3/4/17

Κόκος Φωτίου, άλλος ένας ήρωας της Κύπρου που περιμένει δικαίωση της θυσίας του

Ομιλία του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου στο Μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης Κόκου Φωτίου 
Κατάθεση στεφάνου στον τάφο του ήρωα Κόκου Φωτίου, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο
Ακολουθεί η ομιλία:
Σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα και τον ελληνισμό, σε στιγμές κρίσης, η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης.
Η αποτίμηση φόρου τιμής στον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον πρωτομάρτυρα της δημοκρατικής αντίστασης ενάντια στην συνταγματική εκτροπή που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου συστηματικά μεθόδευσαν, το γελαστό παιδί της Λάρνακας, τον Κόκο Φωτίου αποτελεί αναβάπτισμα στα αγωνιστικά νάματα της γενιάς μας, χαλυβδώνει την πίστη και ενδυναμώνει την πεποίθησή μας, οι σοσιαλιστές να παραμείνουμε και σήμερα πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση των νέων κινδύνων  που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας.
Καλότυχοι όσοι με το θάνατό τους τον καταργούν και περνούν στην αθανασία.
Καλότυχοι όσοι με το τίμιο αίμα τους γράφουν ανεξίτηλα την ιστορία.
Όσοι με τη θυσία τους μετατρέπονται σε φωτεινούς φάρους για να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τις αξίες του θυσιαστηρίου τους και παραμένουν αθάνατα σύμβολα για μελλοντικούς αγώνες

Ο Κόκος Φωτίου έγραψε τη  δική του ηρωική ιστορία. Πατριώτης, αγωνιστής, προασπιστής της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας που εκφραζόταν στο πρόσωπο  του νόμιμου προέδρου Αρχ.  Μακαρίου, με άδολο πατριωτισμό, μακριά από προβολείς και δημοσιότητα, με παλληκαριά και ανθρωπιά μετατράπηκε σε πρωτομάρτυρα των προασπιστών της δημοκρατίας και της νομιμότητας. Όταν κάποιοι υπονόμευαν το μόνο θεμέλιο επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, την κρατική μας υπόσταση, ο Β. Λυσσαρίδης και η ΕΔΕΚ μετατράπηκαν σε άγρυπνους φρουρούς προάσπισης της αξιοπρέπειας και της εθνικής επιβίωσης του λαού μας.

Όλοι αυτοί που είτε εξίσωναν την τρομοκρατία με το νόμιμο καθήκον υπεράσπισης της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας, είτε παρέμειναν επιτήδειοι ουδέτεροι, θα πρέπει να αισθάνονται ενοχή μπροστά στο μεγαλείο του θυσιαστηρίου του Κόκου Φωτίου και των άλλων μαρτύρων της δημοκρατικής αντίστασης. Τα περί βίας και αντιβίας καθώς και η προσπάθεια κοινοβουλευτικής φίμωσης του ηγέτη της αντίστασης αποτελούν μαύρη σελίδα στην πολιτική και κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου μας. Η θυσία των ηρώων μας αλλά και η αντίσταση μερίδας του λαού μας με προμετωπίδα την ΕΔΕΚ και τα στελέχη της, μπορεί να μην  κατόρθωσαν να ματαιώσουν ολοκληρωτικά τα συνωμοτικά σχέδια σε βάρος της πατρίδας μας, απέτρεψαν όμως την ολοκληρωτική επιβολή των σχεδίων κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής συνομωσίας με αποκορύφωμα το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή της 20ηςΙουλίου, εξακολουθούν να είναι οδυνηρά. Αντιμετωπίζουμε  και σήμερα κρίσιμες καταστάσεις με εθνοκτόνα σχέδια να βρίσκονται σε εκκόλαψη. Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήσαν δύο στιγμιαία γεγονότα.  Δεν ήσαν μόνο οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους με τη συνδρομή Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και την αξιοποίηση Κυπρίων συνοδοιπόρων. Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνομωσίας η οποία αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διχοτόμησης.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις αυτών που κυβερνούσαν την Ελλάδα και των συνοδοιπόρων τους στην Κύπρο, για να προωθήσει το δικό της στόχο για να εδραιώσει την στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο και να προχωρήσει με την πρώτη ευκαιρία στην ολική της κατάληψη.
Στόχο τον οποίο θεωρεί στρατηγικής σημασίας για να αποκτήσει θαλάσσια έξοδο, αλλά και για να ελέγχει την ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν τον έχει εγκαταλείψει αλλά αντίθετα προωθεί την υλοποίησή του με ιδιαίτερη συνέπεια.
Η Τουρκία ποτέ δεν απέκρυψε τις επιδιώξεις της. Από τη δεκαετία του 1960 είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εφαρμογή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για να μπορεί να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο.

