29/11/16

Ανατομία μιας δικτατορίας


Θεσμοί και νόμοι στην Κούβα του Φιντέλ


Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και η στιγμή που πολλοί περίμεναν, με φόβο ή ελπίδα. Ο Κάστρο έφυγε (εμείς λέμε: επιτέλους!) αλλά κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ελλάδα η διαμάχη για την προσωπικότητα, την παρουσία και την πολιτική του ιδιότητα και κληρονομιά μαίνεται: Ήταν ο Φιντέλ στυγνός δικτάτορας ή δεν ήταν; Είναι η Κούβα μία δικτατορία, ναι ή όχι; (Στο δυτικό κόσμο αυτά τα θέματα είναι εν πολλοίς λυμένα, αλλά σε Λατινική Αμερική και Ελλάδα όχι ιδιατέρως).
Στη Λατινική Αμερική οι λόγοι της εκτίμησης προς τον Φιντέλ Κάστρο από αξιόλογες μερίδες του πληθυσμού δεν είναι ιδεολογικοί, όπως νομίζουν πολλοί αδαείς στην Ελλάδα, δηλαδή δεν οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι που τον υποστήριξαν εμφορούνται από μαρξιστικές ιδέες, αλλά είναι λόγοι βασικά εθνικιστικοί. Εκτιμούν τον Κάστρο γιατί ύψωσε το ανάστημά του στις ΗΠΑ και, στα μάτια τους, αντιστάθηκε στα νεοαποικιακά τους σχέδια, ενσάρκωσε δηλαδή στο λατινοαμερικάνικο προαιώνιο φαντασιακό την έστω και συμβολική νίκη των «γηγενών» απέναντι στους «αποικιοκράτες».
Σε μία περιοχή του κόσμου με ελάχιστες εμπειρίες δημοκρατικής διακυβέρνησης και ανοιχτής κοινωνίας, αλλά ισχυρά και χαίνοντα τραύματα από τη σχετικά πρόσφατη και εξαιρετικά βίαιη ιστορία τους (από την εποχή των κονκισταδόρων ως τις πρόσφατες δικτατορίες και τους εμφυλίους) το εθνικιστικό πρόταγμα (δηλαδή το αίτημα μιας πολιτικής και ιδεολογικής εντοπιοτητας, ταυτότητας και «ανεξαρτησίας», και ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ) παραμένει επίκαιρο, συνδυάζεται συχνά με το λατινοαμερικάνικο λαϊκιστικό αριστερισμό, και σε κάποιες χώρες τείνει να επισκιάζει το ζητούμενο για καλύτερη δημοκρατία ή ποιοτικότερους θεσμούς. Με δύο λόγια, για αρκετούς Λατινοαμερικανούς το ότι ο Φιντέλ ήταν δικτάτορας απλώς δεν είναι και τόσο σημαντικό πρόβλημα, καθώς προέχει σε σημασία το ότι ενσάρκωσε ένα πολύ παλιότερο πρότυπο, του ήρωα-βασιλιά-πολεμιστή που αντιστρέφει την Ιστορία και νικάει τους Ισπανούς, καταφέρνοντας (έστω και σε επίπεδο συμβόλων) αυτό που δεν κατόρθωσαν οι τελευταίοι απελπισμένοι αντάρτες πρίγκιπες, ο γενναίος Κουαουτέμοκ στο Μεξικό και ο τραγικός Τούπακ Αμάρου στο Περού. Όλο αυτό είναι, δηλαδή, ένα «λατινοαμερικάνικο πράγμα», και πέραν της πολιτικής ανάλυσης εμάς δεν οφείλει να μας αφορά.

16 σχόλια:

  1. To τι κολλημμα,εχεις φαει με τον Καστρο,ειναι απιστευτο.Αλλα ξεχασα,ειναι στα πλαισια της ενημερωσης.Περιμενω και αρθρο,που να λεει γι αυτα που εκανε ο Ομπαμα(τωρα που φευγει και κεινος απο την πολιτικη),παντα μεσα στα πλαισια της ενημερωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xristos Συμφωνώ μαζί σου. Κατάντια για το Ινφογνώμων Πολιτικά!

