28/11/16

Μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή επί θύραις - Ο Ερντογάν συγκρούεται με τις ΗΠΑ και εναγκαλίζεται τον Πούτιν!

Ένα τεράστιο ερώτημα πλανάται στην Άγκυρα: Ποιός βομβάρδισε τους Τούρκους καταδρομείς στην Αλ Μπαμπ - Μήπως οι ΗΠΑ;
του Σάββα Καλεντερίδη
Μπορεί εμείς στην Ελλάδα να ζούσαμε την πρώτη μας… «Μαύρη Παρασκευή», όμως μια μέρα πριν η Τουρκία ζούσε την πρώτη της «Μαύρη Πέμπτη».
Στις 3:30 πρωινή ώρα, ομάδα των ειδικών δυνάμεων που δρούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» και συνόδευε άνδρες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δέχτηκε αεροπορική επίθεση από δύο αεροσκάφη δυτικά της Αλ Μπαμπ, κομβικής σημασίας πόλη την οποία πολιορκούν, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός υπολοχαγού και δύο μονίμων υπαξιωματικών καθώς και τον τραυματισμό άλλων δέκα.

Μετά από λιγότερο από πέντε ώρες, συγκεκριμένα στις 8:05, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη έξω από το κτήριο της Νομαρχίας Αδάνων, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά. Ο ίδιος ο νομάρχης γλύτωσε για δύο λεπτά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ακολούθησε η πίεση που δέχτηκε η τουρκική λίρα από το δολάριο. Γεγονός που ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στην τουρκική λίρα.
Τέλος, ήρθε το χτύπημα από το Ευρωκοινοβούλιο. Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η «Μαύρη Πέμπτη» έκλεισε με δεύτερο αεροπορικό πλήγμα που έγινε και πάλι στην ίδια περιοχή, με επτά τραυματίες, αυτή τη φορά. Κάτι που διαψεύδει η τουρκική πλευρά, διατεινόμενη ότι πρόκειται για βλήμα όλμου που τραυμάτισε ελαφρά τους Τούρκους στρατιώτες.
Δεν θα σταθούμε στα άλλα περιστατικά που… μαύρισαν την Πέμπτη του Ερντογάν και των συντρόφων του, αλλά θα σταθούμε στις αεροπορικές επιθέσεις που δέχτηκαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που έχουν εισβάλει στη Συρία και έχουν ήδη καταλάβει μια περιοχή μεγαλύτερη από 1.850 τ.χλμ, έχοντας αρχίσει ήδη την πολιτική εκτουρκισμού του πληθυσμού και εγκατάστασης σουνιτών πιστών στον Ερντογάν.
Η Τουρκία δέχτηκε την αεροπορική επίθεση τη στιγμή που προσπαθεί να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Μπαμπ.
Η επίθεση αυτή έγινε την 24η Νοεμβρίου, ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικά F-16. Σύμφωνα με δήλωση Ρώσου στρατηγού, την επίθεση έκαναν δύο αεροσκάφη τύπου Αλμπατρός, της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας, που απογειώθηκαν από αεροπορική βάση του Χαλεπίου.
Αν είναι σωστή η αναφορά του Ρώσου αξιωματικού, αυτό σημαίνει ότι η επίθεση έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης της Συρίας. Απόφαση που είναι σχεδόν αδύνατον να έλαβε ο Άσαντ ερήμην της Ρωσίας. Εκτός κι αν κάποιοι κύκλοι των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας κινήθηκαν αυτοβούλως για να εμπλέξουν την Τουρκία σε έναν πόλεμο με τη Συρία.
Πάντως, πριν αφήσουμε έναν Τούρκο αρθρογράφο, που είναι κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν να μας πει ποιον θεωρεί υπεύθυνο ο Τούρκος πρόεδρος, να σημειώσουμε ότι ο συνταγματάρχης ΄του στρατού των ΗΠΑ, John Dorrian, απαντώντας μέσω τηλεκόμφερανς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τη Βαγδάτη όπου βρισκόταν στις 17 Νοεμβρίου, τόνισε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των χωρών του συνασπισμού που συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ δεν παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στην επιχείρηση κατάληψης της Αλ Μπαμπ από τον τουρκικό στρατό γιατί αυτή είναι μια εθνική επιχείρηση της Τουρκίας, την οποία αποφάσισε μόνη της.
Επίσης, ο Αμερικανός συνταγματάρχης υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα τμήματα ειδικών δυνάμεων που είχαν παραχωρήσει στις δυνάμεις που διεξάγουν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»!
Όσον αφορά τους Κούρδους, τις τελευταίες μέρες, όσο οι Τούρκοι πλησιάζουν την Αλ Μπαμπ, έχουν σταματήσει να μάχονται στο μέτωπο της Ράκκα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τους Κούρδους να αποσύρουν τις 40 χιλιάδες στρατό από το μέτωπο αυτό αν η Τουρκία συνεχίσει να επιτίθεται στην Αλ Μπαμπ και την Ιεράπολη/Μένπετζ.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Σουλεϊμάν Όζισικ, διευθυντής της ιστοσελίδας internethaber, σε κύριο άρθρο του, αφού αποκλείει τη Ρωσία και την κυβέρνηση Άσαντ, λέει ξεκάθαρα ότι πίσω από την αεροπορική επίθεση εναντίον των Τούρκων καταδρομέων στην Αλ Μπαμπ κρύβονται οι ΗΠΑ.
Δεν μπορούμε να μεταφράσουμε όλο το ενδιαφέρον άρθρο, αλλά θα μεταφράσουμε την κατάληξή του: «Με την επίθεση ήθελαν να χτυπήσουν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Η Τουρκία θα ανοίξει πόλεμο με τη Συρία, η Ρωσία θα πάρει το μέρος της και θα σταματήσει η ρωσοτουρκική προσέγγιση. Το Ιράκ, το Ιράν και οι Κούρδοι (PYD), θα πάρουν αυτό που θέλουν. Έτσι το ΡΚΚ και ο Γκιουλέν στο εσωτερικό, ο πόλεμος της Τουρκίας με τη Συρία στο εξωτερικό, θα κάνουν πιο εύκολο το διαμελισμό της Τουρκίας. Ποια χώρα το θέλει αυτό; Οι ΗΠΑ!»
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

