Οι γεωπολιτικές, οικονομικές και ηθικές πλευρές της κρίσης του ελληνικού χρέους είναι καθηλωτικές. Την καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή δράματα των αρχών του 21ου αιώνα. Αλλά το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος του κόσμου έχασε το ενδιαφέρον του και έστρεψε την προσοχή του αλλού.
Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, η ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Ιταλίας για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ήταν συναρπαστικά θεάματα. Οι συνέπειες θα είναι ριζικές για τη Βρετανία, την Ευρώπη και τη μεταπολεμική φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντίθετα, οι παρατηρητές του ελληνικού δράματος αισθάνονται ότι παραπλανήθηκαν. Είναι μια παράσταση που δείχνει «κολλημένη» στην τρίτη ή τέταρτη πράξη της, ακόμη μακριά από ένα είτε καλό είτε κακό τέλος, και δε φαίνεται τόσο πιθανό να ταρακουνήσει τον κόσμο όσο έδειχνε το 2015.
Για την αποτυχία της τραγωδίας να φτάσει στο τέλος της, ρίξτε το φταίξιμο στους σεναριογράφους. Αυτοί περιλαμβάνουν την πολιτική και διοικητική τάξη της Ελλάδας, τους εταίρους της χώρας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χρόνο με το χρόνο, καθένας από αυτούς προσφέρει ένα συνονθύλευμα από ατάκες και σκηνοθετικές οδηγίες για τους ηθοποιούς. Και όμως, η αυλαία δεν πέφτει ποτέ και το έργο συνεχίζεται στην αιωνιότητα.
Για τη συνέχεια Euro2Day
Μα...ποτέ δεν ήταν μέρος των σχεδιασμών να "πέσει η αυλαία" του ελληνικού χρέους, διαφορετικά πως θα μπορούσε ο ξένος παράγοντας να διατηρεί τον έλεγχο της χώρας μέσω των στυγνών οικονομικών (και ίσως όχι μόνο οικονομικών...) εκβιασμών που ασκεί τους οποίους δυστυχώς ελλείψει πατριωτικών κυβερνήσεων εξυπηρετεί μια εγχώρια κλίκα εδώ και αρκετά χρόνια; Το ερώτημα είναι πως θα απομονωθεί αυτή κλίκα για να δούμε άσπρη μέρα, πράγμα αρκετά δύσκολο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτόχος τους δεν είναι τα δανεικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτόχος τους είναι τα αεροδρόμια, στόχος τους είναι τα λιμάνια, στόχος τους είναι η ενέργεια, στόχος τους είναι οι τηλεπικοινωνίες, στόχος τους είναι ο δημόσιος πλούτος, ότι υπόσχεται μεγάλο κέρδος, στόχος τους είναι η ίδια η χώρα.
(Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν στην αντιπολίτευση)