      Διαγραφή
    2. Ο μανιχαιστική σκέψη σου δηλαδή πρέπει να μας κάνει και όλους εμάς να πάρουμε θέση ανάμεσα σε Ομπάμα ή Φιντέλ.
      Λυπάμαι αλλά δε θα πάρω τίποτα απ τα δύο.
      Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του όπως και του κάθε ανθρώπου αλλά στην ενθάδε ζωή ο Κάστρο υπήρξε ένας στυγνός δικτάτορας που αντικατέστησε έναν πρηγούμενο δικτάτορα με επαναστατική φιέστα.
      Μετά απο 50 χρόνια "...δημοκρατίας" η εξουσία πέρασε στον αδερφό του.
      Τύφλα να΄χουν οι γαλαζοαίματοι.

      Διαγραφή
  2. Λαθος κανεις.Ουτε υπερ του Ομπαμα ειμαι ουτε υπερ του Καστρο.Προσπαθω να δειξω οτι η μονοπλευρη κριτικη κατα του Καστρο ειναι λαθος,ειδικα σε μια ιστοσελιδα που δηλωνει ενημερωτικη.Αλλος ειναι Μανιχαιστης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κριτικη στις εξειρεσεις παντα θα υπαρχουν..τι να κανουμε, ολοι δειχνουν π.χ την φτωχια τις Κουβας (υποτιθεται μονο λογο του καθεστωτος) σε συγκριση με Ευρωπαικα η Βορειαμερικανικα κρατη και οχι με τους γειτωνες τους στην Καραιβικη (π.χ Δομικανικη Δημοκρατια και Αιτη) που κυριολεκτικα ζουν σε παραγκες η πεθαινουν απο την πεινα (στην Αιτη).. ακομα και στις Μπαχαμες, Τζαμαικα και Ποερτο Ρικο η φτωχεια κατεχει την την πλειψηφια και οχι την εξαιρεση..

      Διαγραφή
  3. ΑΠΟΡΙΑ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ "H ΚΟΥΒΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ";

    Eπειδή έχω το χούι να εκνευρίζομαι όταν βλέπω να κυκλοφορεί μια είδηση ως αληθινή, με κύριο αποδεικτικό στοιχείο ότι γενικώς φαίνεται να την πιστεύουν κάποιοι γνωστοί μας και ως εξ αυτού να την αναπαράγουν, παπαγαλίζοντας, ακόμη περισσότεροι, έκατσα και έψαξα λιγάκι την τελευταία ελληνική διαδικτυακή καραμέλα, ότι "η Κούβα έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο".
    Οι ελάχιστες αναφορές που βρήκα να υποστηρίζουν αυτή τη θέση ήταν σε κάποια ελληνικά μπλογκς (ίσως υπάρχουν και κουβανέζικα, αλλά δεν κοίταξα ομολογώ) όπου ψάχνεις ματαίως να βρεις ένα λινκ σε διεθνή οργανισμό που να στηρίζει τον ισχυρισμό. Συνήθως τα μπλογκς μας αλληλοτσιτάρονται, ή λένε ότι "το είπε ο τάδε οργανισμός" αλλά μετά ματαίως εσύ ψάχνεις να βρεις, σε διεθνή σελίδα, και του ιδίου οργανισμού, να το είπε.
    Στους δύο γενικά θεωρούμενους πιο αξιόπιστους δείκτες, του ΟECD (Pisa) και του Word Economic Forum, η Κούβα απλώς δεν εμφανίζεται, όπως όσες χώρες έχουν αρνηθεί να δώσουν στοιχεία. (Αυτό κομμάτι περίεργο μου φαίνεται για μια χώρα με τέτοια επιτεύγματα, όχι;) Σε αρκετές άλλες λίστες που έψαξα, δεν τη βρήκα, ή πάντως δεν τη βρήκα στις πρώτες θέσεις που υπήρχαν δημοσιευμένες. Η μόνη λίστα που εμφανίζει την Κούβα, από όσες βρήκα, είναι μια των Ηνωμένων Εθνών, που έχει την Κούβα στη θέση 44, αλλά με καθαρά αριθμητικούς/στατιστικούς δείκτες, εξόδων, πληθυσμού, κλπ.
    Η ουσία είναι ότι δε βρήκα την Κούβα σε καμία λίστα όπου η αξιολόγηση να γίνεται με εξετάσεις που πρέπει να δώσουν οι μαθητές των σχολείων, δηλαδή το μόνο αξιόπιστο κριτήριο.
    Μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, λοιπόν, καταλήγω ότι η Κούβα έχει το καλύτερο σχολικό σύστημα στον κόσμο με την ίδια έννοια που έχουμε και εμείς τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Δηλαδή έτσι είναι γιατί έτσι μας αρέσει, και αφού αρνούμαστε διεθνή αξιολόγηση μπορούμε να συνεχίζουμε να το πιστεύουμε, εμείς και όποιοι άλλοι θέλουν.
    Χωρίς εξετάσεις όλοι δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι το παιδάκι τους είναι το πιο έξυπνο του κόσμου και τα κεφτεδάκια της μαμάς τους τα νοστιμότερα.