34 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερον αρθρο.Ο Ερντογαν συνεχιζει την αρνητικη ρητορικη στις ΗΠΑ,αλλα μην ξεχναμε την στρατιωτικη βαση που εχει εκει,καθως και οτι ειναι μελος του ΝΑΤΟ.Επισης,ειναι σιγουρο οτι η Ρωσια,θελει την ΤΟυρκια;ΘΑ διακινδυνεψει ο Πουτιν,τις καλες σχεσεις,που δειχνει να εχει με τον Τραμπ,για τα ματια του ανισοροπου Ερντογαν;

    Τελος,οιΑμερικανοι,θεωρουν τοσο βλακα τον Ερντογαν,να χτυπανε οι ιδιοι και εκεινος ν αρχιζει πολεμο χωρις να γνωριζει τι γινεται; χωρις να επικοινωνησει με Πουτιν;πολυ απλοικο μου φαινεται.Μην ξεχναμε,οι Τουρκοι ελεγαν στην αρχη για Συριους και ΙΣΙΣ.

    Θα εχει παντως πολλα επεισοδια το εργο αυτο.

    Υγ1 οσο για την Ρωσοτουρκικη προσεγγιση,την αναφερουν πολυ οι Τουρκοι,αλλα οι Ρωσοι,ειναι το λιγοτεροι επιφυλακτικοι απεναντι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα καλα. Οι γερονταδες του Αγιου ορους αλλα ελεγαν. Τζαμπα αγοραζαμε ολα αυτα τα χρονια τα συγγραμματα του Λιακοπουλου φαινεται ..... Γι αυτο δεν ειναι ποτε σαφεις οι προφητειες........οτι θελει ο καθενας βλεπει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι φιλάργυροι οι δεσποτάδες , δεν έχουν πνευμα Θεού

      Διαγραφή
    2. το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θα βομβαρδιζαν τους Τούρκους !Μόνο οι Σύριοι με άδεια των Ρώσων! Είναι άλλωστε στο χαρακτήρα των Σλάβων αυτη η αντίδραση! Για τον Τούρκο δημοσιογραφο απλά αφιερώνω μια Θεσσαλική ιστορία:
      Κάποτε μια αρκούδα διαβεβαίωνε την αλεπού ότι το Χειμώνα θα έχει πολλά κράνα! Εκείνη την ρώτησε πως το ξέρει και η αρκούδα απάντησε: Μα μου αρέσουν πολύ τα κράνα!
      Έτσι και οι Τούρκοι αρέσκονται να πιστεύουν ότι οι Ρώσοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου και νοοτροπία μικρού κράτους και όχι αυτοκρατορίας.

