15/12/16

Νέα εκεχειρία στο Χαλέπι - Ελπίδες απεγκλωβισμού για 4.000 άμαχους

ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Νέα εκεχειρία στο Χαλέπι - Ελπίδες απεγκλωβισμού για 4.000 άμαχους
 Έδαφος προσδοκιών πως η συμφωνία για ειρηνική εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου μπορεί να εφαρμοστεί καλλιεργείται σήμερα, καθώς νέα εκεχειρία βρίσκεται σε ισχύ από τα ξημερώματα ενώ έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες τόσο για την απομάκρυνση 4.000 αμάχων όσο και των ανταρτών.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι μια νέα εκεχειρία εφαρμόζεται στο Χαλέπι από τις 02:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ενώ αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters, ότι δεν ακούγονται πυροβολισμοί από τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά.
Οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών οδήγησαν στην επίτευξη εκεχειρίας που επιτρέπει την έξοδο των ανταρτών από το Χαλέπι. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση επίσημης συριακής πηγής στο Reuters, η επιχείρηση για την οργάνωση της αποχώρησης των μαχητών από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, έχει αρχίσει.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, τους αντάρτες θα συνοδεύσουν εκτός πόλης ρώσοι στρατιώτες, κατόπιν εντολής Πούτιν. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι συριακές αρχές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των ανταρτών και των οικογενειών τους που θα κατευθυνθούν προς το Ιντλιμπ της βορειοδυτικής Συρίας.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι φάλαγγα που μεταφέρει ασθενείς αναχωρεί από το ανατολικό Χαλέπι.
Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ιπτάμενες μη επανδρωμένες συσκευές (drones) για να ελέγξουν τη μεταφορά των ανταρτών και των οικογενειών τους με 20 λεωφορεία, τα οποία θα συνεδεύονται από 10 ασθενοφόρα και θα κινηθούν μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Υπήρξαν ιρανικές προσπάθειες για την εκμετάλλευση της κατάστασης στο Χαλέπι και την παρεμπόδιση της απομάκρυνσης του λαού μας από τον πολιορκημένο Χαλέπι, αλλά τελικά επιτεύχθηκε σύμφωνία παρά την ιρανική αδιαλλαξία».

44 minutes ago - 36°10′N 37°7′E
Aleppo: thousands of people in Rebel pocket waiting for evacuation, about to (re)start after deal included Fuah and Kefrayah. 

Οι σύροι αντάρτες διευκρίνισαν ότι η Τουρκία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην άσκηση πίεσης επί της Δαμασκού ώστε να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να πιέσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας εκκένωσης του Χαλεπίου.

έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.