Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν το ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.
Αποχή τήρησε το ΔΗΣΥ, ενώ εναντίον ψήφισε το ΑΚΕΛ.
Στην τροπολογία του, το ΕΛΑΜ ζητούσε προς τιμήν της επετείου στις 15 Ιανουαρίου να γίνεται αναφορά από τους καθηγητές στους μαθητές, συνοδευόμενη από ενημερωτικό φυλλάδιο και κάποιο ανάγνωσμα.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στόχος του Μετώπου είναι η δημιουργία σχολείου για διαπαιδαγώγηση σε ελληνορθόδοξα ιδανικά και στην καλλιέργεια των ιδανικών “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια”. Πρόσθεσε ότι το Μέτωπο εστίασε στην υποχρέωση για υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών. Είπε ακόμα ότι δεν θέλουμε τα παιδιά από καταβολής ελληνορθόδοξους, αλλά και από αγωγής.
Ο κ. Παπαγιάννης είπε επίσης πως το ΕΛΑΜ ως το μόνο εθνικιστικό κίνημα την Κύπρο, με τροπολογία του προσθέτει στις σχολικές εορτές διδασκαλία για το ενωτικό δημοψήφισμα. Κατά τη συζήτηση επί της τροπολογίας, ο κ. Παπαγιάννης εξήγησε ότι η τροπολογία διαλαμβάνει ολιγόλεπτη αναφορά μέσω φυλλαδίου στην τάξη.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ, καθώς όπως αναφέρει το Κόμμα σε ανάρτησή του στο Twitter, η στάση του ΔΗΣΥ να τηρήσει αποχή, «επέτρεψε να τιμάται το ενωτικό δημοψήφισμα του '50 στα σχολεία».


Κατά τα άλλα θέλουν λύση... Με την στάση αποχής, ο ΔΗΣΥ επέτρεψε να τιμάται το ενωτικό δημοψήφισμα του '50 στα σχολεία 

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΛΑΜ σημειώνει ότι η πρόταση ερχόταν να προσθέσει στους κανονισμούς μια επέτειο που αποτελεί κομβικό σημείο της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού και κατ’ επέκταση της Κύπρου, η οποία λανθασμένα απουσίαζε από τις σχολικές εορτές. «Καλύψαμε ένα κενό που εντοπίσαμε και είχαμε υποχρέωση να διορθώσουμε» σημειώνεται.

«Η στάση του ΑΚΕΛ, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξέπληξε, αφού ήταν αναμενόμενο ότι θα καταψήφιζε την πρόταση μας. Άλλωστε είναι γνωστό το μένος το οποίο το διακατέχει κατά του Ενωτικού αγώνα, το οποίο να θυμίσουμε αρχικά ότι στήριζε» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

«Αυτό όμως που είναι άξιο αναφοράς, είναι το πάλαι ποτέ πατριωτικό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, που έβγαλε για ακόμα μια φορά το προσωπείο δείχνοντας ξεκάθαρα τι εκπροσωπεί σήμερα. Το ΔΗΣΥ ήταν ένα κόμμα που επένδυσε πάνω στον πατριωτισμό και τον Ενωτικό αγώνα, επί δεκαετίες, για να δημιουργήσει κομματικό στρατό και να αντλήσει ψηφοφόρους. Σήμερα όμως το συγκεκριμένο κόμμα δεν τόλμησε να υπερψηφίσει την πρόταση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και με διάφορες φθηνές δικαιολογίες προσπαθούσε να αιτιολογήσει την στάση του» τονίζει το ΕΛΑΜ.

Πηγή: philenews