Η Τουρκία τόσο στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και σήμερα επιχειρεί να αξιοποιήσει  τις συνομιλίες και τις «γενναιόδωρες» παραχωρήσεις της πλευράς μας που γίνονται με  επίκληση την ΔΔΟ, με βασικό στόχο:

–           τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
–           τη σύσταση ενός συνεταιριστικού μη λειτουργικού κράτους που θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχος της
–           τη νομιμοποίηση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων
–           την αναγνώριση συνιστώντων κρατιδίων σε εθνοτική βάση και με εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους
–           τη διχοτόμηση της κυριαρχίας 50/50 μεταξύ Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων
–           το γεωγραφικό διαχωρισμό, και
–           τη μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού

Με αυτό το περιεχόμενο η ΔΔΟ αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης και διευκολύνει την ολική προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία.

Στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε για το λαό μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου στην Κυπριακή Δημοκρατία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις και εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Την ίδια στιγμή να αποκλεισθεί διαπαντός το ενδεχόμενο τρίτες χώρες και κύρια η κατοχική Τουρκία να ασκούν άμεσα ή έμμεσα κηδεμονία στη λειτουργία του κράτους.

Όμως παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η υπερφίαλη αισιοδοξία που σκόπιμα κάποιοι καλλιέργησαν στο πρόσωπο του εκπροσώπου της τουρκικής κατοχής του κου Ακκιντζί, αποδείχθηκε φιάσκο όπως η ΕΔΕΚ από την αρχή είχε προειδοποιήσει.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν τους ακούμε να επαναλαμβάνουν ότι «μοιράζονται μαζί του τα ίδια οράματα», αλλά φυσικά δεν ακούσαμε ούτε την αυτοκριτική και τη συγνώμη τους.
Η ΕΔΕΚ, η δημοκρατική δύναμη της αντίστασης θα ενεργήσει με όλες της τις δυνάμεις  ώστε η παρατηρούμενη εκτροπή να τερματισθεί.
Με σύνεση και σωστό προγραμματισμό να εκμεταλλευτούμε ενεργειακά και γεωστρατηγικά συμφέροντα να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση να απαιτήσουμε η διεθνής διάσκεψη να είναι ουσιαστική.

Ο ΠτΔ αθέτησε σωρεία δεσμεύσεων και υποσχέσεων. Οφείλει εάν εξακολουθεί να τρέφει στοιχειώδη σεβασμό προς τον κυπριακό Ελληνισμό, να προχωρήσει άμεσα και προτού καταλήξει σε τελική συμφωνία, να θέσει ενώπιον του λαού ερωτήματα για να εκφράσει την άποψή του, η οποία πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστή.

Οφείλει να ερωτήσει το λαό εάν αποδέχεται:

  • την εκ περιτροπής προεδρία
  • την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά από τη λύση
  • την παραμονή των εποίκων σε αριθμό μεγαλύτερο από αυτό των Τ/Κ
  • την αναθεώρηση και όχι την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων
  • την παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ε.Ε. στους Τούρκους υπηκόους

Στη μακροχρόνια πορεία υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Β. Λυσσαρίδης και η ΕΔΕΚ ήταν οι σταθεροί υπερασπιστές της
Το 1963-64  με τους κοκκινοσκούφηδες στον Πενταδάκτυλο
Το 1967-74 με τον αντιδικτατορικό αγώνα και την νόμιμη δημοκρατική αντίσταση ενάντια στην παρανομία της ΕΟΚΑ Β΄,
Το 1974 στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το μεταπραξικόπημα
Στις 15 Αυγούστου 1974 για τη ματαίωση του σχεδίου Γκιουνές
Το 2004 για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν

Σήμερα η ΕΔΕΚ και πάλι βρίσκεται στην προμετωπίδα του αγώνα για απαλλαγή από την οικονομική και πολιτική εξάρτηση του Μνημονίου και την αποτροπή των εθνικά απαράδεκτων σχεδίων λύσης. Σε ώρες κινδύνων εκτροπής το καθήκον όλων μας είναι η προάσπιση της κρατικής μας ακεραιότητας και η προστασία της εθνικής μας  κυριαρχίας. Σε αυτό τον δύσκολο αλλά υπέροχο αγώνα φωτεινά παραδείγματα και πρωτοστάτες είναι οι νεκροί συναγωνιστές μας, ο Κόκος Φωτίου, ο Δώρος Λοίζου, ο Ρένος Πρέντζας.
Οι αγώνες και η θυσία τους παραμένουν γνώμονας των ενεργειών μας. Το γλυκό τους χαμόγελο, αλλά και το οργισμένο βλέμμα τους αναμένουν δικαίωση.

Και σε όλους εμάς τους επίγονους το μήνυμα είναι σαφές: Η πατρίδα δεν είναι προς πώληση. Ούτε ως σύνολο, ούτε ως τεμάχια.
Τα χώματά της φιλοξενούν ιστορία και παραδόσεις αιώνων. Δεν είναι δυνατό αυτά τα  χώματα, τα αιώνια Ελληνικά, χώματα αγαπημένα, χώματα ποτισμένα από άδικο δάκρυ και δίκαιο αίμα να παραδοθούν στους εχθρούς.
Μέχρι την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας είμαστε υποχρεωμένοι  να αποτίουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς μας νεκρούς και να καταθέτουμε τον απολογισμό μας.
Αιωνία θα είναι και η μνήμη του πρωτομάρτυρα της δημοκρατίας Κόκου Φωτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.