24/12/16

«Άρωμα» σπάνιων γαιών φαίνεται πως αποκτά ο Λευκός Οίκος.

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος*
 Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο όργανο στον Λευκό Οίκο, το Εθνικό Συμβούλιο Εμπορίου (White House National Trade Council).
Επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Συμβουλίου θα είναι ο κ. Peter Navarro πρώην οικονομικός σύμβουλος της προεκλογικής καμπάνιας του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ (http://www.businessinsider.com/trump-peter-navarro-china-national-trade-council-2016-12).
Ο κ. Peter Navarro συνεργαζόταν στενά με τον Ελληνικού ενδιαφέροντος επιλεγμένο από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Trump υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ κ. Wilbur Ross (μεγαλομέτοχος της Eurobank). Ο κ. Ross εξέφρασε τα καλύτερα λόγια για τον κ. Navarro: "...Peter Navarro is the best person President-elect Donald Trump could have chosen to head his National Trade Council," Commerce Secretary-designate Wilbur Ross said in the release. "We were a great team during the campaign, and we will be a great team during the administration...."

O κ. Navarro είναι υπέρμαχος της σκληρής στάσης που πρέπει να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου έναντι στην Κίνα. Ο Peter Navarro στο παρελθόν είχε εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Death by China» στο οποίο περιέγραφε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ από τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας. Στο βιβλίο εκείνο ο Navarro έκανε εκτενή αναφορά στις μονοπωλιακές πρακτικές της Κίνας όσο αφορά τις σπάνιες γαίες...

Να θυμίσουμε ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που είχε υποσχεθεί ο κ. Trump κατά την προεκλογική περίοδο ήταν να εξαναγκάσει τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή των τεχνολογικών τους προϊόντων από την Κίνα. Για να παραχθούν όμως αυτά τα προϊόντα στις ΗΠΑ απαιτούν κάτι το οποίο οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δε διαθέτουν: σπάνιες γαίες. Αυτή τη στιγμή σχεδόν όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας βρίσκονται στην Κίνα εξαιτίας (και) των σπάνιων γαιών...Ίσως αυτό εξηγεί και το γεγονός πως οι Κινέζοι έδειξαν σοκαρισμένοι από την επιλογή Navarro: https://www.ft.com/content/5bcbdd6e-c863-11e6-8f29-9445cac8966f .


Εντελώς προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η Προεδρία Trump θα έχει έντονο «άρωμα» σπάνιων γαιών (και θόριου). 

*Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.