18/10/16

Βερνερ Ζιν: Η Γερμανία θα έπρεπε να είχε χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα

Προσηλωμένος στην άποψη ότι το ευρώ έχει παταγωδώς αποτύχει

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν καταφέρεται εναντίον της θεσμοθετημένης χορήγησης δανείων. Αλλά υποστηρίζει ότι τα πακέτα στήριξης διευκόλυναν πέρσι τους Τσίπρα και Βαρουφάκη και έτσι δε χρειάστηκε να τα βάλουν με τις τράπεζες.


Επίσημα ο Χανς Βέρνερ Ζιν είναι πλέον συνταξιούχος, αλλά αυτό περνάει απαρατήρητο. Μπορεί τον περασμένο Ιούνιο να παρέδωσε την προεδρία του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου σε άλλα χέρια, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνηση, να δίνει ομιλίες για το πιο αγαπημένο του θέμα, το ευρώ, και να γράφει βιβλία, όπως το «Ο Μαύρος Ιούνιος: Brexit, προσφυγικό κύμα και ευρωκαταστροφή – Πως θα επιτύχει η νέα ίδρυση της Ευρώπης». Η ιδέα γι αυτό το βιβλίο του ήρθε αυθόρμητα, εκμυστηρεύεται ο Ζιν στον πρόλογο του βιβλίου, επειδή σοκαρίστηκε από την ετυμηγορία των Βρετανών. 

Θυμός και απογοήτευση για το ευρώ 

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν παραμένει προσηλωμένος στην άποψη ότι το ευρώ έχει παταγωδώς αποτύχει. «Από ένα πρόγραμμα ειρήνης, κατέληξε στο να προκαλέσει έριδες ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης», δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt. «Οδήγησε τον ευρωπαϊκό νότο σε μια κατάσταση δανειακής φούσκας, που έσκασε στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης και προκάλεσε αστάθεια στις οικονομίες των χωρών του. Σήμερα, επικρατεί εκεί μαζική ανεργία και απογοήτευση για το ευρώ. Οι δανειστές στον ευρωπαϊκό βορρά έχουν θυμώσει, επειδή έπρεπε να στηρίξουν το νότο με προγράμματα διάσωσης και μεταφορά χρημάτων. Άρα, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο, επικρατεί απογοήτευση για το ευρώ». 

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν συνεχίζει τη σκέψη του λέγοντας ότι το κοινό νόμισμα προκάλεσε και καυγάδες ανάμεσα στις χώρες-μέλη, αφού με τα προγράμματα διάσωσης μεταφέρθηκαν ιδιωτικές αξιώσεις για χορήγηση δανείων στους ώμους κρατικών δανειστών. «Εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα διάσωσης, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης θα έπρεπε πέρυσι να λογομαχήσουν με τράπεζες (σσ. για να πάρουν δάνεια). Αλλά με το πρόγραμμα του 2010, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έγιναν οι κύριοι δανειστές της Ελλάδας και τώρα γίνονται και αποδέκτες οργής». 

"Γίνεται κακός ο Σόιμπλε" 

Ο τέως πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου διαφωνεί με τη φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης. «Ελλείψει κάτι άλλου η Γερμανία θα έπρεπε να χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα», απαντά σε σχετική ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου. «Ούτως ή άλλως τα χρήματα που έρευσαν στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης δεν πρόκειται να τα ξαναδούμε. Στην έξαρση της κρίσης θα έπρεπε να είχαμε χαρίσει στην Ελλάδα μικρά ποσά και όχι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να νομιμοποιεί την έγερση αξιώσεων για δάνεια». 

Ο Ζιν διευκρινίζει ότι όσα υποστηρίζει αφορούν τόσο τα δάνεια από το σύστημα εκτέλεσης πληρωμών Target, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. «Τέτοιοι αυτοματισμοί προσφέρονται για καταχρήσεις» διευκρινίζει, «και όποιος προσπαθεί να συγκρατήσει αυτούς τους μηχανισμούς, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γίνεται αμέσως ο κακός, επειδή δεν διαθέτει αρκετά δάνεια για τη διάσωση των χωρών». Ένας από τους πιο γνωστούς γερμανούς οικονομολόγους προφητεύει ότι σε δέκα χρόνια η ευρωζώνη δεν θα έχει τη σημερινή της μορφή. «Το ευρώ ως νόμισμα δεν θα καταποντιστεί, αλλά ορισμένες χώρες θα βγουν από το κοινό νόμισμα, και είναι σωστό να γίνει έτσι». 

Welt / Ειρήνη Αναστασοπούλου 
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

 1. Μάκαρι να κάνω λάθος και να είναι η εγγενής πονηρία μου που μου έχει σχηματίσει την ιδεά ότι θα μας πετάξουν από την ευρωζώνη όταν μας υποθηκεύσουμε τελειώς.Δεν νομίζω ότι μας υπολογίζουν εντός πάντως εξ αρχής.
  Ό,τι και να λέμε αυτοί αποφασίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μια ζωη...φιλε ολα για ολα...εμεις μια ζωη κοιτουμε σα χανοι...και παπαγαλιζουμε ερωτεμενοι παντα με το χρημα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ελληνικός λαός δυστυχώς από το 1990 και μετά είναι απογοητευτικός.Αρχίζω να πιστεύω ότι μας ψεκάζουν ! Δεν γίνεται αλλιώς...Υπάρχει και έλλειψη ηγετών αλλά είναι αμφίδρομο το θέμα.Χωρίς μεγάλο λαό δεν βγαίνει μεγάλος ηγέτης...
   ΥΓ : Μέχρι και οι τηλεκατευθυνόμενοι Αμερικάνοι ξύπνησαν...

   Διαγραφή
 3. Ὁ Ifo-Chef Sinn μιλάει περί τοῦ ὅτι βαίνουμε βάσει σχεδίου πρός κλιμακωτή ἀπόσυρση τοῦ ρευστοῦ χρήματος και περί τῶν συνεπειῶν μιᾶς τέτοιας πορείας στόν οικονομικό τομέα ("ἕνας κόσμος ἀνάποδα" λέγει, ἀναφερόμενος καί στήν ἀνάποδη λειτουργία τοῦ εὐρώ). Γιά γνῶστες τῆς γερμανικῆς γλώσσας : https://www.youtube.com/watch?v=b-usO_IYKIc&list=PLon3M58ER74Wv829oRZNUnQ5xCucT4il7
  - Ifo-Chef Hans-Werner Sinn zeigt mit seltener Klarheit den Grund für die schrittweise Abschaffung des Bargelds auf. - Er bezeichnet dies als eine Verschwörung der EZB und der Euro-Finanzminister zu Einführung von Negativzinsen.
  _ Schritt 1: Am 12.2. beschlossen die Euro-Finanzminister eine Obergrenze für die Bezahlung mit Bargeld.
  _ Schritt 2: Die Abschaffung des 500€-Scheins zur Erhöhung der Kosten der Banken für die Bargeldlagerung.
  _ Schritt 3: Komplette Kontrolle der Bargeldflüsse und Durchbrechung der Nullzins-Grenze nach Abschaffung des Bargelds.

  Mit Hilfe der EZB und Draghi haben sich die europäischen Schuldenländer im EZB-Rat zusammengetan, um sich zum Abbau ihrer Schulden negative Zinsen zu genehmigen.
  Solange es Bargeld gibt kann die Nullzins-Grenze, die in der Existenz von Bargeld begründet ist, nicht durchbrochen werden.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.