29/10/16

Μογκερίνι για Κύπρο: Καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια ένα λειτουργικό κράτος

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

Λευκωσία: Προφανώς η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο είναι ένα λειτουργικό κράτος, και ιδιαίτερα για οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ (η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια) είναι το γεγονός ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε η `Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε δηλώσεις της ύστερα από συνομιλίες αντιπροσωπειών Κύπρου και ΕΕ, των οποίων προήδρευσε μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. 
Στις δηλώσεις της η κ. Μογκερίνι, η οποία συνοδευόταν από τον Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, εξέφρασε την πλήρη στήριξη και ενθάρρυνση της ΕΕ στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

Η κ. Μογκερίνι είπε πως η ΕΕ συμμερίζεται την εκτίμηση των ηγετών πως θα ήταν δυνατό να υπερπηδηθούν οι εναπομείνασες προκλήσεις που υπάρχουν τώρα και να φθάσουν σε μια συμφωνία επί της συνολικής λύσης ακόμα και μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, σημειώνοντας πως “είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες στις αρχές Νοεμβρίου στην Ελβετία”.

Στις δηλώσεις της με τον Υπουργό Εξωτερικών και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και το ρόλο της ΕΕ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα αυτό, είπε πως συζήτησε το θέμα αυτό κατά τις σημερινές τις συναντήσεις.

Σημείωσε πως αυτό είναι ένα θέμα που εκκρεμεί προς συζήτηση από τα μέρη κατά τις διαπραγματεύσεις γι` αυτό και δεν θα επεκταθεί δημόσια επί αυτού, προσθέτοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά τις διαπραγματεύσεις οι ηγέτες να παίρνουν αποφάσεις και να βρίσκουν λύσεις που να μπορούν να ωφελήσουν ολόκληρο το νησί.

Προφανώς η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο είναι ένα λειτουργικό κράτος, και ιδιαίτερα για οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ (η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια) είναι το γεγονός ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ, είπε η κ. Μογκερίνι, σημειώνοντας πως θα μείνει μέχρι εδώ αυτή τη στιγμή καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στο τελευταίο κρίσιμο στάδιό τους και δεν θα σχολίαζε ποτέ θέματα που τίθενται προς διαπραγμάτευση από τα μέρη.

H Φ. Μογκερίνι είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.
 



Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η κ. Μογκερίνι είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος την ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό πρόβλημα και πως παράλληλα, αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της ΕΕ σε συγκεκριμένα εκκρεμούντα ζητήματα.

Κασουλίδης και Μογκερίνι συζήτησαν και τις εξελίξεις στην περιοχή, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και την Τουρκία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο. Για την Αίγυπτο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της χώρας.

Στην αρχική της τοποθέτηση η κ. Μογκερίνι είπε πως δεν είναι μόνο ευχαρίστησή της αλλά και μια αδήριτη ανάγκη το γεγονός ότι βρίσκεται στη Λευκωσία αυτή την κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας όχι μόνο τη στήριξη της ΕΕ αλλά και τη δική της προσωπική υποστήριξη καθώς και του Επιτρόπου Στυλιανίδη προς αυτή τη σημαντική φάση των διαπραγματεύσεων.

Είπε πως έχουν επιτευχθεί πολλά από την τελευταία επίσκεψή της στο νησί. Κατ` ακρίβεια βλέπουμε πως έχει επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος τους τελευταίους μήνες από ποτέ προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως ήλθαν στο νησί για να ανταλλάξουν  πληροφορίες και απόψεις και να ενημερωθούν, ενώ παράλληλα  είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την υποστήριξη της ΕΕ και την προσωπική τους στήριξη και το πώς η ΕΕ μπορεί να συνεπικουρήσει κατά έναν ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτή τη διαδικασία σε αυτή την κρίση φάση.

"Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να συνεπικουρήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα βήματα. Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες, τις συνομιλίες προς μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των ΗΕ", ανέφερε.

Η ΕΕ και εγώ προσωπικά, πρόσθεσε, υποστηρίζουμε, ενθαρρύνουμε και συνεπικουρούμε πλήρως αυτή τη διαδικασία με όλη την αποφασιστικότητά μας και με όλα τα όργανα και εργαλεία που η ΕΕ μπορεί να θέσει στη διαθεσιμότητα των Κυπρίων. Ο ρόλος μας ως ΕΕ είναι να είμαστε επικουρικοί προς τους ηγέτες και την αποφασιστικότητά τους κατά ένα τρόπο ο οποίος να μπορεί να είναι επωφελής για όλους τους Κύπριους, για να ζήσουν σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, επεσήμανε.