      Διαγραφή
    3. Ακόμα τα λένε, και ο Όσιος Παίσιος είπε και άλλα.Ένα σπόρι για το Χασάν:Στην Θράκη οι ομόθρησκοί σου θα αρxίσουν παιχνίδια κοσοβοποίησης τότε. Όταν αρχίσουν για την Τουρκία οι αγκούσες με τη Ρωσία, τα κακά παιδιά από εσάς θα φάνε κλώτσο οικογενειακώς για ανατολική θράκη.Έχεις παιδιά,αδέρφια;Πιστεύω να είναι φρόνιμα.Είναι τρομακτικές απώλειες για την Τουρκία τότε, Lapin Sota , δες το βιβλιογραφικά αν θες και σκέψου τις αντιστοιχίες.

      Διαγραφή
  3. Προσωπικώς παρατηρώ οτι ΚΑΙ οι Αμερικάνοι (στην κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού που ΔΕΝ πιστεύω οτι έγινε άνευ Αμερικανικής αδείας..) αλλα ΚΑΙ οι Ρωσοι με την δήθεν εξομάλυνση σχέσεων, τις (ακροθιγώς) συζητήσεις για ένταξη σε SCO (αστεία τουρκικη μπουνταλο-μπλόφα) ακομη-ακομη και με πωληση S400 (ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΑΝ ΠΙΟΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ Ο ΕΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ....εν τω μεταξυ ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ πολεμος στην Τουρκια πλησιαζει με γοργο βηματισμο εν οσο ηδη μαινεται ο ηρωικος απελευθερωτικος αγωνας των Κουρδων ΜΕΣΑ και ΕΞΩ απο την Τουρκια. Νομιζω οτι παροτι κανει σπασμωδικες κινησεις απεμπλοκης της χωρας του ο τουρκογυφτος Ερντογαν εν τουτοις βυθιζεται ολοενα και περισσοτερο στο βαλτο που λεγεται ΣΥΡΙΑ και ΒορειοΔυτικο (κατεχομενο προσωρινως απο τουρκους) Κουρδισταν.
    Πιστευω οτι το ΜΟΙΡΑΙΟ ΒΗΜΑ της τουρκιας ηταν η πολεμικη εμπλοκη/εισβολη στην Συρια...εκει εγινε οχι μονο μερος του προβληματος αλλα και ανοπασπαστο πλεον μερος της λυσης ΠΟΥ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΩΡΕΣ θα δωσουν/επιφερουν στην περιοχη και αυτες ΔΕΝ θα ειναι καθολου καλες για την διατηρηση των τουρκικων συνορων οπως τα ξεραμε εδω και δεκαετιες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Όζιρικ μας λέγει ότι έπεσε σε παγίδα ο Ερντογάν.Πρέπει να έχει δίκιο...Το πραξικόπημα ήταν το προοίμιο του σπρωξίματος των Τούρκων στη Συρία.Επίσης δεν μπορεί τόσο ετερόκλητες σε στόχους δυνάμεις στην περιοχή όλες να συμφώνησαν να μπει η Τουρκία στο παιχνίδι όταν επί χρόνια ήταν κάζους μπέλι σχεδόν η ανάμειξη της στα εσωτερικά της Συρίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν η Τουρκία δεν βρισκόταν σε τόσο στρατηγική θέση όχι μόνον σχετικά προς τα πετρέλαια της Μ.Ανατολής αλλά και προς την Ρωσία, δεν βλέπω γιατί θα ήθελαν τόσο πολύ να τους υποστηρίζουν οι Αμερικάνοί. Όμως, η θέση της ήταν και παραμένει αυτή, άρα για να θελήσουν οι Αμερικανοί να την θυσιάσουν, θα πρέπει να έχουν βρει αντικαταστάτη της προθυμότερον από την ίδια. Μήπως τους Κούρδους; Όσον αφορά την Ρωσία, δεν είναι ηλίθια να εμπιστεύεται τον Τούρκο. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί ποτέ τα λεγόμενα και τις παντομίμες του Τούρκου; Άρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα βρισκουν δεν τα βρισκουν οι αμερικανοι με τους ρωσους,η τουρκια παιζει το χαρτι των δυτικων...
    κιοι ρωσοι το ξερουν...
    Ολα ταλλα ειναι απλα σχεδια επι χαρτου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βάσει τού άρθρου αυτού, σε λίγο η Τουρκία, ίσως βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ, δηλαδή κινδυνεύει διαμελισμού;
