22/10/16

Αμετακίνητοι οι γαλλόφωνοι Βέλγοι για τη CETA - Μπλοκάρουν με βέτο εμπορική συμφωνία των «28» με τον Καναδά

Η δεύτερη και τελευταία ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών ολοκληρώνεται και η τοπική κυβέρνηση της Βαλλονίας εξακολουθεί να μπλοκάρει την επικύρωση της Ceta, της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά, η κατ' αρχήν υπογραφή της οποίας έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου.   
Η γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου αγνοεί το τελεσίγραφο που της έθεσε την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την τήρηση των συμπεφωνημένων με τον Καναδά.
«Ο Καναδάς θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων. Σε κάποια σημεία εμφανίζεται πιο ανοικτός από τις ευρωπαϊκές αρχές», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βαλλονίας Πολ Μανιέτ.
Οι ενστάσεις των Βαλλόνων απέναντι στη CETA έχουν να κάνουν με την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων κατοχυρωμένης γεωγραφικής προέλευσης. Αφορούν επίσης την διευθέτηση μέσω διαιτησίας των διαφορών μεταξύ των επιχειρήσεων και των εθνικών κρατών. Η εμπορική συμφωνία επιτρέπει σε μια ξένη επιχείρηση που θεωρεί ότι πέφτει θύμα διακρίσεων από τις αρχές κάποιας χώρας προκειμένου να προστατεύσουν μια «εθνική» επιχείρηση, να προσφεύγει σε μια εξειδικευμένη αρχή για την επίλυση της διαφοράς.
«Ελπίζω ότι το Βέλγιο θα αποδείξει ακόμη μια φορά ότι είναι ένας αληθινός πρωταθλητής των συμβιβασμών και ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο προς τη Ceta», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.