11/2/17

Επαφές Βρετανού Υπουργού Αμύνης στην Κύπρο - Σημαντικός παράγοντας ασφάλειας η Κύπρος

Κυριάκος Πομηλορίδης
Η επέκταση του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας, με το βλέμμα στραμμένο στα ανοικτά σημεία σύγκρουσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία. Η Κυβέρνηση μιλά για ενίσχυση του σημαντικού ρόλου της Κύπρου, ως παράγοντα ασφάλειας, και στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου, ως παροχέας ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη στο νησί του Υπουργού Αμυνας της Βρετανίας. Ο Μάικλ Φάλον, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτεται επίσημα την Κ.Δ., έγινε το πρωί δεχτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, σε μία περίοδο που διεθνές ενδιαφέρον είναι στραμμένο τόσο στο κυπριακό όσο και στο συριακό μέτωπο.

«Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες σήμερα το πρωί για το συνεχιζόμενο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας και για την επέκταση του στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της πολιτικής αεροπορίας. Μεταβαίνω τώρα στο Κέντρο Ζήνων για να δω ιδίοις όμμασι. Η Κύπρος διαδραματίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο τώρα σε ότι αφορά την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.
Στην σημασία της αναγνώρισης από την Βρετανία του σημαντικού ρόλου που η Κ.Δ. διαδραματίζει στην περιοχή, αναφέρθηκε ό εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης. Ένας ρόλος που όπως σημείωσε θα πρέπει να αναβαθμιστεί και το κυριότερο να διατηρηθεί και στο πλαίσιο της λύσης του κυπριακού.
«Αυτός ο ρόλος θα μπορεί να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί μέσα από την ύπαρξη όλων των αναγκαίων υποδομών, και ως κράτος μέλος της ΕΕ», εξήγησε.
Αναφορά που παραπέμπει σαφώς στην διατήρηση ενός μικρού έστω, αλλά ευέλικτου ομοσπονδιακού στρατού.
Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μαικλ Φάλον συζήτησαν επίσης διμερή ζητήματα, το θέμα του ΒRΕΧΙΤ ενώ αντάλλαξαν επόψεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον Βρετανό Υπουργό να επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του Λονδίνου να εξετάσει τις όποιες μελλοντικές διευθετήσεις στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, καταλήξουν οι δύο πλευρές. Θέση που ανέπτυξε νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη.
«Εκείνο που δεν είναι δεδομένο, αποτελεί δυστυχώς ακόμα ζητούμενο, είναι να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι στον 21ο αιώνα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αναχρονιστικά συστήματα της δεκαετίας του 1960 δεν έχουν θέση ειδικά για μια χώρα μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. ΦΩκαΐδης.
«Ως εγγυήτρια δύναμη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πράξει ότι χρειαστεί για βοηθήσει στην επίτευξη μιας διευθέτησης και στην εξεύρεση μιας συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην κάθε κοινότητα να αισθάνεται ασφάλεια για το μέλλον της», είπε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας.
Ο Βρετανός Υπουργός επανέλαβε την προσφορά του Λονδίνου για επιστροφή σε περίπτωση λύσης του ήμισυ σχεδόν της περιοχής των Βάσεων. Νωρίτερα οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν ένα ανανεωμένο και πιο φιλόδοξο πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των επιτελείων των δύο χωρών.

1 σχόλιο:

  1. Ο σημαντικότερος παράγοντας ανασφάλειας είναι ο κύριος Αναστάσιαδης όπου στην προκειμένη περίπτωση με τις επαφές του εξασφαλίζει τετελεσμένα προς όφελος της Τουρκίας.Κατάφερε δε να εντάξει την Κυπριακή δημοκρατία σε μία διαπραγμάτευση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως open ended.Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.