28/3/17

Μογκερίνι: Η Τουρκία να μην απειλεί γείτονές της

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει επανειλημμένα τις σοβαρές ανησυχίες της και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσαν να θίξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών", απαντά η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι σε επιστολή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη (Ελλάδα - Σοσιαλιστές).
Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει πως "όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι αναμένουν από την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθέριες. Οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για τον σκοπό αυτό."
Εξηγεί δε ότι "η Κομισιόν , στην τελευταία ετήσια έκθεση της για την Τουρκία, ανέφερε ότι, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και με παλαιοτέρα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Συμβούλιο έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο".

Σύμφωνα με την Φ. Μογκερίνι, "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει επανειλημμένα τις σοβαρές ανησυχίες της και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσαν να θίξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγονται οι δηλώσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας".

"Η ΕΕ εκφράζει σταθερά τις θέσεις αυτές όχι μόνο με δημόσιες δηλώσεις, αλλά επίσης στο πλαίσιο του συνολικού διαλόγου που διεξάγει με την Τουρκία, ιδίως τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου. Θα συνεχίσουμε τη βασισμένη σε αρχές και ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Τουρκία, με σκοπό να επέλθουν θετικές αλλαγές, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες μας με ειλικρινή και εποικοδομητικό τρόπο", καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

3 σχόλια:

  1. Σας παρακαλω να αλλάξετε τη φωτογραφία της Μογκερινι που αναγράφει από πίσω της το όνομα που δεν δεχόμαστε ως Έλληνες για το Fyrom. Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικό μου λάθος, συγνώμη.
      Ευχαριστώ τουρίστα για την επισήμανση.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.