24/12/16

Κυπριακή ΑΟΖ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις – Εξελίξεις...

Αύξηση μεριδίου του κράτους, αύξηση μπόνους και επιτάχυνση γεωτρήσεων οι στόχοι Λακκοτρύπη και Γεωργιάδη
Λευκωσία: Από το Υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να περάσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των αναδόχων των τριών τεμαχίων της ΑΟΖ, δηλαδή των κοινοπραξιών Exxon Mobil – Qatar Petroleum και ENI-TOTAL, όπως και της ΕΝΙ ξεχωριστά, για να καταρτιστούν τα προγράμματα εντατικών διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν σε τελική συμφωνία και υπογραφή των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αναδόχων ότι επιδίωξη είναι να καταλήξουν στις συμφωνίες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου. Από πλευράς κυβέρνησης τις διαπραγματεύσεις θα διεξάγουν οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών, πλαισιωμένοι από ομάδα τεχνοκρατών, όπως και από τους οίκους εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ενέργειας.
 
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι εντατικές, με τους δύο Κύπριους υπουργούς να πρέπει να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο σε αυτές, αφού από πλευράς των αναδόχων πρόκειται για τρεις ξεχωριστές ομάδες, ενώ από πλευράς κυβέρνησης και με τις τρεις ομάδες θα συζητούν οι ίδιοι υπουργοί και τεχνοκράτες.
 
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου με συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού για την Exxon Mobil – Qatar Petroleum θα συμμετάσχει ομάδα ειδικών της κοινοπραξίας από Τέξας και Ντόχα που πρέπει να έρθουν στην Κύπρο, ενώ και ο επικεφαλής της ΤΟΤΑL στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Λατινική Αμερική και θα επιστρέψει στην Κύπρο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
 
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε τρία σημεία, αφού ουσιαστικά το πολύπλοκο συμβόλαιο καταμερισμού είναι ήδη δημοσιευμένο από την προκήρυξη του Γ’ γύρου αδειοδότησης  (είναι ταυτόσημο για όλους τους αναδόχους) και σε αυτό πρέπει να συμπληρωθούν μόνο κάποιοι αριθμοί.
 
Ο κυριότερος αριθμός που θα συμπληρωθεί μετά τις διαπραγματεύσεις, είναι αυτός που καθορίζει μέσω συγκεκριμένης φόρμουλας, τα ποσοστά κάθε πλευράς σε περίπτωση ανακάλυψης και εκμετάλλευσης κοιτάσματος ή κοιτασμάτων σε ένα τεμάχιο. Κάθε μία από τις προτάσεις που έχουν επιλεγεί με βάση την απόφαση του Υπουργικού, περιέχει τα προτεινόμενα από κάθε εταιρεία ή κοινοπραξία ποσοστά διαμοιρασμού (π.χ. 75% για τη Δημοκρατία και 25% για την εταιρεία, που μπορεί να διαμορφώνονται ελαφρά, ανάλογα με τις ποσότητες άντλησης, τις διεθνείς τιμές την ώρα πώλησης κτλ.). Στόχος των δύο υπουργών και της ομάδας υποστήριξής τους, θα είναι έστω και ελαφρά να βελτιώσουν αυτή την κατανομή υπέρ της Δημοκρατίας, αν και για να γίνει ανάθεση σημαίνει ότι υπήρξε ικανοποιητική αρχική πρόταση.
 
Το ίδιο ισχύει και για το προσφερόμενο μπόνους που δίνει ο κάθε ανάδοχος στο κράτος, για την ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης. Προφανώς, ο Χάρης Γεωργιάδης θα σταθεί ιδιαίτερα απαιτητικός για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους.
 
Το τρίτο σημαντικό θέμα διαπραγμάτευσης, είναι για το πρόγραμμα γεωτρήσεων με στόχο να επισπευστούν όσο γίνεται περισσότερο οι προτεινόμενες γεωτρήσεις –ή και να αυξηθεί ο αριθμός τους– μέσα στην πρώτη τριετία από την ημέρα υπογραφής των συμβολαίων.
 
Πράσινο για γεώτρηση ΤΟΤΑL
 
Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε ακόμα μια σημαντική εξέλιξη, σε σχέση με την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν την Τετάρτη οι συμφωνίες για το λιμάνι Λεμεσού, με τις οποίες ρυθμίζονται οι νέες σχέσεις μεταξύ των ιδιωτών αναδόχων του λιμανιού της Λεμεσού και της EDT Offshore που παρέχει τις εξειδικευμένες υποστηρικτικές εργασίες και πλωτές και χερσαίες υποδομές για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων από την TOTAL στο τεμάχιο «11».
 
Όπως είναι γνωστό, αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΤΟΤΑL και EDT Offshore, με την οποία ρυθμίστηκαν λεπτομερώς όλες οι διαδικασίες για τις επόμενες γεωτρήσεις της TOTAL, έγινε η ανάθεση του λιμανιού της Λεμεσού στους τρεις ιδιώτες αναδόχους. Αυτό δημιούργησε αμέσως σημαντικά προβλήματα, αφού οι ιδιώτες ανάδοχοι αμέσως έθεσαν θέματα είτε δικαιωμάτων λόγω των μονοπωλιακών δικαιωμάτων που θεωρούν ότι έχουν, είτε αμφισβήτησαν θέματα που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως με την Αρχή Λιμένων για τις υποδομές υποστήριξης των γεωτρήσεων, είτε έθεσαν θέματα ασφάλειας των δικών τους δραστηριοτήτων κ.τ.λ.
 
Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες, γεγονός που μετατόπισε την πρώτη γεώτρηση στο «11» για το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα δύο μήνες «καθυστερήσαμε» την ΤΟΤΑL για τη γεώτρηση στο «11» μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση ότι το λιμάνι Λάρνακας δεν διατίθεται για τέτοιας μορφής εργασίες.
 
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Δεν είμαστε πια πρωτάρηδες
Στις συμφωνίες καταμερισμού, μπορεί κάθε δεκαδικός πάνω ή κάτω να σημαίνει και εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια αν σε κάποιο από τα τεμάχια για τα οποία υπογράφονται ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα. Ταυτόχρονα, πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκα έγγραφα, τα οποία προφανώς αντιλαμβάνονται μόνο οι σούπερ-ειδικές ομάδες των κολοσσών υδρογονανθράκων και εξειδικευμένοι νομικοί οίκοι.  Ωστόσο, έχουμε την αίσθηση ότι πλέον και στην Κύπρο και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο υπάρχει σημαντική εμπειρία, που πέραν των ειδικών συμβούλων, μπορεί να προωθήσει και να διασφαλίσει σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό τα συμφέροντα της Κύπρου. Κι αυτό επειδή πρόκειται για την τρίτη φορά, που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε τέτοιες διαπραγματεύσεις και υπογραφές. Και κάθε επόμενη φορά συσσωρεύεται εμπειρία, που μεταφέρεται και μέσω των πρότυπων συμβολαίων, αλλά και μέσω των τελικών που υπογράφονται.
 
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.