    Πραγματικά, λέτε η συνθήκη Σάικς Πικώ να θέλει τόσο ριζική αναμόρφωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρκετά μεγαλον ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες αλλά.Επίσης αρκετά σημαντικές θα είναι και οι δηλώσεις που θα βγουν προς τα έξω από την Ρωσική πλευρά.Προσωπικη μου άποψη είναι πώς ο σουλτάνος θα συνεχίσει μέχρι εκεί που θα του πούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ προσεγμένη και ζυγισμένη ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων.
    Οι επιλογές τής τούρκικης πολιτικής ηγεσίας ενώ παλιότερα κατευθύνονταν από μεθοδική εφαρμογή μακροπρόθεσμης σταθερής στρατηγικής ισορροπιών, με τις τελευταίες μουσολινικές ακροβασίες τού σουλτάνου οδήγησαν σε απώλεια τού κάποτε δεδομένου ως αυτονόητου πλεονεκτήματος τής τουρκικής ευέλικτης διπλωματίας (που κουβάλαγε ρίζες ακόμα και από την φαναριώτικη παράδοση).
    Τα γιουρούσια που επιχειρεί πλέον ο μεγαλομανής πεφυσιωμένος σουλτάνος , ποντάροντας στην αποδοχή από την διεθνή κοινότητα των τετελεσμένων που φιλοδοξεί να δημιουργήσει για την τουρκία (όπως παλιά συνέβη με την εισβολή της στην Κύπρο) δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιτυχίας. Διότι απλούστατ δεν ωφελούνται από αυτά ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα οι μέχρι χθες υποστηρικτές του, ενώ το φαινομενικό μούδιασμα των διαφόρων ισχυρών μάλλον είναι αναμονή καιροσκοπική ("για να δούμε ως πού θα το τραβήξει ο σουλτάνος").
    Εξ άλλου είναι τουλάχιστον αφελές να φαντάζεται κανεί ότι ο Ρώσος θα δώσει την ελάχιστη εμπιστοσύνη στον τούρκο και δεν θα φροντίσει να τού αποσπάσει κάτι δραματικά ανατρεπτικό υπέρ του (π.χ. ενδεχομένως διασφάλιση βελτίωσης των όρων διέλευσης τους από τα "Στενά").
    Πιθανότατα να έχουμε λοιπόν πράγματι πολύ μεγάλες ανατροπές, όπως (κατά την γνώμη μου) πολύ σωστά για μιαν ακόμη φορά εκτιμά ο Σάββας Καλεντερίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως το καθεστώς των Στενών θα παίξει στο άμεσο μέλλον κάποιο κομβικό ρόλο στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις - θετικό ή αρνητικό.

      Διαγραφή
  10. Σαββα θελω ενα σχολιο για το παρακατω video. https://ellaniapili.blogspot.gr/2016/11/blog-post_897.html
    Ειναι ιδεα μου οτι τοπολιτικο συστημα τηςχωρας ειναι ξεπουλημενο? Μαλλον θα πρεπει να ανυσηχουμε σοβαρα για το Κυπριακο και τα εθνικα θεματα,αφου ειναι ολοι τους ανθελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τhe US put this guy on its most dangerous list, the terrorist list, & he still wonders freely in Turkey! Is Turkey an enemy of the US?!How did Erdogan allow, Abdullah Muheysani, a known terrorist on the US & UN terror list to enter Turkey?!

    https://pbs.twimg.com/media/CyS7TA7W8AAeQoA.jpg

    Πηγη:Fares Shehabi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απο σουλτανος καρπαζοεισπρακτορας. Ο walking deadman τα εβαλε με ολους , και απο οτι ακουω μεχρι και την κορη του ΛιαμΝισον αρπαξε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με την κόρη τού Λίαμ Νίσον δεν το είχα πληροφορηθεί.
      Με ανησυχεί ιδιαίτερα. Λες να εμπλακεί στο Μεσανατολικό και ο I.R.A.?

