30/12/16

«Μισός Τούρκος»

Μάρκος Τρούλης
Ο τίτλος του παρόντος κειμένου αναφέρεται σε μια ιστορία η οποία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που επισκέπτομαι την Τουρκία. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα την έχουν επίσης βιώσει – και όχι μόνο Έλληνες. Συμβαίνει συχνά να με ρωτούν Τούρκοι –είτε καθηγητές πανεπιστημίου είτε ακόμη και οδοκαθαριστές– από πού είμαι.
Όταν τους απαντώ ότι είμαι Έλληνας, μου ανταπαντούν χαμογελώντας «άρα είσαι μισός Τούρκος». Τις περισσότερες φορές η απόκρισή μου είναι «και εσύ είσαι μισός Έλληνας», και τότε γίνονται... «Τούρκοι»!
Θυμήθηκα τη συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη στιχομυθία, καθώς πρόσφατα την περιέγραφα σε φοιτητές προερχόμενους (μεταξύ άλλων) από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία, την Αλβανία και την Τουρκία. Όλοι –πλην φυσικά της Τουρκάλας φοιτήτριας– απάντησαν ακαριαία ότι έχουν παρόμοια εμπειρία επισκεπτόμενοι την Τουρκία και θεωρούμενοι ως «μισοί Τούρκοι». Για την ιστορία, η Τουρκάλα φοιτήτρια ήταν ιδιαίτερα ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, κατακεραυνώνοντας τις πολιτικές καταπίεσης των Κούρδων, και συμφωνώντας ότι όντως ο εθνικισμός είναι ένα ανησυχητικά και ραγδαία αναπτυσσόμενο φαινόμενο στη χώρα της.
More: http://www.pontos-news.gr/article/158210/misos-toyrkos

3 σχόλια:

  1. παλι καλα που δεν μας λεν οτι ειμαστε εντελως τουρκοι...
    κατι ειναι κιαυτο...
    κραταμε κατα 50% τα δικαιωματα στις εκδοσεις των αρχαιων...
    ταλλα πενηντα τα μοιραζουμε απο δω κιαπο κει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω κάτω τα ίδια αντιμετώπισα κι εγώ ως τουρίστας στην Κωνσταντινούπολη για 3-4 μέρες. Δεν ήταν καθηγητές Πανεπιστημίων αυτοί που μου το έλεγαν αλλά ταξίστες ρεσεψιονιστες σερβιτόροι, όχι όλοι βέβαια αλλά αρκετοί. Η απάντηση που έδινα ήταν ολόϊδια με του κ. Τρούλη, ούτε που να είχαμε συνεννοηθεί!! Πάντως η αντίδρασή τους ήταν με γέλιο, άνετη, καλόβολη και ή έληγε εκεί το θέμα ή συνεχιζόταν με καλαμπούρια. Δεν γινόντουσαν καθόλου "Τούρκοι" Ίσως ισχύει ότι όσο περισσότερο μορφωμένος είσαι άλλο τόσο πιο εθνικιστικά βλέπεις τα ιστορικά ζητήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.