14/10/16

«Ασφαλή αποχώρηση» των ανταρτών από το Χαλέπι εγγυάται η Ρωσία

Λίγες ώρες πριν τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία στη Λωζάννη

Δαμασκός 
Έτοιμη να φροντίσει για την ασφάλεια των ανταρτών που θα αποφασίσουν να αποσυρθούν από το Χαλέπι, μια πόλη την οποία ο συριακός και ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζουν ανηλεώς με σκοπό την ανακατάληψή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δηλώνει η Ρωσία.  Βασικό μέτωπο της συριακής σύγκρουσης, στο Χαλέπι σημειώνονται οι χειρότερες συγκρούσεις από την έναρξη πριν από τρεις εβδομάδες μιας επιχείρησης του συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την ανακατάληψη των συνοικιών της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να εγγυηθεί στους ένοπλους αντάρτες την έξοδο από την πόλη. «Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή αποχώρηση των ανταρτών με τα όπλα τους, ελεύθερο πέρασμα στους πολίτες από το ανατολικό Χαλέπι, καθώς και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η νέα ρωσική πρόταση για «ασφαλή» έξοδο από το Χαλέπι, η πρώτη που διατυπώνεται από τον Ιούλιο, γίνεται λίγες ώρες πριν από μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο στη Λωζάννη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και εκπροσώπων χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα ωστόσο με τους αναλυτές, η πρόταση αυτή είναι ένας ελιγμός για να μειωθούν οι επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού θα φαίνεται ότι παρουσιάζει διπλωματικές εναλλακτικές λύσεις.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη ρωσική στρατηγική: στόχος παραμένει η εξόντωση των ανταρτών στο Χαλέπι», εκτίμησε ο Τομά Πιερέ ειδικός σε θέματα Συρίας.

Στις συνοικίες του Χαλεπιού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και ζουν 250.000 άνθρωποι, περισσότεροι από 370, στην πλειονότητά τους άμαχοι εκ των οποίων 68 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.