      Διαγραφή
  13. Εμείς εδω μπορει να χαιρόμαστε με τα χαστούκια που τρωει η Τουρκια αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι απο στρατηγικής αποψης η Τουρκια ειναι σημαντικότερη απο την Ελλαδα. Οι σχεσεις των κρατων αλλαζουν συνεχως αναλογα με τα συμφέροντα τους. Την τελευταια 10 ετία εχουν ερθει τα πανω κατω , οπότε τυχον αναδίπλωση της Τουρκιας εστω και την τελευταια στιγμη ειναι ικανη να αλλάξει το σκηνικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο ρόλος και η ύπαρξη της τουρκίας τελείωσε από τη στιγμή που παγιώθηκε η έλλειψη της σοβιετικής ένωσης. Κατόπιν κάποιο σημαντικό ρόλο μπορούσε να παίξει σε ότι αφορά τη μέση ανατολή συμμαχόντας με το Ισραήλ, ένα γεγονός ωστόσο που η νεο-οθωμανική τουρκία του Ερντογάν αρνήθηκε να παίξει αφού είναι γνωστό οτι ο νεοοθωμανικός πλέον μεγαλοιδεατισμός της την ήθελε υπέρ των ομόθρησκων της παλαιστινίων και λοιπόν αράβων σουνιτών και εντελώς αντίθετα των ισραηλινών συμφερόντων(Μαβι Μαρμαρα κτλ).

    Σε ότι αφορά τη Ρωσία είναι φανερό ότι από τη στιγμή που ανέκαμψε από την κατάρρευση που είχε υποπέσει, εκ τότε καμία δυτική δύναμη δεν δείχνει ικανή να αντιπαρατεθεί μαζί της σε τέτοιο και τόσο βαθμό έστω που να χρησιμοποιήσει την Τουρκία σαν αντιβαρο της.

    Συνεπώς η Τουρκία έχει -και φαίνεται- τόση γεωπολιτική αξία που προϊόντος του χρόνου όσο πάει και θα υποβαθμίζεται, ώστε να συγκρίνεται η ανάγκη για την ύπαρξη της όσο η δημιουργία ενός μεγαλού κουρδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε ότι αφορά ποιοι βομβάρδισαν στην Αλ Μπαμπ, ως φαίνεται το έκαναν οι Συριακές δυνάμεις.

    Το αν το γνώριζαν οι Ρλωσοι ή Αμερικανοί λίγο θα έπρεπε να ενδιαφέρει, καθότι οι δυτικοί ή και οι Ρώσοι για την κατάρρευση της νεοοθωμανικής τουρκίας δεν έχουν την ανάγκη μιας στρατιωτικής ανάμιξης.

    Τους αρκεί η οικονομική κατάρρευση που θέλουν να επιφέρουν συν τις συνεχείς μικροαιμορραγίες που γινονται με το κουρδικό κ.ά. παρόμοια εσωτερικά δεινά που ήδη φαίνεται να αντιμετωπίζει.

    Να μη λησμονούμε άλλωστε ότι την Τουρκία την στήριξαν από την οικονομική κατάρρευση από το 2000 και μετά, το ΔΝΤ και άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που τώρα χωρίς επενδύσεις και με τετοιο κλίμα και με την εναντιώση των ΗΠΑ, και της ΕΕ κ.α., θα διολισθήσει λίαν συντόμως πολύ πιο κάτω απο εκει που είχε φτάσει πριν από το 2000..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διαβάζω διάφορους φίλους, για τα λάθη του Ερντογάνου, την δεινή θέση της Τουρκίας, την προσεχή της κατάρρευση/διαμελισμό κλπ κλπ

    Ίσως.
    Αλλά ένα έχω να πω. Το "no pain, no gain" που λένε κι αυτοί που αισίως θα κοντύνουν την Τουρκία, το λένε απ'οτι φαίνεται και οι φίλοι μας και γείτονες... Αυτό απο μόνο του είναι καμπανάρα, και τι θα πάθει η Τουρκία εκεί κάτω δεν μ' ενδιαφέρει στο βαθμό που μπορεί να μην έχει σχέση με το τι θα συμβεί εδω πέρα.

