8/4/17

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα διεκδικεί αποζημιώσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού

Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή του προς τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ -Βάλτερ Στάινμάγερ
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από τη Γερμανία μονομερώς. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Τα διεκδικεί όμως, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, έχοντας όπως κάθε χώρα το απόλυτο δικαίωμα για κάτι τέτοιο».
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε στον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ - Βάλτερ Στάινμάγερ το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, κατά την προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο, προς τιμήν του κ.Στάινμάγερ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στα γεγονότα στη Συρία, αναφέρθηκε επίσης στους δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Γερμανία.

Στην αντιφώνησή του, ο κ.Στάινμάγερ αναφέρθηκε στο ιστορικής σημασίας «εκτόπισμα» της Αθήνας. Πρόσθεσε ότι ο στόχος της επίσκεψής του και θέμα του, είναι η κατάσταση της Ευρώπης. Η κρίση «μας οδηγεί στο δια ταύτα. Ποιό είναι το βάθος της Ευρώπης». Αν πραγματικά καταφέρουμε να υπερβούμε την κρίση που εντάθηκε μετά το Brexit θα χρειασθούμε μια Ευρώπη, ενωμένη. Σ' αυτή την Ευρώπη θέλουμε την Ελλάδα». Ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην έκθεση documenta που θα εγκαινιάσει αύριο από κοινού με τον κ.Παυλόπουλο.  Η έκθεση που θα γίνεται ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γερμανία έχει τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».


Η προσφώνηση του κ.Παυλόπουλου και η αντιφώνηση του κ.Στάινμάγερ


Στο μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα, της διεθνούς τρομοκρατίας, που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, μ' απόλυτη αποφασιστικότητα, ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, μετά και από την σημερινή πολύνεκρη επίθεση στην Στοκχόλμη αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στο φαινόμενο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Πρέπει να το σκεφθούμε αυτό ιδιαίτερα σήμερα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Σουηδίας, όπως το κάναμε πριν από λίγο καιρό και με την Γερμανία, που αντιμετώπισε αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά και στην περίπτωση της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη, έτσι και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι όλοι ενωμένοι, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί να διακηρύξουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε την τρομοκρατία. Θα αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες, αυτής της βάρβαρης τρομοκρατίας, όπως ταιριάζει σε εγκληματίες, που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
Όπως σημείωσε, η αποφασιστικότητα ως προς την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας είναι υπόθεση, η οποία αφορά όλη την πολιτισμένη Ανθρωπότητα και απαιτεί την συνεργασία όλων των Κρατών που την συγκροτούν, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Σουηδικό Λαό, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτήν την τρομοκρατία και θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.


Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα προς Τουρκία και ΠΓΔΜ αλλά και προς Γερμανία για το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «Το πόσο η Ελλάδα αισθάνεται, στο διηνεκές, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει και από το ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» και πρόσθεσε:
«Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτήν τη γραμμή υπάρχει απόλυτη ταύτιση και συμπόρευση μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηγεσιών τους».

Ως προς τα Ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ' εκείνα του Αιγαίου, υπενθύμισε, ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ' όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, επισήμανε ότι «εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία» και πρόσθεσε « Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Γι'αυτό και σε κάθε περίπτωση που συνάντησε δυσκολίες η Τουρκία, με τελευταίο παράδειγμα το πραξικόπημα, εμείς στηρίξαμε την συνταγματική της νομιμότητα. Ευνοούμε, το τονίζω, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Είμαστε άλλωστε, όπως συνηθίζω να λέγω, ‘η πόρτα και το παράθυρο' της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία». Όπως παρατήρησε «οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες με την Τουρκία, αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρώπης».

Αναφορικά με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί παγίως, ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αλλά και αυτού του είδους οι θέσεις δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα μονομερώς. Τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα υποστηρίξει και να εκθέσει κάθε χώρα τις θέσεις της».

