κανάλια και ο λαός τρώει από τα σκουπίδια.Αίσχος και ντροπή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Όλα για Όλα επειδή διαδηλώνεις με συνθήματα -όμοια με αυτά που διαδήλωναν οι "κυβερνώντες" πριν αναλάβουν την εξουσία...- εξήγησέ μας με νομικά επιχειρήματα αντί συνθημάτων γιατί ο τρισάθλιος αυτός νόμος που ήθελε απλά και μόνο να εγκαθιδρύσει έναν νέο τύπο Συριζαίικης αυτή τη φορά διαπλοκής αλα Εσκομπάρ, έπρεπε να κριθεί συνταγματικός;;;;

      Διαγραφή
    2. Διότι δεν παραβίαζε το Σύνταγμα ! Απλά πράγματα.Θα μου πείτε οι δικαστές δε το είδαν αυτό ? Διαβάστε στο Ευαγγέλιο τι είπε ο Χριστός για την ανθρώπινη δικαιοσύνη αλλά και τι είπαν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες για την αστική δικαιοσύνη.Προσωπικώς βάζω και το στερητικό α έμπροσθεν της λέξεως.

      Διαγραφή

  2. Για να ακριβολογουμε 11 δικαστες έκριναν συνταγματικο το νομο και 14 αντισυνταγματικο...οκ αντισυνταγματικός βγηκε,αλλά το γεγονός ότι οτι δεν βγηκε αντισυνταγματικός 25-0 πρέπει να μας θυμιζει ότι μια σημαντική μειοψηφία τον έκρινε συνταγματικο...και επειδή είναι αρρωστια να συζητάμε για τα ιδια πραγματα μεχρι το 2100 ας δεχτουμε ολοι την αποφαση ως καλοι δημοκράτες και να παμε παρακάτω.
    Επιπλέον θεωρώ απαράδεκτο το χθεσινο διάγγελμα της κυβερνητικής εκπροσωπου να αμφισβητήσει την απόφαση.Οι κυβερνήσεις των πολιτισμένων κρατών προκειμένου να δώσουν παράδειγμα στους απλούς πολίτες δεν πρέπει απλά να σέβονται,αλλά να προσκυνάνε τις δικαστικές αποφάσεις όσο και αν τσούζουν,διότι η δικαιοσύνη ακόμη και αν κάνει λάθος είναι το τελευταίο οχυρό πριν την κοινωνική ζούγκλα.Οι δικαστές πρέπει να υπάρχουν ως θεσμός κύρους και να συνεχίσουν το βασικό τους έργο που είτε είναι ειρηνοδίκες είτε εφετες είτε δικαστες του Στε και του Αρειου Πάγου ένα και μόνο σκοπό επιτελούν και αυτός ειναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών.Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι αυτό που αποτρέπει τους ανθρώπους να μετατρέπονται σε ζώα και βανδάλους και να λυνουν τις διαφορές τους με ξύλο και σκοτωμούς και τσαμπουκάδες της γειτονιάς.ΚΑΘΕ κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν εναντιον της και να το κάνει με χαμόγελο στα χείλη και όχι με ύφος ηττημένου πυγμάχου στο ρινγκ.Και πρέπει να το κάνει για να δειχνει στους ανθρώπους της καθημερινότητας ότι πρεπει να σεβονται τις αποφάσεις... και οταν αυτες τελεσιδικούν πρεπει όλοι να το βουλώνουν και να πηγαινουν σπιτια τους ακόμη κι αν ανηκουν στη μεριά που η απόφασει τσούζει.ΑΛΛΙΩΣ αν δεν γινει αυτο το μονο που μενει ειναι ο αυτοματισμος και ο χουλιγκανισμός.Αυτό αφορά όσους από τους κυβερνητες κάθε βαθμιδας και κάθε πολιτικής απόχρωσης δεν εχουν σεβαστει διαχρονικά δικαστικες αποφάσεις και να θυμόμαστε όλοι ότι τα υπαρκτά προβληματα της δικαιοσυνης δεν λυνονται με την κατάργησή της.Κανένας πολιτικάντης και κανένας κομματικός όχλος οποιασδήποτε αποχρωσης που σκέπτονται και λειτουργούν με το προιστορικό ένστικο του ατομικού συμφέροντος, δεν έχει τη νομική μόρφωση να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη..Η δικαιοσύνη στη συγχρονη ιστορια λοιπον κυριοι της κυβέρνησης και των κυβερνησεων που έπονται ,απονέμεται από νομικούς που που έχουν σπουδάσει σε νομικές σχολές και σε σχολές δικαστών και έχουν ανώτερη νομική μόρφωση από τους απλούς απόφοιτους νομικών σχολών και από τους δικηγόρους και φυσικά έχουν ανώτερη νομική μόρφωση και από βουλευτές που υπογράφουν χωρις να διαβασουν ό,τι τους πασάρουν οι αρχηγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. απο που προκυπτει ο,τι 11 δικαστες εκριναν συνταγματικο το νομο;

      Διαγραφή
    3. Δεν προκύπτει αν δεν διαβάσουμε το σκεπτικό. Το γράμμα του άρθρου 15/επιτρέπει πολλές λυσεις. Η τελολογική ερμηνεία οδηγεί στην αντισυνταγματικότητα του νόμου ως ευρισκόμενη εγγύτερα στο αληθές νόημα της διάταξης. Αλλα αυτά θα φανούν στο πλήρες κείμενο της απόφασης

      Διαγραφή
  3. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για την Πατρίδα.
    Άχρηστοι πολιτικάντηδες που παίρνουν εντολές.
    Άχρηστοι δικαστικοί που παίρνουν εντολές.
    Άχρηστοι και δουλοπρεπείς δημοσιογράφοι που παίρνουν εντολές.

    Και όλοι αυτοί οι άχρηστοι μας δίνουν εντολές ενώ τσακώνονται για το ποια αφεντικά θα πρέπει να υπακούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.