Είπε πως πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγούνται και έχουν την ιδιοκτησία "θαρραλέοι ηγέτες που επιδεικνύουν αποφασιστικότητα, όραμα και πολλή προσοχή στο μέλλον του λαού της Κύπρου".

Η κ. Μογκερίνι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών για την πληροφόρηση που της έδωσαν για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες καθώς και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Ειντε, τον οποίο όπως είπε συνάντησε και με τον οποίο βρίσκεται συνεχώς σε επαφή. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. `Ειντε και τα Ηνωμένα `Εθνη για τον υποβοηθητικό τους ρόλο τις συνομιλίες.

Έκανε λόγο για ένα κομβικό σημείο και μια ιστορική σελίδα για το νησί αλλά και ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για ολόκληρη την περιοχή, την οποία χαρακτήρισε “δύσκολη περιοχή” που χρειάζεται πολιτικές λύσεις όσο καμία άλλη περιοχή στον κόσμο.

Πρόσθεσε πως η διπλωματία και η αποφασιστικότητα και η επένδυση σε πολιτικές λύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά νέα για το λαό και “αυτό (η λύση του Κυπριακού) θα αλλάξει την κατάσταση (game changer) όχι μόνο για όλους τους Κυπρίους, όχι μόνο για το νησί, αλλά και για την ΕΕ αλλά και για ολόκληρη τη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο και για όλη τη Μέση Ανατολή”.

Είπε πως έτσι κατά κάποιον τρόπο υπάρχει μια περιφερειακή και παγκόσμια υποχρέωση να γίνει προσπάθεια για να διανυθεί η τελευταία απόσταση προς τη λύση με τον πιο θετικό τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τεκταινόμενα στη Μοσούλη, η κ. Μογκερίνι είπε πως τα εδάφη στο Ιράκ και στη Συρία πρέπει να απελευθερωθούν από το Ισλαμικό Κράτος και πως αυτό είναι θέμα ζήτημα ασφαλείας για την ΕΕ και για τους πολίτες της.

Αναφέρθηκε στα μέτρα της ΕΕ κατά της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους και των τρομοκρατικών ενεργειών γενικά και για έλεγχο της διακίνησης των τρομοκρατών μαχητών προς την ΕΕ, αλλά και προς τη Συρία και το Ιράκ, ενώ επεσήμανε και τις απειλές που υπάρχουν στην ΕΕ εκ των έσω σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία, για να υπογραμμίσει πως η εργασία που γίνεται από την ΕΕ εντατικοποιείται προς όλα τα μέτωπα στα ζητήματα αυτά. Σημείωσε πως στόχος είναι να διασφαλίσουν προς ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια του και στις κοινότητές του στις περιοχές που απελευθερώνονται κατά τον πιο ασφαλή τρόπο.

Ο κ. Κασουλίδης στις δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμησή του για το προσωπικό ενδιαφέρον της κ. Μογκερίνι για το Κυπριακό και τη δέσμευσή της να στηρίξει την εν εξελίξει διαδικασία. Είπε πως η παρουσία της στη Λευκωσία δυο μήνες μετά την προηγούμενη της επίσκεψη βεβαιώνει αυτό το ενδιαφέρον.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις σημερινές συναντήσεις και άλλες που θα ακολουθήσουν η ΕΕ θα μπορεί να έχει μια καλή εικόνα για το τί συμβαίνει και για το πώς η βοήθειά της θα είναι αποτελεσματική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρεί τη σταθερότητα στην περιοχή, και όχι μόνο, εξαιρετικής σημασίας, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου προς αυτό το στόχο.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

3 σχόλια:

  1. ναι,ναι...χαχαχαχαχα!!! ωραια τα ορντεβρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης

    ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ.

    Στα «κέφια» του δείχνει ο Ανανστασιάδης, στα «κέφια» του θα είναι (κατά τον ¨Όμηρο Αλεξάνδρου) όταν θα υπογράφει τον εκτουρκισμό της Κύπρου. κοινό μυστικό στην Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Kεφια" ειχε λιγο πριν την ΛΗΣΤΕΙΑ των ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ σε συναντηση με την Μερκελ...λιγους μηνες μετα ΛΗΣΤΕΨΕ τις οικονομιες του κοσμακι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.