Απευθυνόμενος στον κ. Σταϊνμάγερ, αφού τον συνεχάρη για την ανάδειξή του στο Ύπατο Αξίωμα της χώρας του, έκανε λόγο για έναν κορυφαίο Ευρωπαίο Πολιτικό, με όλη την σημασία των λέξεων και τον ευχαρίστησε για την σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα, που δείχνει εμπράκτως την σημασία που δίνει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των Ελληνογερμανικών σχέσεων.
«Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μιαν εξαιρετικώς κρίσιμη συγκυρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικώς, ιδίως δε για τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Ας πορευθούμε από κοινού, Κύριε Πρόεδρε, οι δύο Λαοί μας, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, και στο δρόμο που χάραξαν -βεβαίως σε μιαν άλλη συγκυρία- ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Χέλμουτ Σμιτ, για να υπερασπισθούμε τόσο την ιστορική αποστολή καθενός μέσα στην μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια όσο και την εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, ήτοι την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που σέβεται στο ακέραιο το Κράτος Δικαίου, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου και, επομένως, την Ελεύθερη -όχι όμως και ανεξέλεγκτη- Οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, επισήμανε, ότι «Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την μεγάλη συμπόρευση, και το έχουμε ήδη αποδείξει. Με τεράστιες θυσίες για τον Λαό της- που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη- η Ελλάδα πορεύεται τον ευρωπαϊκό της δρόμο αποφασισμένη και αταλάντευτη. Επιβεβαιώνοντας πόσο δίκιο είχε ο Γκαίτε, όταν έλεγε προφητικά πως «απ' όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν πιο όμορφα τ' όνειρο της ζωής», δεν μπορούμε να φαντασθούμε την πορεία μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Πιστεύουμε όμως επίσης ότι ισχύει στο ακέραιο ο στίχος του Γκύντερ Γκρας, γραμμένος για την Ελλάδα και την Ευρώπη της βαθιάς κρίσης, το 2012: «Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη εδημιούργησε». Με άλλες λέξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την Ελλάδα, στην οποία οφείλει τουλάχιστον τον έναν από τους τρεις πυλώνες που την στηρίζουν: Το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και τις απαράμιλλες σύγχρονες πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες προεκτάσεις του».

Αναφορικά με το Προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι οι πρωτόγνωρες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη προκαλούνται, κυρίως, από τις εστίες πολέμου στην Μέση Ανατολή, ιδίως δε στην Συρία. Εάν αυτές δεν εξαλειφθούν, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί οριστικώς, και υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στις εικόνες των νεκρών μικρών παιδιών.
«Η Χώρα μου, λόγω της νησιωτικής μορφολογίας εκτεταμένου μέρους των συνόρων της και της άμεσης γειτνίασής της προς την Τουρκία, δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων αλλά και παράνομων μεταναστών από την Μέση Ανατολή. Κάνει ό,τι μπορεί, με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας καθενός, προκειμένου να διαφυλάξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε. Επίσης, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι κοινό και αφορά όλους, και τόνισε ότι δεν συγχωρούνται φοβικά σύνδρομα από μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Τέλος, υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γερμανία, Γερμανία και Ελλάδα έχουν χρέος ν' αγωνισθούν για να γίνει πράξη το Ευρωπαϊκό Όραμα, η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.
«Ιδίως μέσα στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε, οφείλουμε ν' αντιληφθούμε ότι ο μεγάλος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην βάση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. 'Αρα στην βάση του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Αυτό το ευρωπαϊκό μας χρέος είναι τόσο περισσότερο επιτακτικό, όσο ο ρόλος της Ευρώπης υπερβαίνει τους Λαούς της και γίνεται παγκόσμιος. Και τούτο διότι η Ευρώπη, περισσότερο από κάθε άλλη δύναμη, μπορεί να υπερασπισθεί αποτελεσματικώς τις παγκόσμιες αρχές του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Σ' αυτούς λοιπόν τους δύσκολους καιρούς ας αναζητήσουμε για την Ευρώπη μας αυτό που ο Γκαίτε -φυσικά σ' ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο- είχε αναζητήσει λίγο πριν κλείσει τα μάτια: «Περισσότερο φως», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.


Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τα θερμά λόγια που του απηύθυνε και την φιλική υποδοχή, αναφέρθηκε στην προηγούμενη επίσκεψή του στη χώρα μας, «στο λίκνο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης», όπως είπε, κατά την οποία είχε συναντηθεί και με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ιστορική σημασία της Ελλάδας, αποτελεί από μόνη της λόγο για επίσημη επίσκεψη, ο δεύτερος λόγος της επίσκεψής μου είναι ότι βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε μια βαθιά κρίση στην Ευρώπη, ιδίως μετά το Brexit, και αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις αντιπαλότητες θα χρειαστεί να είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη των 27, στην οποία ανήκει η Ελλάδα.
Ο τρίτος λόγος της επίσκεψής του, είπε ότι είναι πιο ουσιαστικός και αφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις, οι οποίες είναι ευρύτερες και δεν περιορίζονται στην απλή χορήγηση δανείων.
Ο τέταρτος λόγος είναι τα εγκαίνια της documenta14, ο τίτλος της οποίας (Να μάθουμε από την Αθήνα), μπορεί να δημιουργεί ερωτήματα, ή ακόμα και να προκαλεί. Η documenta, όμως, ήταν πάντα ένα forum, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον και θα μας οδηγήσει σε μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων, έστω και εάν δεν είναι ένα άνετο περιβάλλον για έναν πολιτικό.
Χρειαζόμαστε, όμως, την αντιπαράθεση, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται η Δημοκρατία, διότι η Δημοκρατία δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν είναι αιώνια, ούτε είναι αυτονόητη.
Αυτό είναι κάτι που έζησε η Ελλάδα με την Απριλιανή Δικτατορία, κάποιοι Έλληνες, όπως ο Νίκος Κοτζιάς, ο Κώστας Σημίτης και η Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να έρθουν στην Γερμανία, και να επιστρέψουν μετά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Οι Έλληνες, επομένως, γνωρίζουν πολύ καλά την αξία της», όπως είπε.
Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, επισήμανε την συμβολή του, πάνω από 40 χρόνια, στην δημοκρατική πορεία της Ελλάδας.
Από την οικονομική κρίση 2008-2009 η Ελλάδα περνά από μια δύσκολη φάση και οι πολίτες της υπέστησαν τις δυσβάσταχτες συνέπειές της, ενώ παράλληλα εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν και το Προσφυγικό, στο οποίο προσέφεραν πολλά και είμαστε ευγνώμονες. Γι΄αυτό οφείλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπισή του.
Οι σχέσεις μας δοκιμάστηκαν λόγω των διαφόρων στερεοτύπων, που καλλιεργήθηκαν στην κοινή γνώμη, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα βελτιωθούν εάν καταπολεμήσουμε την καχυποψία και καλλιεργήσουμε με ειλικρίνεια την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Γι΄αυτά θέλω να εργασθώ με το ίδιο σθένος και υπό τη νέα μου ιδιότητα και θα τα υποστηρίξω, κατέληξε.
Πρώτο Θέμα

6 σχόλια:

 1. "Παυλόπουλος: Η Ελλάδα διεκδικεί αποζημιώσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού" Παραμύθια! Μήν τά πίστέψουμε κιόλας.
  Εἶπε: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από τη Γερμανία μονομερώς. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Τα διεκδικεί όμως, ...." :
  Δηλαδή, πρῶτα "παραιτεῖται" ἀπό μονομερῆ ἀξίωση στό ἐπίπεδο τοῦ διεθνοῦς δικαίου, καί μετά λέει ὅτι διεκδικεῖ!
  Οὔτε ἁγίους ἔχουν, οὔτε ἅγιοι εἶναι οἱ Γερμανοί, ἀλλά καί δέν τηροῦν ποτέ στήν ἱστορία τους τίς ὑποχρεώσεις τους, ἐν ὅσῳ εὑρίσκονται σέ θέση ἰσχύος, ὥστε νά δώσουν τά ὀφειλόμενα, ἄν δέν ἐξαναγκασθοῦν μέ κάποιους τρόπους.
  Χωρίς μονομερῆ διεκδίκηση πῶς θά πᾶμε σέ διεθνές δικαστήριο; Ζητώντας ἐλεημοσήνη ἀπό τούς Γερμανούς;
  Ἀλλά δέν ἔχει εὐτυχῶς ἐξουσία γιά τέτοια παραίτηση ὁ κ. Πρόεδρος. "Ὡραῖα λόγια" φιλοφροσύνης.
  Ναί θά θέλαμε νά ἦταν ἀδιανόητο....κλπ, ἀλλά δέν εἶναι ἀδιανόητο, εἶναι μάλιστα ἀναγκαῖο, ἡ Ἑλλάδα να διεκδικήσῃ τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από τη Γερμανία, καί μονομερῶς.
  Ὅσο γιά τόν "εὐρωπαϊκό πολιτισμό", μήν πῶ καμιά κουβέντα...
  Μόνον τοῦτο: τουλάχιστον, μήν ἐθελοτυφλοῦμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εφ' όσον δεν είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν τίποτε, καλύτερα είναι να σταματήσουν πια αυτό το παραμύθι. Όχι επειδή γελοιοποιούνται αυτοί, αλλά επειδή γελοιοποιούν την χώρα, δείχνοντας ότι απευθύνονται σε κάφρους, για εσωτερική κατανάλωση.
  Ο ελληνικός λαός, με αποκλειστικώς δική του ευθύνη, δεν θα μάθει ποτέ γιατί δεν εισέπραξε ποτέ τα οφειλόμενα από την Γερμανία, όπως έχουν κάνει εδώ και καιρό άλλες χώρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ενταξει...εμεις διαλεξαμε στρατοπεδο...καιρος να δεχθουμε την αμοιβη μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λίγο με μέτρο αυτόν τον "ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό" μην βαρυστομαχιάσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πριν τρία χρόνια, τέτοιον καιρό, ο Παπούλιας είχε κάνει λόγο για πολεμικές αποζημιώσεις/επανορθώσεις και κατοχικό δάνειο, στον τότε Γερμανό πρόεδρο Joachim Gauck, o οπίος -και σωστά- δήλωσε αναρμόδιος. Ήταν κι αυτό μια από τις πολλές και κούφιες κινήσεις εντυπωσιασμού τής κυβερνήσεως Σαμαρά. Τις ίδιες ανοησίες επαναλαμβάνουν και τούτοι, διότι ο ΠτΔ δεν κάνει/λέει τίποτε, αν δεν τού το υπαγορεύσει η κυβέρνηση.

