6/2/17

ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης: "Εκτός συζήτησης οι 4 ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες"

Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα
Κυριάκος Πομηλορίδης
Εκτός συζήτησης έθεσε και δημοσίως το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την αξίωση της Αγκυρας αλλά και του Ακιντζί, για παραχώρηση μετά την λύση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες.
Αφού σημείωσε πως κάποιοι, χωρίς όμως και τους κατονομάζει, επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και να θέσουν νέες προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρέπεμψε στην επιστολή του προς τον Γιούνγκερ και τους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, για τις τέσσερις ελευθερίες, που αποκάλυψε χθες ο ΑΝΤ1.

Οπως αναφέρεται και στην επιστολή, τόνισε, δεν είναι θέμα που αφορά μια χώρα, αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ και θεωρώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους των υπολοίπων ή να δημιουργεί προηγούμενα, τα οποία πιθανότατα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ. Αυτό που έχω εισπράξει, πρόσθεσε,  είναι την απόλυτη κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων και βεβαίως των θεσμών.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται ότι ήταν ίσως πρόωρη η σύγκλιση μιας νέα διάσκεψη για την Κύπρο, ο Πρόεδρος εξήγησε πως πέραν της συντήρησης της διαδικασίας στόχος είναι να εξαλειφθεί κάθε πρόσχημα από όποια πλευρά, στην προκειμένη περίπτωση την τουρκική, προκειμένου όπως είπε να αποδείξει τις πραγματικές της προθέσεις.

«Δεν αποτελεί μια Σύνοδος σε επίπεδο Υπουργών την τελική φάση, αλλά τη συντήρηση αυτού που έχει ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι αυτή την περίοδο η τουρκική κυβέρνηση λόγω του δημοψηφίσματος ενδεχόμενα να μην είναι σε θέση να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει. Θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις όταν και εφόσον ξεπεραστεί και το πρόβλημα που προσχηματικά προβάλλεται αυτή τη στιγμή» σημείωσε.
Ο ίδιος όπως είπε παραμένει ιδιαίτερα συγκρατημένος, παραπέμποντας εμμέσως πλήν σαφώς και στην ενημέρωση που έτυχε στην Μάλτα από τις κυρίες Μέρκελ και Μέι σε σχέση πάντα με τις επαφές τους στην Αγκυρα και τις προθέσεις του Ταγίπ Ερνογάν.
Νωρίτερα σε χαιρετισμό του για τον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Μαρωνίτες πως εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο η επιστροφή των Μαρωνίτικων χωριών.
Η τύχη των δικών σας χωριών, είπε, ήταν ένα από τα θέματα στα οποία δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και κατάθεση χαρτών για εδαφικές αναπροσαρμογές, καθώς θεωρώ δίκαιο και απολύτως αιτιολογημένο το αίτημα σας για επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Συνεχής πρόσθεσε είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης του για βελτίωση της ποιότητας ζωής των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών.
Προτού, τέλος, αναχωρήσει ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Antenna Cyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.