1/11/16

Ο Ιρακινός στρατός μπήκε στη Μοσούλη – Άγριες οδομαχίες στη συνοικία Καραμά

Κούρδοι Πεσμεργκά: Η αποστολή μας ολοκληρώθηκε
http://isis.liveuamap.com/en/2016/31-october-reuters-isof-have-breached-mosul-city-limits-entering
Μοσούλη, 31.10.2016
Τα ιρακινά στρατεύματα εισήλθαν στην ανατολική συνοικία Καραμά της κατεχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλης τη Δευτέρα.
Είναι η πρώτη είσοδος ιρακινού στρατού μέσα στην υπό τζιχαντιστική κατοχή μεγαλούπολη και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ μετά από δύο εβδομάδες μαχών στα περίχωρα της.
«Εισήλθαν στη Μοσούλη», δήλωσε ο στρατηγός Γουίσαμ Αράτζι μιλώντας στο Reuters. «Μάχονται μέσα στην περιοχή Αλ Καραμά».

Ο στρατός του Ιράκ επιτέθηκε στη Μοσούλη από τα ανατολικά της.
Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.
Από τις 17 Οκτωβρίου 2016 ο ιρακινός στρατός υποστηριζόμενος αεροπορικά από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει την επιχείριση για την απελευθέρωση της πόλης.
Μέσα στη Μοσούλη είναι εγκλωβισμένοι περίπου 1,3 εκ. κάτοικοι από τους 2 εκ. που είχε η πόλη πριν πέσει στους τζιχαντιστές.
Στον χάρτη της Google βλέπετε μέσα σε κόκκινο πλαίσιο τη συνοικία της Μοσούλης που έχει εισέλθει ο ιρακινός στρατός και μάχεται ενάντια στους τζιχαντιστές.
http://www.tribune.gr/world/news/article/296422/o-irakinos-stratos-bike-sti-mosouli-agries-odomachies-sti-sinikia-karama.html

Κούρδοι Πεσμεργκά: Η αποστολή μας ολοκληρώθηκε – Δεν προχωράμε άλλο προς τη Μοσούλη

Κούρδοι Πεσμεργκά: Η αποστολή μας ολοκληρώθηκε – Δεν προχωράμε άλλο προς τη Μοσούλη
Ο Κούρδος αντιστράτηγος Τζαμπάρ Γιαγάρ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πεσμεργκά (Αμύνης) του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε στο ARA News ότι οι κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ δεν θα προελάσουν άλλο προς την πόλη Μοσούλη.
Όπως εξήγησε, η συμφωνία που έχουν με τον ιρακινό στρατό και τους δυτικούς συμμάχους ήταν να φτάσουν μέχρι την πόλη Μπασίκα.
«Σύμφωνα με τη συμφωνία με τη Βαγδάτη, οι Πεσμεργκά θα δημιουργήσουν μια αμυντική γραμμή, ενώ ο Ιρακινός στρατός θα συνεχίσει την προέλασή του. Εμείς δεν θα εισέλθουμε στο κέντρο της Μοσούλης», είπε ο αντιστράτηγος Γιαγάρ μιλώντας στο ARA News. «Μόνο ο ιρακινός στρατός, η ομοσπονδιακή Αστυνομία και η τοπική Αστυνομία θα εισέλθουν στην πόλη».
Οι Πεσμεργκά θα έχουν βοηθητικό ρόλο από εδώ και πέρα στην εκστρατεία για τη Μοσούλη. Θα βοηθάνε τις ιρακινές δυνάμεις μόνο κατόπιν αιτήματος.
Οι κύριες δυνάμεις των Πεσμεργκά θα φύγουν από το μέτωπο της Μοσούλης και θα μετακινηθούν δυτικά για την κατάληψη του νότιου τμήματος της περιοχής Σιντζάρ και της πόλης Χαουίτζα, στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Ο Κούρδος αντιστράτηγος σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει καμία πολεμική επιχείριση με στόχο την πόλη Χαουίτζα, που επίσης κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος.
«Η μάχη για τη Χαουίτζα χρειάζεται αρκετές δυνάμεις, για αυτό και η εκστρατεία καθυστερεί, αλλά θα γίνει», είπε.
Μιλώντας επίσης εκ μέρους των Πεσμεργκά διέψευσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν κάποια σχέση με τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει από τον Δεκέμβριο του 2015 στο βορειοδυτικό Ιράκ και έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στην πόλη Μπασίκα.
«Δεν υπάρχουν καθόλου σχέσεις. Η Τουρκία δεν είναι μέρος καμίας προγραμματισμένης επιχείρισης. Δεν έχουμε καμία σχέση με την Τουρκία», είπε στο ARA News.
«Το υπουργείο Πεσμεργκά δεν έχει σχέσεις με την Τουρκία, [σε ό,τι αφορά τη Μοσούλη] έχουμε συμφωνίες μόνο με τον Διεθνή Συνασπισμό και την ιρακινή κυβέρνηση».

mosul_siege Πολεμικός χάρτης της πολιορκίας της Μοσούλης. Με κίτρινο χρώμα τα κουρδικά εδάφη. Με κόκκινο οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ. Οι πόλεις που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος σημειωμένες με μαύρες βούλες. Στον χάρτη βλέπετε τη Χαουίτζα και το νότιο Σιντζάρ που είναι οι επόμενοι κουρδικοί στόχοι.

 http://www.tribune.gr/world/news/article/295852/kourdi-pesmergka-apostoli-mas-oloklirothike-den-prochorame-allo-pros-ti-mosouli.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.