  Εάν η Ελλάδα ήθελε όντως να απαιτήσει από την Γερμανία το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις, έπρεπε να προβεί σε ρηματική διακοίνωση(*), ήτοι ο εν Βερολίνω Έλλην πρέσβυς υποβάλλει στην γερμανική κυβέρνηση επισήμως το αίτημα. Αν η τελευταία αρνηθεί, για μεν το κατοχικό δάνειο η Ελλάς προσφεύγει σε οποιοδήποτε κοινό δικαστήριο τού κόσμου, παρουσιάζει τα αποδεικτικά έγγραφα(**) και το δικαστήριο, εφ' όσον η Γερμανία δεν μπορεί να τα αρνηθεί, τής επιδικάζει την οφειλή.
  Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, πρέπει να προσφύγει αρχικώς σε διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο να αναγνωρίζει και η Γερμανία, όπως το ΔΔΧ και αν το τελευταίο αποφανθεί ότι δικαιούται αποζημιώσεως και καθορίσει το ποσό, προσφεύγει με την απόφαση αυτή στο χέρι π.χ. στο ΕΔΑΔ, το οποίο οριστικά και αμετάκλητα διατάσσει την Γερμανία να καταβάλει στο ακαριαίο το στην Ελλάδα επιδικασθέν ποσό.
  Οι πολεμικές αποζημιώσεις καταβάλλονται από κράτος (Γερμανία εν προκειμένω) σε ιδιώτες και η διαδικασία είναι διαφορετική.
  Αυτά το ολίγα, για να ξέρομε το λέμε. Για περισσότερα υπάρχει βιβλιογραφία.

  (*) Αυτό έγινε μία φορά, το 1995, αλλά στην άρνηση τής Γερμανίας η Ελλάδα δεν προχώρησε δικαστικά και ο Σημίτης, αργότερα, έδωσε εντολή να σταματήσει η όποια διαδικασία, αποσύροντας το αίτημα.

  (**) Αυτά που ο ανεκδιήγητος Σαχινίδης είχε πει ότι ... χάθηκαν και μετά, ως εκ θαύματος. ξαναβρέθηκαν!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διορθώσεις:

   "o οπίος" => ο οποίος

   "Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, πρέπει να προσφύγει αρχικώς σε διαιτητικό δικαστήριο" => Για τις πολεμικές επανορθώσεις, πρέπει να προσφύγει αρχικώς σε διαιτητικό δικαστήριο...".
   Εννοείται, εφ' όσον Γερμανία και Ελλάδα δεν συμφωνήσουν.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.