    Apostolos Doxiadis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισος εχει ενα απο τα καλυτερα εκπαιδευτικα συστηματα στην λατινικη αμερικη (για το κοσμο σιγουρα οχι, τι να πουν οι σκανδιναυικες χωρες)..

      Διαγραφή
    2. Μας αξίζουν άλλα 200 χρόνια μνημόνια τουλάχιστον.
      Δυστυχώς η ιδεοληψία ,ο κρατισμός, η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας χάριν της κομματικής-ιδεολογικής καθαρότητας φαίνονται εν πολλοίς στα παραπάνω σχόλια.
      Μόνο πόλεμος σώζει το βοθρότοπο που ζούμε.

      Διαγραφή
    3. Ολα αυτα που λες,φαινονται και στ αρθρα οχι μονο στα σχολια.

      Αν θεωρεις την χωρα βοθοτροπο,θα πρεπει να ντρεπεσαι.μπορεις να σηκωθεις να φυγεις.

      Μιλας για κρατισμο,δες πως λειτουργουν τα μεγαλα κρατη και ποια ειναι δευτερη οικονομια και παει για πρωτη,να σ ενημερωσω η ΚΙνα.

      ΤΟ προβλημα της χωρας,ειναι η κακη ενημερωση που προσφερεται στον Ελληνα πολιτη

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mην μπερδευεσαι,εδω τουλαχιστον,κανεις δενε χει επι οτι η Κουβα εχει το καλυτερο εκπαιδευτικο συστημα στον ΚΟΣΜΟ.Καλα λογια για το εκπαιδευττικο συστημα της Κουβας,δεν εχουν πει μονο Ελληνικες ιστοσελιδες.Προχειρα,δες εδω:
    https://www.theguardian.com/world/2016/nov/26/jeremy-corbyn-left-uk-politics-fidel-castro

    https://sputniknews.com/analysis/201611291047967115-fidel-castro-cuba-legacy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.mintpressnews.com/fidel-castro-charismatic-revolutionary-leader-who-defied-the-odds/222591/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 35.000 / 638 = 55 ερωμένες / απόπειρα δολοφονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχολιασα αυτο που εγραψες ψευδως περι εκπαιδευτικου συστηματος της Κουβας,με λινκ.Τωρα το σχολιο σου δεν καταλαβα που αποσκοπει,αλλος εχει ερωμενες,αλλος βιαζει(Κλιντον,κατηγορειται και ο Τραμπ),αλλος σκοτωνει με drones και με στρατο σ 7 χωρες(Ομπαμα),σημασια εχει οτι πεθανε ο Καστρο ο δικτατορας,αλλα ζουν οι αλλοι οι... δημοκρατες,οπως αυτη εδω:
    https://www.youtube.com/watch?v=Fgcd1ghag5Y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Κάστρο κατάφερε να αποτρέψει επί 60 χρόνια, την λυσσασμένη προσπάθεια των ιμπεριαλιστών της Ουάσιγκτον να ξανακάνουν την Κούβα το πορνείο της Αμερικής και να λεηλατήσουν τους φυσικούς πόρους του νησιού.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα και ατέλειωτο μίσος κατά του Κάστρο.

    Η πλάκα βέβαια είναι ότι οι χαμένοι είναι οι Αμερικάνοι γιατί ούτε τώρα θα καταφέρουν να βάλουν χέρι στην Κούβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η κατοχή "ραδιοασυρμάτων" απηγορεύετο στην Ελλάδα του "ελευθέρου κόσμου", του "σκληρού πυρήνος της Δύσεως, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ" οπως καμαρώνει η Καθημερινή εως και μετά την "αποκατάσταση της Δημοκρατίας"... Χρειαζόσουν ειδική αδεια με δικαιολογητικά, παράβολα κ.α. για να προμηθευθείς ενα κρύσταλλο (quartz crystal, για ταλαντωτή) εως και το 1993...
    Για να μήν ξεχνιόμαστε για την "δικτατορία" του Κάστρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.