    Συμπέρασμα. Δεν πρόκειται για μάτς ποδοσφαίρου.. Ας σοβαρευτούμε. Όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το πρώτο μηνμόνιο περιλαμβάνει ιδέες για δημιουγία νέων ζωνών με μεικτά εδάφη Ελλάδος και Τουρκίας, προς εκμετάλευση από μεγάλες τουριστικές εταιρείες. Ρωτήστε τον κ. Μαριά που το ερεύνησε. Τα νησιά με τα στρατόπεδα μπορεί να τα πάνε για ένωση με παράλια Τουρκίας. Από αυτή την ιστορία θα χάσουν και οι δύο χώρες, θα κερδίσουν πολυεθνικές και σε βάθος χρόνου και το Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. και αλλο ενα βιδεακι που καταγγελει την τουρκια του ΕΡΔΟΓΑΝ ως απολυτα συνδεδεμενη με τις ΗΠΑ: https://youtu.be/pL16Br9qCKs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. o τυπος λεει οτι να ναι,το σταματησα στην αναφορa που κaνει στον Φλυν:

      http://mignatiou.com/2016/11/i-team-b-ii-tou-ntonalnt-tramp-i-anthropi-tou-echoun-mia-amigos-anti-islamiki-atzenta-ke-ideologia/

      http://www.dailysabah.com/columns/ragip-soylu/2016/11/17/like-him-or-not-general-flynn-is-not-turkeys-lobbyist


      Επισης αυτος που εβαλε στην CIA,εχει χαρακτηρισει την ΤΟυρκια Ισλαμικη δικτατορια.Δεν εχουν σχεσεις με ΤΟυρκια αυτοι που εχει επιλεξει ο Τραμπ,ουτε ο ιδιος.....

      https://sputniknews.com/politics/201611281047940148-us-kurdish-state/

      Διαγραφή
    3. Ειθε.Παντως κιετσι,δεν αποκλειεται η "εντω βαθει" αντιπαραθεση της τουρκιας και με την ρωσια σε περιπτωση που μειωθουν οι αμερικανικες πιεσεις στην ουκρανια.
      Συμπερασμα :ως ελλαδα εχουμε οφελος απο μια ρωσοαμερικανικη προσεγγιση και υποχρεωση να εργαζομαστε(?) προς αυτην την κατευθυνση(αν υποθεσουμε οτι το ΥΠΕΞ εργαζεται προς καποια κατευθυνση)...

      Διαγραφή
    4. Συμφωνω,οτι η Ελλαδα,πρεπει να εκμεταλευτει την νεα(;) κατασταση,η καλυτερα την νεα κατασταση που φαινεται να δημιουργειται.Εχω αμφιβολιες,ομως αν το κανει.Πχ,ψηφιστηκε στο Ευρωκοινοβουλιο,οτι η προπαγανδα του Ισις ειναι ιδιου επιπεδου κινδυνου με αυτη της Ρωσιας(με αναφορα σε RT Sputnik) και πρεπει ν αντιμετωπιστει,τι ακριβως ψηφισαν οι ευρωβουλευτες μας;Μαριας και ΧΑ κατα,οι αλλοι;

      Διαγραφή
    5. H XA κατεψήφισε. Δεν γνωρίζω για τούς άλλους.

      Γ. Επιτήδειος: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βάζει στο ίδιο επίπεδο την προπαγάνδα της Ρωσίας και εκείνη του ISIS"

      Περισσότερα εδώ.

      Διαγραφή
  19. Καπου εδω ερχονται και οι Κουρδοι να δωσουν πληροφοριες απο Ρωσικα δημοσιευματα οτι πισω απο τον βομβαρδισμο των τουρκογυφτων βρισκονται οι ΗΠΑ...εδω το σχετικο δημοσιευμα (σε ιστοσελιδα που εκφραζει Κουρδικες θεσεις) που κανει την αναφορα = http://www.nerinaazad.net/news/actual/syria/rus-basini-suriyede-turk-askerlerini-abd-oldurdu
    Ας συνυπολογισθει και αυτο γιατι ερχονται σοβαρες εκπληξεις και σφαλιαρες για τα μεμετια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.