23/11/16

Μετά την Τσαμουριά, ο Ράμα άνοιξε και θέμα Ιονίου

Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις αλλά... να μην πάμε μια βόλτα στην Τσαμουριά 
Γιάννης Αντύπας

Ζήτησε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Ιόνιο κάνοντας λόγο για «αμφισβητούμενη περιοχή» - Για Χειμάρρα είπε ότι απλώς... αναπλάθουμε οικιστικά τις περιοχές των Βορειοηπειρωτών - «Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφθούν την Τσαμουριά» - Χαρακτήρισε «φιλική» την ανάρτηση για Ακρόπολη

Η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που την φοβούνται, αλλά δεν υπάρχει κάποιο «αναμενόμενο και σοβαρό σχέδιο» για ένωση των Αλβανών, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα
«Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο», δήλωσε στον Αλέξη Παπαχελά.

Σχετικά με τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν;».

Ξεκαθάρισε όμως ότι η χώρα του δεν έχει καμία βλέψη αλλαγής συνόρων, ούτε σε βάρος της Έλλαδας, ούτε σε βάρος άλλης χώρας της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε φιλική την ανάρτησή του στο facebook για την Ακρόπολη, προκειμένου να υπογραμμίσει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών.

Με τη θέση ότι κανείς δεν θέτει θέμα αυτονομίας της Τσαμουριάς... γέλασε και με κάποιους Έλληνες που θέλουν τα σύνορα στη μέση της Αλβανίας. Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για το θέμα της Χειμάρας και δήλωσε ανοιχτά που δε θεωρεί σοβαρούς όσους θέτουν θέμα Βορείου Ηπείρου.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν βρίσκεται η Τουρκία πίσω από την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 Ελλάδας- Αλβανίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση και ζήτησε.... συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, στο πλαίσιο της κοινής πορείας των δύο χωρών στην Ευρώπη.

Σχετικά με το εάν έχει ζητήσει να μάθει πληροφορίες για τις έρευνες που έχει κάνει η Ελλάδα στο Ιόνιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για μια «αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου». Χαρακτήρισε ως «μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί» προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε αυτά τα μέρη. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία. Πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Ράμα.


Πρώτο Θέμα 

2 σχόλια:

  1. Ειναι ενας δειλος οπως και ο τουρκος συνεταιρος του τωρα που εχουμε οικκονομικη κριση ζητανε εδαφη με ορηκτα κυτασματα.και ειναι και απηλυτικος με θρασος!! ουτε ενα βημα πιςω καθαρμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.