30/3/17

Η Τουρκία αποδέχθηκε την ήττα της στη Συρία και ανακοίνωσε το «τέλος» της Ασπίδας του Ευφράτη

Η Τουρκία αποδέχθηκε την ήττα της στη Συρία και ανακοίνωσε το «τέλος» της Ασπίδας του Ευφράτη
Το αδιέξοδο της τουρκικής εισβολής στη Συρία παραδέχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία στις 24 Αυγούστου 2016, ολοκληρώθηκε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «επιτυχή» την επιχείρηση και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία, αυτή δεν θα εντάσσεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Οι Τούρκοι εισέβαλαν στη βορειοδυτική Συρία δυτικά του Ευφράτη, συνεργαζόμενοι με συμμορίες Τουρκμένων και ισλαμιστών Σύρων μισθοφόρων τους που «υπάγονται» στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Αρχικά διακήρυξαν ότι στόχος τους ήταν η καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ωστόσο σύντομα «πρόσθεσαν» στους στόχους και τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, δηλαδή τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού.

Μετά την κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ στη βορειοδυτική Συρία από τους Τούρκους και τους μισθοφόρους τους στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να προελάσουν άλλο προς τον νότο επειδή τους έκλεισε τον δρόμο ο στρατός της Συρίας.

Στη συνέχεια αποπειράθηκαν να κινηθούν ανατολικά, για να επιτεθούν στην πόλη Μανμπίτζ που ελέγχεται από τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, αλλά σύντομα εκεί αναπτύχθηκαν αμερικανικές δυνάμεις εμποδίζοντας τους την προέλαση.

Μετά έκαναν μια απόπειρα να κινηθούν δυτικά, προς την επίσης υπό κουρδικό έλεγχο Εφρίν, αλλά αναπτύχθηκαν Ρώσοι στο πλευρό των Κούρδων.

Έχοντας απέναντί τους τον στρατό της Συρίας, τους Κούρδους της Συρίας, τους Αμερικανούς και τους Ρώσους οι Τούρκοι δεν είχαν καμία άλλη «επιλογή» από το να παραδεχθούν ότι τα όνειρά τους για οθωμανικές κατακτήσεις στη Συρία ναυάγησαν.

Στην πραγματικότητα η επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη» απέτυχε και έληξε επειδή η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι την «πάτησε».

tribune

7 σχόλια:

  1. Πονηρή ανακοίνωση....Αφού ελέγχουν αυτό το μικρό "τουρκικό καντόνι" (με πρωτεύουσα την Αλ Μπάμπ?) που είναι σφήνα ανάμεσα στα κουρδικά καντόνια, φεύγουν χωρίς να φεύγουν ουσιαστικά ενώ πλέον εστιάζουν σε Ιντλίμπ και Χάμα....
    Αν ωστόσο χρειαστεί θα δούμε την "Ασπίδα του Ευφράτη 2, 3 κλπ"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τούρκοι μπορεί να μην πέτυχαν το μάξιμουμ των στόχων τους αλλά ως τώρα απέτρεψαν τους Κούρδους να πετύχουν τους δικούς τους.
    Η λήξη της επιχείρησης αφορά καθαρά έναν διπλωματικό ελιγμό και μόνον εν' όψη της επίσκεψης του Τίλερσον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως τα μαζεύουν από ανατολικά για να πάνε δυτικά προς Αιγαίο μεριά; Σε συνδυασμό με αυτό που λέγεται καιρό για θερμό επεισόδιο λίγο πριν το Πάσχα και το δημοψήφισμα εμένα μου κανει και λίγο πονηρή αυτή η υποχώρηση, κλείνω ένα μετωπο για να ανοίξω άλλο, είναι γνωστό ότι αδυνατουν να κρατήσουν δύο μέτωπα ανοιχτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που πας βρε Ταγίπ με την Άντανασπορ να παίξεις champions league ..δεν προλάβες να μετρήσεις τα μπαλάκια. Ένα χωριό έκανες 6 μήνες να το πάρεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τραμπ θέλει να κτυπήσει την Γερμανία
    τι καλύτερο από το να βρεθεί μια χώρα της Ευρωζώνης σε πόλεμο
    επίσης ο Τραμπ θέλει η Τουρκία να διαμελισθεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σειρα εχει τωρα και μια ηττα στην θρακη ή στο καστελοριζο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.